Apple ville kjøpe «Halo»-utvikleren

Steve Jobs ble rasende da Microsoft kom han i forkjøpet.

27. oktober 2010 14:50

I år 2000 skal Apple ha vært på nære nippet til å kjøpe spillutvikleren Bungie, men Microsoft skal ha kommet dem i forkjøpet. Det skal ha gjort Apple-sjefen Steve Jobs (bildet) rasende. Det kommer nå frem i et intervju med den tidligere sjefen for Microsofts spillavdeling, Ed Fries.

Etter oppkjøpet var Bungie ansvarlig for å skape det gigantiske spillfenomenet «Halo», som mange anser for å ha vært en sentral brikke i satsingen på Xbox.

Før den tid var imidlertid spillselskapet en ivrig støttespiller i spillutvikling på Apples datamaskiner. Blant annet stod de bak «Marathon»-serien, som nærmest har fått kultstatus i ettertid.

Å miste en slik støttespiller i siste liten skal ha gjort Jobs illsint.

- Umiddelbart etter at vi annonserte at vi kjøpte Bungie, ringte Steve Jobs, forteller Fries til Develop og fortsetter:

- Han var sint på Ballmer (Microsoft-sjefen Steve Ballmer - journ. merk.) og ringte ham fordi vi akkurat hadde kjøpt en viktig spillutvikler til Mac og gjort dem til en Xbox-utvikler.

BARE DAGER UNNA ET APPLE-OPPKJØP

Fries forteller videre at Steve Ballmer ba ham om å ringe Jobs for å roe ham ned.

- Uansett, vi gjorde en avtale med Apple om også å gi ut spillene til Macintosh og hjelpe Peter Tamte med å opprette et selskap til å gjøre dette. Og jeg måtte reise på en utviklerkonferanse for Mac-utviklere for å gå på scenen og snakke om det nye partnerskapet. Det var en ganske rar tid.

Og nå bekrefter den tidligere Bungie-ansatte, Tuncer Deniz, overfor Develop-online.com historien, og forteller i tillegg at Apple bare var dager fra å kjøpe spillstudioet. Ifølge Deniz var det Apple-sjefen Phil Schiller som foreslo for Steve Jobs at selskapet skulle kjøpe Bungie, men at Jobs i utgangspunktet sa nei.

- Schiller spurte Steve, som sa nei. Men etter en uke sa Steve ja. Schiller ringte Bungie, men Bungie hadde da allerede signert med Microsoft.

Sammen med lanseringen av den første Xbox-konsollen i 2002 fikk Bungie mye oppmerksomhet og har i ettertid nærmest fått æren for å ha tatt førstepersons skytespill til konsoller, med suksess.

I 2007 besluttet allikevel Bungie og Microsoft for å skille lag, hvor Bungie nå blir et uavhengig selskap. Microsoft eier fremdeles rettighetene til ««Halo»-serien og Bungie har fremdeles produsert flere spill i ettertid, sist «Halo: Reach», som kom tidligere i høst.

«Halo: Reach» ble Bungies siste spill i serien. Spillutviklerne annonserte i sommer at de har signert en ny tiårsavtale med Activision Blizzard, som kun vil fungere som distributør for det de måtte produsere de neste årene. Bungie har ennå ikke annonsert hva de kommer til å jobbe med i fremtiden.

Hovedfoto: Ben Stanfield (etter creative commons-lisens).

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3