Tre «CS:GO»-trenere utestengt etter juks i turneringer

Brukte bug til egen vinning.

1. september 2020 12:01

(PressFire.no): En feil i «CS:GO» har gjort at personer som logget på kamper som trener av et av  de spillende lagene kunne få fritt innsyn i posisjoneringen til det andre laget.

Her ser vi det andre laget komme snikende via den samme buggen. (Video: Igor Bornebusch / YouTube)

Å være trener betyr at du skal kunne svippe mellom synspunktene til spillerne på laget ditt, men du skal ikke kunne flytte deg rundt i spilleområdet som et usynlig «kamera» - noe denne feilen endte opp med å gjøre.

Dette var en bug som ble fikset i en oppdatering for lenge siden, men som av en eller annen grunn dukket opp igjen en gang det siste året.

For noen uker siden ble det klart at den ikke bare dukket opp innimellom på vilkårlig vis, men også kunne tvinges fram av trenerne når som helst. Dermed ble det klart at en rekke større turneringer som er blitt avholdt på nett de siste månedene måtte sjekkes for å se om noen hadde brukt feilen til å vinne kamper.

Arbeidet ble gjort av e-sportdommer Michal Slowinski, som de siste tre ukene har sittet og finkjemt over 1000 reprisefiler som viser all bevegelse fra alle spillere – og trenere – under ESL- og Dreamhack-turneringer som har vært avholdt de siste månedene.

Nå har dommen falt, og ESL har utestengt tre trenere.

Fratas poeng og premiepenger

Nicolai «Hunden» Petersen utestenges.

- Nylig ble vi gjort oppmerksomme på at en bug i «CS:GO», ved å følge en kombinasjon av steg, kunne la trenere få oppsyn hvor som helst på kartet uten at noen andre merket det, skriver ESL i kjennelsen.

- Vi anser dette å være et brudd på vårt regelsetts «Seksjon 6.10.5 Bruk av bugs og glitcher». Vi har siden da gjennomført tiltak som hindrer denne typen misbruk fra og med ESL Cologne.

Under den turneringen kjørte ESL rundene i en eldre versjon av spillet hvor feilen ikke fantes.

- Etter å ha nøye analysert alle kamper fra ESL- og DreamHack-turneringer som ble avholdt de siste månedene, og etter å ha konsultert med Valve (utvikler av spillet, journ. anm.), så har vi identifisert følgende trenere som med viten og vilje har misbrukt feilen for å tilegne seg et konkurransefortrinn i turneringene.

  • Hard Legion-trener Aleksandr «MechanoGun» Bogatiryev skal ha brukt buggen på seks kart i tre forskjellige kamper under ESL One Road to Rio, kvalifiseringsturneringen til en større «Major»-turnering senere i år.
  • Heroic-trener Nicolai «Hunden» Petersen skal ha brukt den i ti runder på ett kart under vårutgaven av DreamHack Masters.
  • MIBR-trener Ricardo «dead» Sinigaglia skal også ha brukt den i én runde på ett kart under ESL One Road to Rio-kvalifiseringen.

Bogatiryev er utestengt fra alle ESL- og DreamHack-turneringer i to år, Petersen i ett år og Sinigaglia i seks måneder. De får verken lov til å spille eller trene noen lag.

Samtidig er alle lagene trukket alle kvalifiseringspoeng de eventuelt har tjent fra turneringene hvor juksingen foregikk, og blir fratatt eventuelle premiepenger.

Flere utestengelser på vei?

I sosiale medier sier flere at Sinigaglias utestengelse virker streng, siden han bare gjorde det én gang, og at det dermed kunne være at han var uheldig og ramlet over buggen uten å vite det.

Men Slowinski og ESL har slått tilbake vedkommende aktivt brukte den. Han skal ha bedt om pause tre ganger tidligere fordi han hadde fått buggen – men den fjerde gangen brukte han den aktivt til å spionere på det andre laget, og følgelig straffes han.

MIBR har utestengt treneren fra laget sitt i påvente av en intern etterforskning.

Siden ESL er en del av det internasjonale etikkrådet i e-sport, ESIC, vil også disse komme på banen med en uttalelse og utestengelser av trenerne fra andre turneringsarrangører som også er en del av rådet. Også andre turneringer har blitt informert om buggen for å selv starte etterforskninger i tidligere turneringer.

Valve har ikke kommentert utestengelsene enda, men en fiks til feilen i spillet skal være på vei ifølge Slowinski.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3