Den finske spillbransjen har tidoblet seg på ti år

Omsetter nå for mer enn 37 milliarder kroner.

16. mai 2023 21:06

(PressFire.no): Den finske spillutviklerbransjen, via gruppa Neogames, har lagt ut en ny rapport som viser ståa hos våre nordiske venner. Rapporten gis ut annenhvert år.

Noen kjente finske studioer du kanskje har hørt om er Housemarque («Returnal»), Remedy («Control», «Alan Wake», «Max Payne»), Supercell («Clash Royale»), Bugbear («Wreckfest» og «FlatOut») og Rovio («Angry Birds»).

I rapporten kommer det fram at bransjen i landet nå omsetter for 3,2 milliarder euro, drøye 37,2 milliarder kroner. Det er en oppgang på 1000 prosent på ti år.

Rapporten viser til at bransjen har omsatt for omtrent 267 milliarder kroner de siste ti årene, og betalt rundt 30 milliarder kroner i skatt i samme periode. Rundt en fjerdedel av dette kommer fra de siste to årene.

Antall ansatte i landet som driver med spil​lutvikling er nå 4100 – opp fra 1800 i 2012. Kvinneandelen er stabilt på 22 prosent, melder Neogames.

Rapporten peker på at det er en større investeringsvilje i bransjen nå, der det ble investert for mer enn 300 millioner euro i finske spillselskaper siden forrige rapport, og at det har blitt etablert flere nye studioer enn før.

Tidligere har det vært mobilspill som har vært den største plattformen for utviklere i landet, men en undersøkelse gjort viser at det nå er omtrent like mye utvikling som skjer for PC, og at konsollutvikling også har vokst kraftig.

Til sammenligning nådde Sverige nylig 60 milliarder kroner i omsetning, mens den danske spillindustrien omsetter for 5 milliarder kroner. Den siste norske rapporten viste at norskproduserte spill solgte for 443 millioner kroner.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3