Visste du at 37 prosent av spillene på Steam aldri er blitt rørt?

Her er de mest populære titlene på tjenesten.

16. april 2014 11:29

(PressFire.no): Det er et godt etablert faktum at Steam er den mest dominerende plattformen for digital distribusjon av PC-spill.

Samtidig er det velkjent at Valve, som står bak, ikke pleier å slippe salgstall via offentlige kanaler.

Det lille vi får vite om salg og øvrige statistikker kommer eventuelt fra utgiverne selv, hvis de føler for å dele slikt med oss.

Steam-analyse

Nysgjerrigheten er likevel stor, og nettstedet Ars Technica har gjennomført en omfattende analyse av offentlig tilgjengelig brukerdata for å finne ut hva som spilles mest på Steam, og hvordan.

Prosessen for å hente ut data skal ha vært ganske enkel, men tidkrevende, da brukerprofilene på Steam er åpne for alle.

Sanket data

Skribentene hos Ars Technica har brukt de siste to månedene på å automatisk samle inn data fra de offentlig tilgjengelige profiler.

Kort fortalt, resultatene skal representere en troverdig oversikt over hva Steam-brukere faktisk spiller, tatt i betraktning at ikke alle profilsider fås tilgang til, at det er mange ubrukte duplikatsider og lignende.

Data hentet ut fra profilene ble deretter sammenlignet med det som finnes av offentlige salgstall fra utgivere, og viser seg å stemme veldig bra med hva disse sier.

For eksempel, når «DayZ»-skaperne kunngjorde at de hadde solgt 1.7 millioner eksemplarer av spillet innen den 28. mars, viste Ars Technicas data 1.76 milioner solgte eksemplarer. Ganske nært, altså.

Så, hvilke spill er eid av flest Steam-brukere? De aller fleste stammer fra Valve selv, faktisk.

Gratis er best

Gratisspillene «Dota 2» og «Team Fortress 2» er absolutt dominerende. Begge er eid av flere enn 20 millioner brukere.

Deretter følger alle mulige «Half Life 2»-tilknyttede prosjekter («Lost Coast», «Deathmatch»), diverse varianter av «Counter Strike», «Left 4 Dead», «Portal» og så videre.

Det merkes at antallet millioner eiere faller ganske kjapt nedover – gratistillegget til «Half Life 2», «Lost Coast», eies av 12 millioner spillere, og den ligger på tredjeplassen, etter de to spillene med over 20 millioner eiere hvert.

De mest profilerte utgivelsene på topp 20-listen, som ikke kommer fra Valve selv, er «Skyrim» og «Civilization V», begge med litt under seks millioner eiere.

En tredjedel av spillene blir ikke rørt

En ting er hvor mange som eier de forskjellige spillene, en annen ting er hvor mye man faktisk spiller dem. Historien er annerledes der – svært mange av de mest nedlastede titlene blir faktisk knapt spilt.

Ars Technica påpeker at data over hvor mye tid spillere tilbringer med de forskjellige utgivelsene først ble introdusert i 2009, så spill som er eldre enn det har ikke korrekt informasjon. Derfor fremstår «Half Life 2»-relaterte utgivelser som svært lite spilt, for eksempel.

Likevel, i følge innsamlet informasjon er det veldig mange spill som aldri blir rørt av eierne. Det gjelder gjerne titler som er deler av samlepakker, som er solgt til svært lave priser eller gitt bort gratis.

For å se på den på en annen måte: Enorme 36,9 prosent av alle spillene på Steam har aldri blitt spilt.

Men når det gjelder spillene som faktisk blir spilt – hvor mye tid bruker spillerne på dem? Igjen er det de onlinefokuserte gratisspillene «Dota 2» og «Team Fortress 2» som dominerer.

Mest vanedannende

Når man ser bort fra de gratis nettspillene, er det «Civilization V» og «Skyrim» spillerne har tilbrakt mest tid med.

Flerspillermodusene til «Call of Duty»-spillene «Modern Warfare 2», 3 og «Black Ops» finnes også på topp 20-listen.

Ars har også sett på hvilke spill det blir brukt mest tid på i snitt. Det vil si, spill som kanskje ikke er bestselgere totalt sett, men som nesten alle bruker mye tid på når de først setter i gang.

En klar vinner der er faktisk «Football Manager 2014». Mye tyder altså på at ingen klarer å legge det fra seg. «Skyrim» er også vanedannende, og temmelig ferske «Assassin’s Creed IV: Black Flag» ligger på fjerdeplass. Det er oppsiktsvekkende at det som kanskje fremstår som nok et spill i en årlig serie, fenger eierne sine til de grader.

«»

Dota 2 i 18,5 milliarder timer

Den store lærdommen er, ifølge Ars Technica, at et fåtall spill driver nesten hele Steam-lokomotivet.

Når «Dota 2» i seg selv står for 20,7 prosent av den totale spilletiden på Steam (rundt 18.5 milliarder timer), og rundt halvparten er denne tiden kan fordeles på bare seks titler – «Dota 2», «Team Fortress 2», «Counter Strike: Source», «Counter Strike», «Skyrim» og «Civilization V», sier det mye om hvor skeiv fordelingen er.

Det er viktig å huske at disse tallene representerer ikke alt: De tar tross alt ikke med i betraktning andre tjenester som Battle.net, Origin, Uplay eller GOG. Det er likevel tydelig at genuin suksess på PC-markedet gjerne er forbeholdt de få.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3