KOMMENTAR: Idrettsforbundet og E-sportforbundet – et ekteskap fra helvete?

Nå må de tenke seg nøye om før de splitter norsk e-sport.

16. april 2021 13:47

KOMMENTAR (PressFire.no): Idrettsstyret behandlet i går statusen e-sport skal ha eller få, etter at E-sportforbundet har bedt om opptak som særforbund og en rekke eksisterende særforbund ønsket å ta inn e-sportene som grener.

Det hele er ganske oppsiktsvekkende.

Bakgrunn: Idrettsforbundet åpner opp for at noen e-sporter er idrett.

For det første velger Idrettsforbundet å skille mellom «gaming»-delen av e-sport og det de kaller «e-idrett» – altså e-sporter som baserer seg på eksisterende idretter.

- E-sport blir dermed «CS:GO», «League of Legends», «Smash Bros» og alle andre spill som ikke er basert på eksisterende idretter.

- E-idrett, eller «idrettssimulerende e-sporter», er «FIFA 21», «NBA 2K21», «Virtual Regatta» og alle andre spill som er basert på eksisterende idretter.

Inndelingen fremstår for en som har holdt et øye med e-sport i mange år som unødvendig og lite gjennomtenkt, der sjangere som har lik oppbygging splittes opp og mindre e-sporter blir tilsidesatt.

«Forza Horizon» blir dermed e-sport, mens «Assetto Corsa» blir e-idrett? «Street Fighter» er e-sport, mens «Fight Night» er e-idrett? Hvor urealistisk må et spill være før det ikke lenger er e-idrett, men e-sport?

«FIFA» har spillmessig mer til felles med sanntids strategispill og slåssespill enn det har til den faktiske idretten fotball. Å sette spillet i en ny bås vitner om at Idrettsforbundet falmer etter å klassifisere det til noe de kan forstå, og at de ikke skjønner at e-sport er noe helt eget som ikke kan klemmes inn i vante former sånn uten videre.

E-idrett vs E-sport (Assetto Corsa vs. Forza Horizon)

Og så er det dette med rettigheter.

Det ble dårlig forklart hvordan Idrettsforbundet mener rettighetene til spillene skal forhandles fram, og hva konsekvensene i så fall blir.

Idrettsforbundet sier at særforbund som Fotballforbundet kan søke om å inkludere «e-idrettene» som grener. Et av forbeholdene er at særforbundene «eier» e-idrettene og har rettighetene til dette.

Dette er potensielt veldig problematisk dersom det betyr at Fotballforbundet får eksklusivitet til å drive med «FIFA» i Norge.

E-sportforbundet mister en rekke av e-sportene dersom de bare «får lov» til å holde på med det Idrettsforbundet har klassifisert som e-sport. Eller «gaming», som de også sier.

Og hva skjer om E-sportforbundet skal inn som særforbund? Skal de – med Idrettsforbundet i ryggen – gå til Riot, Valve og Epic og forhandle om rettighetene til å ha konkurranser i Norge i «League», «CS:GO» og «Fortnite»?

Hva skjer da med den etablerte e-sporten i Norge, som verken har bedt om representasjon i Idrettsforbundet, eller i flere tilfeller ikke ønsket det?

Hva skjer med Good Game og Telialigaen? Må de spørre om lov for å avholde turneringer framover, eller betale lisens til E-sportforbundet?

I tillegg til alt dette er det også klart at Idrettsforbundet ikke helt har skjønt hva e-sport er, hva forskjellen på generell gaming, bredde-esport og topp-esport er eller kan være. For øvrig et problem både E-sportforbundet, medier og bransjefolk også roter voldsomt med.

Faksimile: Idrettsforbundet.

Idrettsforbundet skal ha honnør for å ha funnet og påpekt problemstillinger som eierskap, vold og seksualisering i spill og aldersgrenser, men det er en rekke andre spørsmål og problemstillinger som er spesielle til e-sport som fortsatt gjenstår, og som de bør drøfte og avgjøre.

Problemstillinger som juks, kampfiksing, kjøpepress, trakassering, reklame, gambling-elementer, svartebørs, manglende profesjonalitet, manglende struktur og franchising virker å ikke være tatt opp.

Problemene rundt eierskap går også langt dypere enn forhandling om rettigheter, men ingen snakker om enkle ting som hva som skal skje dersom «CS:GO» legges ned og vi har brukt ti år på å bygge e-sporten og fått hundrevis av kids til å bruke år av livet sitt på det, eller hva som skjer om «FIFA 24» er et elendig spill, men EA insisterer på at «FIFA 23» ikke skal brukes.

Idrettsforbundet ba E-sportforbundet om å redegjøre for en del punkter før de eventuelt stemmer over inkludering, men her bør også Idrettsforbundet stikke fingrene i bakken og forsøke å svare på en del spørsmål.

E-sportforbundet bør på sin side forklare norsk e-sport hvorfor de bør være en del av Idrettsforbundet, noe de enda ikke har gjort et forsøk på – ut over at det skal gi en slags legitimitet for e-sport.

Dersom det kan påvirke hvordan e-sport arrangeres i landet er det det minste de kan gjøre nå som de har fått denne ballen til å rulle.

Sånn som gårsdagens vedtekter framsto burde de kanskje heller jobbe for å bli e-sportenes versjon av Idrettsforbundet i stedet for å vingeklippes som et særforbund under det.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3