Gigantisk jukseskandale i proffmiljøet til «CS:GO» - hele 37 trenere utestenges

Misbrukte feil i spillet til egen vinning.

28. september 2020 19:18

(PressFire.no): Vi skrev tidligere denne måneden om en bug som ble oppdaget i «CS:GO», som gjorde at profesjonelle lags trenere kunne få en fordel ved å utnytte denne.

Å være trener betyr at du skal kunne svippe mellom synspunktene til spillerne på laget ditt under kamp, men du skal ikke kunne flytte deg rundt i spilleområdet som et usynlig «kamera» - noe denne feilen endte opp med å gjøre.

Ifølge turneringsarrangør ESL, spillutvikler Valve og etikkorgan ESIC er det strengt forbudt å bevisst bruke slike feil i spille til sin fordel, men likevel ble tre trenere tatt for å ha misbrukt feilen – og utestengt fra turneringer i opptil et år.

ESIC har satt folk på saken og skal gå gjennom alle turneringer som har vært siden 2016, og analysere alle kamper. De skal gjennomgå hele 99 650 opptak, levert av HLTV.com, som sitter på databaser av de fleste turneringer.

Det er visstnok svært enkelt å se om noen har misbrukt feilen, det bare tar tid å finne det, og ESIC satte opp et kontaktpunkt for trenere som ville innrømme misbruk – og få potensielt lavere straff.

I etterkant har ytterligere tre trenere blitt utestengt, men i dag kom storeslem:

Etter å ha gjennomgått kun 20 prosent av alle kampene blir totalt 37 trenere utestengt fra turneringer i spillet.

Utestengelsene varierer basert på hvor mange kamper det ble jukset i, og strekker seg fra 3,5 måneder til hele tre år utestengelse. Du kan se listen over alle utestengte her.

Sistnevnte er det Aleksandr «MechanoGun» Bogatyrev fra laget Hard Legion som har pådratt seg – han var en av de tre opprinnelige utestengte også, men det viste seg at han hadde jukset i flere kamper.

Bogatyrev ble sparket fra Hard Legion, som så ansatte Sergey «starix» Ischuk i stedet, men nå er også han utestengt i ti måneder for å ha jukset i 15 runder under en kamp mellom hans lag NAVI og Tricked i 2017.

Blant de utestengte finner vi også norske Jasmeer «Rosey» Gill, som jukset i en kamp da han trente Nordavind som spilte mot Giants under ESEA Advanced-turneringen i slutten av november 2018. Han er utestengt i ti måneder, men har siden den gang avsluttet «CS:GO»-karrieren.

Til Gamer.no innrømmer han å ha brukt feilen, og sier han tar «all selvkritikk».

- Vil også legge til at ingen av mine lagkamerater var involvert på noen som helst måte. Ufattelig dårlig dømmekraft av meg, sier Gill til nettstedet.

Etikkomiteen i ESIC skriver i en uttalelse at de skjønner at dette er hard kost for mange av de som er i «CS:GO»-miljøene, men at de håper disse straffene i lengden vil beskytte integriteten i e-sporten.

- Vi ser det som vår jobb å sørge for at dette skjer, og at korrupte og dårlige aktører blir rehabilitert eller fjernet, avslutter de. En endelig rapport er ventet i slutten av oktober.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3