Slik kan bruktspillsalget til Xbox One bli

- Microsoft skal selv ha en bit av kaka.

24. mai 2013 14:05

(PressFire.no): I timene etter Xbox One-pressekonferansen tidligere denne uka, hersket det full forvirring rundt hvordan Microsoft skal åpne for bruktspill.

Eller om det i det hele tatt går an å kose seg med bruktspill på den nye konsollen.

Mye av forvirringen stammer fra flere intervjuer med Phil Harrison, Microsofts europeiske spillsjef. Først hevdet han spill skal kunne selges på nettet. I et annet intervju brukte han i stedet ordet «butikk».

Nå har MCV snakket med en butikkansatt som mener å ha hørt eksakt hvilke planer Microsoft har når det gjelder «butikk»-delen av Harrisons uttalelser til presse. 

Reglene lages av Microsoft?

Alle spill du kjøper følger Xbox-profilen din. De installeres på harddisken og åpnes med en engangskode.

I tillegg må konsollen kobles til nettet – én gang hver 24 time, spekuleres det i. Trolig for å blant annet autorisere innholdet lagret i skyhistorikken og harddisken din.

- Xbox One krever en nettilkobling, men må ikke være på nett hele tiden, bekreftet Phil Harrison overfor Eurogamer tidligere denne uka.

MCVs butikkilde hevder bruktmarkedet til den nye Xbox-konsollen blir annerledes enn i dag.

Butikkene som vil være med, må godta vilkårene bestemt av Microsoft, men får til gjengjeld en bit av kaka. I vilkårene ligger det en integrering med Microsofts skybaserte Azure-datasystem.

- Butikkene fastsetter prisen selv

Ett konkret eksempel på hvordan dette kommer til å fungere, om vi skal feste lit til rapporten fra MCV:

Du kjøper for eksempel «Forza Motorsport 5» til den nye Xbox One, som fysisk disk i en butikk. Taster inn en unik kode trykket på innsiden av omslaget og laster ned dataen på harddisken din. Så er det bare å kjøre i vei.

Spillet er tilgjengelig på alle Xbox One-konsoller, ikke bare din, så lenge du logger inn på din Xbox-konto. Lagringsfilene og alle bilene er også trolig lett tilgjengelig gjennom skyen.

Så kommer kanskje dagen der du føler for å finne en ny garasje til «Forza Motorsport 5», og gjerne vil ha tilbake noen penger.

Du går inn i en butikk og selger spillet over disk. Etterpå viskes dataen bort fra kontoen (harddisken) din. Du selger på en måte rettighetene til å spille «Forza 5».

Butikkaktøren, som samarbeider med Microsoft om dette, kan videreselge spillet for den prisen de ønsker, hevder MCV.

Det nye med denne forretningsmodellen, er at også spillutgiveren skal få en slant gjennom en slik transaksjon. Ikke bare butikkjeden, kunden og Microsoft.

- Butikkene får bare 10 prosent

Det verserer en konkret sum på flere nettsider, tilsvarende 35 pund (cirka 350 kroner), som et estimat for hvor mye brukte spill kan komme til å koste.

Denne stammer fra ConsoleDeals.co.uk, en nettside som også hevder å ha fått innsyn i disse Xbox One-planene.

MCV understreker at summen neppe kommer i tillegg, som et slags online pass. Det er uvisst om Microsoft også skal selge en slik ny aktiviseringskode for i dette tilfellet å få «Forza 5» til starte opp i en ny konsoll.

Bare 10 prosent av bruktsalgssummen går til butikkjeden. Langt mindre enn hva de tjener på å selge brukte spill i dag.

Hvor mye Microsoft har tenkt å ta for handelen, eller hvor mye av kaka som blir igjen til kundene i prosent, sier disse ryktene ikke noe om.

- Har diskutert flere scenarioer

MCV hevder Microsoft denne uka har briefet utvalgte butikkjeder om sine bruktspillplaner. Offisielt sier Microsoft foreløpig bare dette:

- Vi vet at det har vært noe forvirring rundt brukte spill på Xbox One, og ønsker å gi litt mer klarhet i hva eksakt som vi har bekreftet.

Mens vi har diskutert flere mulige scenarioer, har vi bare bekreftet at vi har designet Xbox One for å tilby våre kunder å bytte inn og selge spill hos butikk. Utover det, har vi ikke bekreftet flere spesifikke planer.

- En annen oppklaring rundt det å dele med en venn: skulle du ønske å spille varen din hos en venn, er det ingen avgift forbundet med dette – så lenge du er innlogget din profil, sier Microsoft i en uttalelse.

Det er foreløpig uklart hvordan Microsoft har tenkt å tilby salg av spill online, slik Phil Harrison forskutterte i dette Kotaku-intervjuet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3