Blir det bruktspillsperre? Kan du selge spillene dine digitalt?

Full forvirring etter gårsdagens Xbox One-avsløring.

22. mai 2013 11:27

(PressFire.no): Etter pressekonferansen i går, der vi for første gang fikk se Microsofts nye Xbox One-konsoll, er det flere store spørsmålstegn som henger igjen i lufta.

Ikke bare var ordlyden fra Microsoft-hold vag når det gjelder enkelte viktige tema, som for eksempel hvor omfattende kravet om en nettilkobling egentlig blir - eller hvordan eierskapet til spillene du har handlet fungerer i praksis om du tar med deg et «Call of Duty» eller «FIFA» til en kamerat.

Hva skjer med bruktspillmarkedet, og hvilke rettigheter har du som kjøper spill til Xbox One?

Så mye usikkerhet var det rundt dette, at Eurogamers journalist ble invitert tilbake til Phil Harrisons møterom - noen timer etter det opprinnelige intervjuet hadde skjedd - for å forsøke å oppklare noen misforståelser.

- Disken er selve nøkkelen

Harrison, som er Xbox-sjef i Europa, begynte med å illustrere eierskapsspørsmålet slik:

- Tenk på hvordan du bruker en disk du eier til Xbox 360, sier han til Eurogamer.

Hvis jeg kjøper disken fra en butikk, bruker jeg denne i min maskin. Jeg kan gi denne spilldisken til sønnen min, som kan spille fra sin 360 på rommet sitt. Vi kan ikke begge spille det samtidig, men disken er selve nøkkelen.

- Jeg kan ta turen til huset ditt, gi deg denne disken, og du kan også spille det, sier Phil Harrison.

- Det vi gjør nå, som handler om digitale rettigheter vi har til Xbox One, skiller seg ikke fra dette.

Spillet følger Xbox-profilen din

Xbox One krever en installering av data fra disken til harddisken før du kan starte spillingen. I tillegg er det mye som tyder på at Microsoft vil kreve en form for onlineverifisering, men det hersker foreløpig stor usikkerhet rundt også dette temaet og detaljene rundt nettkravet.

- Hvis jeg spiller fra denne disken, som er installert på harddisken til min Xbox One, kan alle i husstanden som har tilgang til å bruke min Xbox One, benytte seg av innholdet. Så, jeg kan gi dette innholdet til sønnen min, og han kan spille det fra samme systemet, sier Harrison.

Koker vi dette litt ned, sier Xbox-toppen altså at det ikke oppstår noen floker om du har kjøpt et spill og bruker det samme systemet. 

Du kan også ta med spillet til en kompis, logge på din Xbox-ID, og fortsette fra en annen konsoll.

Bruktspillsalg online eller i butikk?

Harrison er vagere når det gjelder spørsmålet om bruktspillplaner, eller hvordan Microsoft stiller seg til at du kan låne andres spill. Spillet blir knyttet til din Xbox-profil. Dataen som installeres på harddisken følger id-en.

- Har du tenkt å fortsette å spille (fra en annen profil), da må du betale for det, sier Microsoft-toppen.

- Da er det et spørsmål om å gå inn til vår onlinebutikk, kjøpe spillet, og så er det umiddelbart tilgjengelig, sier Harrison, og antyder i flere intervjuer at det da dreier seg om et fullpriskjøp.

Harrison fortsetter eksempelet med to personer som gjerne vil spille fra den samme disken:

- Hvis vi begge ønsker å gjøre det samtidig, da må vi begge eie det. Det er ikke noen forskjell fra hvordan disker fungerer i dag, sier han.

Hva skjer hvis du har lyst til å selge et spill, etter å ha brukt den unike verifiseringskoden som følger med hver disk du kjøper? Blir bruktkjøpet av spill akkompagnert av en online pass-lignende sum på toppen av det?

- Vi kommer til å ha en løsning, vi snakker ikke om hva dette er nå i dag, slik at du skal kunne selge dine brukte spill online, sier Harrison til Kotaku.

Til Eurogamer ordlegger han seg ganske likt. Men med én vesentlig forskjell. Han bruker ikke ordet «online».

- Vi kommer til å ha et system der du kan ta dette digitale innholdet, og bytte et brukt spill hos en butikk. Vi annonserer ikke detaljene rundt dette i dag, men vi kommer til å ha en kunngjøring innen rimelig tid, sier Phil Harrison i dette intervjuet.

Microsofts Major Nelson har oppklart litt på bloggen sin. Han skriver at selv om det har vært litt usikkerhet rundt brukte spill på Xbox One, har Microsoft foreløpig ikke annonsert andre planer enn at det skal være mulig for kundene å bytte inn og selge spillene sine hos butikker.

Han avslører imidlertid at de har diskutert andre scenarioer internt, men ikke bekreftet disse.

Det skal heller ikke være noen ekstraavgift forbundet med å spille hos en venn, på en annen maskin enn din egen, så lenge du er logget inn på din profil (Xbox ID), skriver Major Nelson.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3