Best i '09: Årets musikk- og strategispill

Vi fortsetter kåringen av de beste spillene. Turen har nå kommet til strategigodbitene samt de mest velklingende musikkspillene.

15. desember 2009 15:02

I dag er det duket for to nye vinnerspill, henholdsvis i sjangrene strategi og musikk. Samlet sett en eklektisk miks av spill, altså.

Vi startet det hele i går med gjennomgangen av sports- og racingspillene som har gjort mest inntrykk på oss gjennom det siste året, og kåret en vinner i hver kategori.

Del 1 av 2009-kåringen vår: Beste sport- og racingspill.

Det er duket for mange flere vinnere denne uken, før finalen på søndag der det beste spillet uansett sjanger skal presenteres. Vi fortsetter i morgen. Da er det de prestisjetunge spillsjangrene action/eventyr og FPS som står for tur.

PS: Nederst i denne saken ser du hvordan prosessen frem mot kåringene våre har foregått, om du måtte lure på det.

ÅRETS MUSIKKSPILL

Vinner:


«DJ Hero» 

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«The Beatles: Rock Band»
«Rock Band: Unplugged»
«Guitar Hero 5»
«Rhythm Paradise» 

Etter en «enkel» start i går, med klare favoritter i hver kategori, ble det mer debatt rundt musikkspillene som hadde krøpet gjennom nåløyet.

Det stod i første rekke mellom to solide utgivelser, nemlig «DJ Hero» og «The Beatles: Rock Band».

Det kokte så ned til musikksmak og hvordan det spillmekaniske var løst i disse spillene. De er jo såpass forskjellige at det nesten er rart å ha de med i samme kåring...

«DJ Hero» vant til slutt vår oppsummering, i første rekke fordi vi føler dette spillet er et friskt pust, det er forbanna morsomt å spille det og byr på en leken, ny opplevelse. «The Beatles: Rock Band» er i en særklasse når det gjelder de visuelle kulissene, animasjonene og grafikken – men det trekker ned at spillet føles sterilt og «låst».

I motsetning til i «Rock Band 2» kan man nemlig ikke improvisere, og lydnivåene på instrumentene er klinisk balansert – helt sikkert en av forutsetningene for at Harmonix i det hele tatt fikk Sir Paul, Ringo og de andre rettighetshaverne med på idéen om å lage dette spillet.

Miksene, de såkalte mashup'ene, i «DJ Hero» er stort sett fantastiske – og fungerer isolert sett også utmerket som soundtracket til en fuktig fredagskveld i festlig lag. Det pumper også litt friskhet i en sjanger vi nå føler begynner å synge på siste verset, bokstavelig talt, og det ble til slutt tunga på vektskåla i denne kåringen.

ÅRETS STRATEGISPILL

Vinner:


«Football Manager 2010» 

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«Men of War»
«Empire: Total War»
«Plants vs Zombies»
«PixelJunk Monsters Encore»
«Little King’s Story»

Det sto i første rekke mellom «Football Manager 2010» og «Empire: Total War», men etter litt tautrekking, fire pepperkaker på høykant og en konstruktiv diskusjon senere, ble det temmelig enkelt:

«Football Manager 2010» er et suverent spill.

Først og fremst fordi Sports Interactive i år har klart å levere et spill som på lansering fremsto langt mer komplett og feilfritt enn serien tidligere har vært kjent for, noe hovedkonkurrenten i denne kåringen, «Empire: Total War», ikke klarte like overbevisende.

Men også fordi årets Football Manager-utgivelse både klarer å blidgjøre de mest hardbarka fotballmanagerspirene, samtidig som spillet åpner opp portene for de som kanskje er mer nyfikne og ferske til FM-universet.

Vi liker også fremskrittene som er gjort med å vise kampene i 3D, og ikke minst den dynamiske måten du kan slenge ut ordre om taktikkendringer mens kampene pågår. Helt klart gode tilskudd som ikke føles som billige gimmicker, men gir deg flere strenger å spille på samtidig som det øker graden av realisme.

De resterende utfordrerne, «Little King’s Story», «PixelJunk Monsters: Encore», «Men of War» og «Plants vs Zombies» ble aldri en reell trussel i denne spillkategorien.

Hvordan har vi gått frem for å kåre de beste spillene fra 2009?

* Først ba vi våre anmeldere om å nominere favorittspill i hver av kategoriene.

* Etter å ha telt opp hvem som nominerte hva, møttes vi til en dag preget av julebrus, pepperkaker og ikke minst; intense diskusjoner – primært om spillene vi skulle evaluere og finsikte.

* Noen nominerte spill ble brutalt skrelt bort fra listen, andre fant en naturlig plass i et favorittsjikte, inntil vi følte vi satt igjen med spill innen hver sjanger som var reelle utfordrere – og disse ble igjen dissekert ned til vi satt igjen med en vinner. De øvrige, som ikke nådde helt opp, er med i denne oppsummeringen, i tilfeldig rekkefølge.

* Når det gjelder beste PC-spill, som blir kåret senere i uken, har vi tatt utgangspunkt i titler som bare finnes på denne plattformen, eller som er klart best på PC.

* Denne demokratiske fremgangsmåten har sin pris, men er like fullt metoden vi satte pris på for å finne 2009s beste spill. Selv om de fleste av oss har spilt mye, føler vi at PressFire-redaksjonen samlet har mer bredde og spisskompetanse enn om vi skulle kjørt en kåring basert på enkeltes preferanser – også kjent som Kim Jong-il-metoden.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3