Denne videoen blir det bråk av

«Modern Warfare» provoserer igjen.

4. november 2011 18:51

(PressFire): I dag dukket en lekket video opp fra det kommende skytespillet «Call of Duty: Modern Warfare 3». På kort tid har klippet rukket å vekke oppsikt på nettet.

I snutten, som du kan se utdrag fra nederst i saken, ser vi en ung jente som sammen med sin familie befinner seg rett ved en lastebil som sprenges av terrorister – midt i hjertet av London.

I «Modern Warfare 3», som får 18-årsgrense her til lands, er USA og flere europeiske storbyer under angrep. Russiske terrorister har tidligere i spillserien vært motstander, mens det i oppfølgeren er et synkront angrep på Vesten som danner utgangspunktet for handlingen.

Spilleren er i seansen fra det lekket klippet passivt vitne til angrepet, og deltar – i motsetning til det omstridte «No Russian»-brettet fra «Modern Warfare 2» (2009) – ikke selv i terroraksjonen.

Utgiver Activision har etter lekkasjen forsøkt å fjerne filmsnutten fra YouTube, men flere versjoner har allerede rukket å spre seg. Det var spillbloggen Kotaku som først meldte om videoen. 

Fjernet fra russiske butikker

I «Modern Warfare 3» fortsetter historien som er blitt etablert i de to første spillene. En russisk ekstremist, Vladimir Makarov, har satt verden i kok etter å ha utført en voldsom terrorhandling på en russisk flyplass i «Modern Warfare 2» – en terroraksjon der du som undercover CIA-agent selv deltar i angrepet.

Den kontroversielle spillscenen satte mange sinn i kok. Konsollversjonen ble blant annet fjernet fra russiske butikkhyller.

Anders Behring Breivik har selv oppgitt i sitt såkalte manifest at han brukte blant annet «Modern Warfare 2» i treningsøyemed. Det har ført til at spill er blitt ett av flere spor politiet nå vil forsøke å komme til bunns i, og er et tema i politiets videre avhør.

Mye fokus har av den grunn blitt rettet mot nettopp dette spillet.

Spillvanene til den terrorsiktede vil også bli en del av forsvarsstrategien.

- Han sier han spilte «Modern Warfare 2» for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening, sa advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere til Dagbladet.

Politianmeldte «Modern Warfare 2»

Denne uken ble det kjent at «Modern Warfare 2» er politianmeldt av Svein Olaf Olsen, som selv er far til en av ungdommene som var på Utøya.

- Jeg har ikke noe i mot dataspill, men jeg er imot at man skal spille spill med et så voldelig innhold at det er samfunnsforurensende. Over tid vil dette ødelegge samfunnet vårt, fortalte Svein Olaf Olsen til Dagbladet.

Førsteamanuensis på NITH, Faltin Karlsen, mener det ikke er dekning for å hevde at voldelige dataspill fører til vold. 

- De som spiller dataspill, er opptatt av mestringsfølelsen, det å løse oppgavene og gjøre det bra i spillet. Som tilskuer ser du kanskje ikke dette, du ser bare volden. Men det er ikke slik at dataspill er opplæring i drap av vanlige mennesker. 

- Faktorene som gjør noen til drapsmenn er som regel å finne i deres psykososiale bakgrunn. Det handler ofte om oppvekst, familieforhold, mobbing og isolasjon, fortalte Karlsen til Dagbladet tidligere denne uken.

Har vakt engasjement

Presse- og informasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik i The Gathering sier han har stor forståelse for at politiet vil etterforske denne delen av Breiviks liv, og ønsker debatten velkommen.

Likevel føler han, som mange spillinteresserte, at fokuset den seneste tid er blitt stort og belastende. Valvik forteller at det de siste dagene har vakt et enormt engasjement.

- Vi får mange tilbakemeldinger fra spillere som er oppgitte. De føler seg stigmatisert og ønsker ikke å bli assosiert med terroristen selv om de har spilt eller spiller de samme spillene som han, sier Valvik til Dagbladet.

- Kan fremstå som kynisk eller smakløst

- Det er ikke lett å se slike scener, enten de utspiller seg på film, i dataspill - eller i virkeligheten, for den saks skyld. Sett i lys av den siste tids hendelser vil nok spesielt denne spillsekvensen kunne vekke sterke følelser hos enkelte her til lands, sier Dagbladets spillansvarlig Snorre Bryne om den lekkede scenen fra «Modern Warfare 3».

- Noen vil nok synes at det kan framstå som kynisk eller smakløst av utviklerne å inkludere en slik scene i «Modern Warfare 3» - det kan nok oppfattes som en bevisst provokasjon etter bråket rundt flyplasscenen i det forrige spillet. Selv om innholdet er tungt å svelge, mener jeg likevel at spillet er i sin fulle rett til å benytte seg av sterke virkemidler som dette når et terrorangrep mot sivile skal skildres - dette er ikke verre enn vi er vant til å se i film, sier Bryne.

Han påpeker også at bombescenen bærer preg av å være en filmsekvens, der spilleren (bortsett fra å styre videokameraet til faren) ikke selv deltar aktivt i handlingen.- Mange, inkludert meg selv, hadde problemer med den mye omtalte flyplass-scenen ettersom man der var aktiv i rollen som terrorist. Det er man ikke her, sier Bryne, som selv «følte et ubehag svært få andre spill har klart å vekke» i ham.

Likevel ser han ikke bort fra at nettopp spillmediets evne til å trekke spillerne inn i vonde eller vanskelige situasjoner, kan få dem til å reflektere mer over handlingene som faktisk skildres – i dette tilfellet internasjonal terrorisme.

TEKST: Kjetil Svensen og Erik Fossum.

Her er et utdrag fra «Modern Warfare 3»-videoen som ble lekket. NB! Inneholder det enkelte kan oppfatte som sterke scener:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3