Spillbransjens «redning»?

Når Apples Steve Jobs entrer scenen i kveld, holder også spillbransjen pusten.

27. januar 2010 14:23

iTablet som den foreløpig blir kalt er ikke offisielt bekreftet fra Apple, men etter alle solemerker blir denne nyheten annonsert senere i dag på en pressetilstelning i San Fransisco.

Les også: Er dette Apples «spillkonsoll»?

Når Steve Jobs entrer scenen lytter konkurrentene og store deler av mediebransjen – inklusive dem som lever av å selge deg spill. For etter suksessen med iPod, iPhone, App Store og iTunes har Apple klart det mange andre har slitt med: Å finne nye plattformer å selge innhold på som kundene har trykket til sine bryst.

Musikk og spill har på mange måter blitt revitalisert gjennom Apples produkter, og mange forventer nok en plattform med stort nedslagsfelt gjennom iTablet – eller tavle-PC’en, i påvente av et offisielt produktnavn.

På samme måte som musikkbransjen fikk et løft med iPod og iTunes, er optimismen stor blant forlags- og avishus. Mange håper at iTablet vil revitalisere bok- og aviskonsumet, men også spillbransjen følger spent med.

RØPET LANSERINGSPLANENE

Forlagssjefen i McGraw Hill røpet i et intervju med CNBC tirsdag kveld norsk tid at iTablet offisielt blir avduket i kveld, og at den vil være basert på iPhone-operativsystemet eller en avart av dette.

Anerkjente Wall Street Journal mener å vite at Electronic Arts har forberedt innhold til iTablet allerede, og at spillutvikleren er en av flere som har jobbet tett med Apple i utviklingen.

- Hvis den har en stor skjerm, noen knapper, at du kan skru den på og den kobler seg opp mot Internett, har den store forutsetninger for å bli en spillmaskin, uttaler EA Sports-sjef Peter Moore til Bloomberg.

Moore uttaler seg forsiktig og som han ikke har kjennskap til produktet, i motsetning til forlagssjefen som blåste nyheten på CNBC i går...

Det er ventet at store deler av spillbransjen sitter benket når iTablet blir offentliggjort i dag. For gjennom iPhone og iPod Touch har Apple på mange måter skapt en helt ny spillplattform og generert store inntekter til spillselskapene.

For å illustrere hvor stor del av kaka Apple har fått av spillsalget, trekker Bloomberg frem en rekke tall som egentlig sier det meste: App Store har solgt mer enn 3 milliarder applikasjoner. De fem mest solgte spillene for øyeblikket koster fra 2.99 til 9.99 dollar. Og dette samtidig med at konsollspillsalget i USA sank med 9.8 prosent i fjor.

Namco Bandai, som blant annet sitter på rettighetene til Pac-Man-spillene, forteller Bloomberg at deres spill har blitt lastet ned over 23 millioner ganger på App Store.

- Jeg morer meg over å tenke på alle de fantastiske tingene vi kan gjøre med innretningen etter at den er annonsert, sier Namco Networks Jon Kromrey.

iTablet har ofte blitt omtalt som «en iPhone på steroider». Den store, trykkfølsomme skjermen kan åpne opp for spillopplevelser som kan deles av flere personer, og det er i tillegg ventet bred støtte til flere Apple-produkter som iTunes, en variant av App Store og at du kan dele og flytte innhold mellom de forskjellige Apple-produktene.

De fleste forhåndsspekulasjonene anslår at skjermen vil være mindre enn en 13 tommer stor MacBook, mest sannsynlig mellom 9 og 10 tommer, og at iTablet (eller hva den ender opp med å bli døpt) vil være i butikker allerede i mars. Den vil sannsynligvis kunne skilte med større prosessorkraft og bedre nettoppkoblingsmuligheter enn en iPhone.

E-bøker, magasiner og ikke minst aviser er forventet å være en viktig del av lanseringsstrategien til Apple. Selskapet har i lengre tid forhandlet med store forlag, og også aviser i Norge er spente på å høre fra Steve Jobs senere i dag.

I kveld, 19:00 norsk tid, går Steve Jobs opp på podiet for å avsløre iTablet.

NB! Bildene brukt i denne saken er uoffisielle illustrasjoner og stammer fra gizmodo.com.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3