Sony truer med å sperre PlayStation 3-pirater ute fra onlinetjenesten PlayStation Network. Det kommer frem i en blogg skrevet av Sonys sjef for sosiale medier, Jeff Rubenstein. Bakgrunnen er at George «GeoHot» Hotz startet året med å åpne Sonys PlayStation 3-konsoll for all fremtid.
- Uautorisert programvare som unngår PlayStation 3-systemet, har i det siste blitt sluppet av hackere. Disse programmene tillater uautorisert eller piratkopiert programvare. Bruk av denne typen programvare bryter med brukeravtalen til PlayStation 3-systemet, står det i en uttalelse fra Sony.
Rubenstein utdyper hva dette tiltaket vil bety i praksis:
- Ved å identifisere PlayStation 3-maskinene som bryter våre retningslinjer og sperre dem ute fra PlayStation Network, beskytter vi forretningsinteressene våre og ivaretar den ærlige spillopplevelsen dere forventer og fortjener, skriver han.
Han påpeker også til slutt at dette ikke vil påvirke flertallet av PlayStation-brukere, som «nyter PlayStation 3-underholdning uten å bryte med retningslinjene».
Dermed gjør Sony som Microsoft. I 2009 valgte Microsoft å forsøke å få bukt med det store piratkopieringsproblemet på Xbox 360 – og satte da i gang et tiltak som sporet Xbox 360-maskiner som kjørte piratkoperte spill og sperret dem ute fra onlinetjenesten Xbox LIVE.
Sony har allerede dratt Hotz og hackergruppen fail0verflow inn for retten, og fikk medhold fra dommeren til å sette Hotz i karantene inntil saken har kommet opp.
«GeoHot» klarte å spore opp den såkalt root-nøkkelen i PlayStation 3-konsollen, noe som gjør at Sony ikke bare kan oppdatere maskinene over nettet for å tette hullet. Denne nøkkelen sitter i alle maskinene og brukes for å godkjenne programvare som skal kjøres på maskinene. Ifølge Hotz har motivasjonen aldri vært å åpne for piratkopiering, men å åpne for installasjon av alternativt operativsystem. Sony stengte i fjor muligheten for å installere Linux på maskinen, en funksjon Sony tidligere støttet på alle PS3-maskiner.
Fjerningen av denne funksjonen har nå også fått det til å renne over for Forbrukerrådet, som har meldt inn Sony til Forbrukerombudet.
- Når Sony via nettkoblingen til spillkonsollen kan fjerne viktige egenskaper under dekke av at dette er en oppdatering, så viser det hvor dårlig stilt den digitale forbrukeren i realiteten er, het det fra Thomas Nortvedt fra Forbrukerrådet i en pressemelding.
Advokaten til Sony hadde den gang ikke mulighet til å kommentere saken overfor PressFire.
GeoHot valgte på sin side å kommentere hva han mener om Sony denne uken, i en musikkvideo der han slenger med leppa over søksmålet han har hengende over seg: