- Brukervilkårene til Xbox One kan være i strid med norsk lov

Forbrukerrådet reagerer.

11. juni 2013 18:42

(PressFire.no): Microsoft har inntatt et kontroversielt ståsted i forhold til påkobling og til videresalg av spill med sin neste spillkonsoll, Xbox One.

De krever blant annet at konsollen må være koblet til nettet minst en gang i døgnet for at spillene dine skal fungere, og de legger inn strenge restriksjoner på å byttelåne eller selge spill du har kjøpt.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad reagerer på disse brukervilkårene, som han mener potensielt kan være i strid med norsk lovverk.

- Vi kommer til å ta en vurdering når de endelige brukervilkårene offentliggjøres. Hvis de stemmer overens med det vi har hørt hittil, og som står i den offisielle bloggen til Xbox, kan det stride mot avtaleloven, sier Myrstad til PressFire.no.

- Det du har kjøpt, skal være ditt

Uansett om Microsoft viser seg å være på kant med loven eller ikke, mener Myrstad at retningslinjene deres går imot forbrukernes interesse.

- Retten til å bytte eller gi fra seg et produkt man har kjøpt, er en elementær forutsetning og forventning hos en forbruker. At Microsoft prøver å begrense mulighetene for å bytte spill, er som om Mercedes eller Volvo skulle prøve å legge begrensninger på videresalg, sier han.

- Det du har kjøpt, skal være ditt, legger han til.

Når det gjelder kravet om påkobling er det ikke på samme måte i konflikt med loven, men er like negativt for forbrukerne.

- Det er ikke spesielt brukervennlig, sier Myrstad, og fortsetter:

Sony er mer brukervennlige

Myrstad håper Microsoft vil revurdere ståstedet sitt, spesielt etter at Sony har valgt å gå i stikk motsatt retning med PlayStation 4. De legger ingen restriksjoner på deling og videresalg av spill, og har ikke en gang regionsperrer.

Sony har gått såpass hardt ut som å legge ut et filmklipp som åpenlyst latterliggjør konkurrentens restriktive brukervilkår. YouTube-videoen, som ble lagt ut i natt, er allerede sett av over to millioner.

- Det er leit om man pakker opp Xbox One på julekvelden, og blir sittende på hytta uten å få spille. Spesielt når det er en så stor investering, sier Myrstad, om konsollen som sannsynligvis vil koste opp mot 5000 kroner i Norge.

Hvis brukervilkårene viser seg å være i konflikt med norsk lov kan Microsoft måtte gjøre endringer for å få solgt konsollen her.

Finn Myrstad har skrevet et innlegg om Xbox One og forbrukerrettigheter på Forbrukerrådets blogg.

Xbox One kommer på markedet i november i år.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3