Retten til å praktisere kvinnehat

Innlegg fra Kvinnefronten.

5. januar 2015 18:19

Av Daisy Elizabeth Sjursø og Cathrine Linn Kristiansen fra
Kvinnefronten Norge.

Tredje desember 2014 sendte Kvinnefronten et brev til samtlige forhandlere av «Grand Theft Auto V» i Norge med krav om at de umiddelbart fjerner spillet fra sine hyller. Til grunn for dette ligger det at i denne siste versjonen av spillet er det åpnet for at man kan ha sex med, og drepe prostituerte kvinner i et førstepersons perspektiv.

Brevet ble skrevet etter inspirasjon fra en kampanje i Australia hvor kvinner som har overlevd prostitusjon gikk sammen og laget et opprop for å få fjernet spillene. De tre kvinnene som sammenfattet dette brevet skrev:

«Vi har førstehånds erfaring med denne typen seksualisert vold. Vi har prøvd å bygge opp livene våre etter tiden i prostitusjon, men opplevelsene vi har gått gjennom hjemsøker oss. Bare det å vite at kvinner blir skildret som noen som fortjener å bli brukt seksuelt av menn, for så å kunne bli drept for nytelsens og sportens skyld, er svært smertefullt. Det å se denne volden som vi overlevde brukt som underholdning er kvalmende, og vi tar skade av det.»                                              

Butikkjedene K-Mart og Target tok dette til etterretning, og valgte å ikke selge spillet mer.

Reaksjonene mot Kvinnefrontens krav har vært mange og store. Barnevakten.no skriver for eksempel på sine nettsider:

– Å gå ut og ønske spillet fjernet fra spillhyllene er kanskje beste måten å få til en debatt på. For ja, opplysning og en konstruktiv debatt er absolutt nødvendig for å gjøre foreldre mer bevisst på at «GTA» ikke er egnet for barn. 

Men ikke all respons har vært positiv, og mye har vært hets.

 

Sjeldent, eller aldri, har vi fått så mange tilbakemeldinger fra menn. De har skrevet til oss, både offentlig og privat, og kommentert på ting vi har lagt ut på nett. Vi finner det interessant at en god del menn som til vanlig støtter vår likestillingspolitikk og våre feministiske prosjekter, synes å mene at nå har vi virkelig gått for langt. Vi synes det er merkelig at vår kritikk av spillet skaper så utrolig stort engasjement hvis det er sant som hevdes: At vår kritikk omfatter en så marginal og ubetydelig del av spillet – at vi heller burde brukt kreftene våre på andre ting.

Vi tolker dette som at folk mener det rett og slett er for drøyt at vi prøver å frarøve noen retten til å praktisere kvinnehat i det private rom.

Vi har også fått noe respons fra forhandlerne. De svarer oss med mye av den samme argumentasjonen som vi møter i kommentarfeltene. I tillegg legger de ikke skjul på at valget om å tillate spillet bunner i at de vil opprettholde profitt.

En forhandler skriver:

 Siden vi er kjent for å ha Norges desidert største utvalg av spill og moro, vil det være svært vanskelig å fjerne enkelte produkter fra vårt sortiment. Det vil gjøre våre konkurrenter sterkere. I dagens knallharde konkurranse kan vi ikke tillate oss dette. 

I vårt brev ba vi forhandlerne sette etikk foran profitt. Dette er ikke spesielt kontroversielt, og har vært gjort i Norge tidligere. Expert er en kjede som hverken solgte «GTA III» eller «GTA IV». Ledelsens begrunnelse for dette var som følger:

«Dette er det mestselgende spillet i 2008, så det var ikke en økonomisk avgjørelse. Innholdet er noe vi ikke vil ha. Det var en etisk helhetsvurdering. Det er realismen i spillet som var avgjørende for oss, du kan slå og sparke folk som allerede ligger nede. Det er mennesker du gjør dette mot, ikke en drage på 20 tonn.» 

(Nils Erlimo, daværende kommunikasjonssjef i Expert). 


Det ble også påpekt at statens filmtilsyn går igjennom alle nye filmer, men at det ikke finnes en tilsvarende ordning for spill.

Kvinnefronten finner det suspekt at kjeden Expert i løpet av få år har kastet sitt etiske grunnsyn på dynga, for å nå tjene penger på å ha søppel i hylla.

Om man skal kunne kalle «GTA V» et kulturprodukt, må det være rom for å kunne kritisere innholdet i spillet. Som vi har erfart er dette noe som sjeldent faller i god jord. Spesielt ikke når kritikken kommer fra feministisk hold.

De fleste spillanmeldere er enige om at «GTA V» er det beste spillet som hittil er laget når det gjelder blant annet grafikken, og den friheten man har som spiller. Det er så og si ikke en ting man ikke kan forlyste seg med – enten det gjelder å hoppe i fallskjerm, eller å ha sex.

Spillverdenen er en del av et mediabilde som kan være umåtelig sexistisk, og innad i miljøet finnes det heldigvis noen stemmer som påpeker dette. Problemet er at når disse kritikerne står frem så møtes de med så mye hets og hat, at det er få som orker. Anita Sarkeesian er en feminist som har laget flere videoer hvor hun tar oppgjør med de sexistiske utrykkene vi finner i diverse spill. Resultatet av hennes kritikk er at hun nå bor på hemmelig adresse, fordi hun har mottatt flere drapstrusler.

 

Carolyn Petit er nok en anmelder som har blitt utsatt for mye sjikane etter å ha anmeldt spillet for Gamespot, og kun gitt det 9 av 10 poeng. Det ene poenget fra toppscore gikk på kritikk av sexismen i spillet, som blant annet lød som følger:

«Karakterene spytter til stadighet ut av seg fraser som glorifiserer den mannlige seksualiteten, mens de nedverdiger kvinner. Reklameplakater og radioprogram i «GTA»s verden stadfester denne mysogonien. 

Du vil for eksempel se reklame som sidestiller manndom med freshe sportsbiler, og kvinner vil bli oppfordret til å kjøpe parfymer som får dem til å «lukte som en bitch». 

Ja, dette er overdrivelser av de misogynistiske understrømningene i samfunnet vårt. Men det er ikke satiriske overdrivelser. Når det ikke finnes noe i historien som understreker hvor sykt og feil dette er, så er alt spillet er en feiring av sexismen, og det er med på å konservere denne. Å cruise rundt i Los Santos, mens man hører på «Higher Love» av Steve Winwood,er en opplevelse som kjapt surner idet en stemme bryter gjennom på radioen og snakker om å bruke kvinner som urinal. 

Spillets sentrale skikkelser er mannlige karakterer, som er feilfrie med komplekse personligheter, dette med få unntak. «GTA V» har lite rom for kvinnelige karakterer om ikke de blir portrettert som strippere, prostituerte, lidende husmødre, humørløse kjærester, eller teite feminister som latterliggjøres.» 

Man kan si at i mange spill er sexisme en av grunntonene. I «GTA V» blir det tilført enda litt ekstra krydder på toppen i form av vold og seksualisert vold.

Selvfølgelig er ikke sjansene så store for at man blir voldelig eller begår overgrep av å spille en runde med «GTA V» eller tilsvarende voldelige spill.

Man blir heller ikke automatisk en voldtektsmann av å se på voldsporno.

Samtidig så vil de aller fleste av innsatte for voldtekt i Norge innrømme at de har vært brukere av nettopp dette.

Medietilsynet opplyser om at «Grand Theft Auto» er blant de mest populære dataspillene blant barn og unge mellom 9 og 16 år. I så måte er det irrelevant at spillet har en 18 års grense.

For de fleste spillere, så blir spillet en livsstil i korte eller lange perioder av livet. Ofte starter dette i 12-13-års alderen, om ikke før. Å gjentatte ganger utføre voldelige handlinger i et førstepersonsperspektiv gjør noe med deg på en annen måte enn om du ser en film som innehar en slik handling. I spillet er det du som spiller som utøver ulovlige, perverse, syke og umoralske handlinger. På film er det faktisk noen andre som gjør det, som regel ikke en person du identifiserer deg med.

 

Hvordan man kan påvirkes av spill til å bli mere aggressiv, kommer tydelig frem i både nasjonale og internasjonale rapporter på temaet.

I 2010 ble det lagt fram en metastudie basert på 130 forskningsrapporter som omhandler barn og videospillvold. 130 000 barn fra Europa, USA og Japan er med i undersøkelsen som ble ledet av psykologiprofessor Craig Anderson fra Iowa State University. Anderson konkluderer med dette:

Vi kan nå si med stor sikkerhet, uavhengig av type forskning og kultur, at voldelige dataspill øker sjansen for aggressiv oppførsel både på kort og lang sikt.

En tredel av verdens kvinner er ofre for vold i løpet av sitt liv. Holdningsskapende arbeid drives kontinuerlig for å forebygge dette. Kvinnefronten mener at å selge «GTA V» er å gjøre det stikk motsatte.

I spillet har man tilgang til å ha sex i «jeg»-perspektiv med en prostituert kvinne som kan drepes på valgfri måte når man er ferdige med henne, for så å få pengene sine tilbake.

At en generasjon unge gutter leker seg med dette, gjerne før de har hatt sex i det virkelige liv, finner vi svært bekymringsfullt. Vi våger å påstå at det kan være med på å påvirke deres kvinnesyn, og at spillet i så måte fungerer som drivstoff for epidemien av vold som kvinner er utsatt for.

Vi mener at unge jenter også vil bli påvirket av de sexistiske grunntonene i spillet. Spillet er med på å opprettholde svært sjåvinistiske ideer om hva kvinner kan forvente seg fra menn, og om seksualitet.

Men vår kritikk i denne saken er enda spissere enn som så. Prostitusjon som fenomen er, slik vi ser det, den aller mest ekstreme formen for kvinneundertrykkelse. I tillegg er kvinner i prostitusjon den aller mest sårbare og voldsutsatte gruppen av kvinner, med en 40 prosent større sjanse for å bli drept enn andre.

Dette er en sak vi velger å løfte frem for de kvinnene som fortsatt er i sexindustrien, og for de som har overlevd den. Vi gjør det for at generasjonen av oppvoksende kvinner skal oppleve bedre holdninger fra menn generelt sett.

Forhåpentligvis finnes det krefter i Norge som vil ta dette til etterretning slik som det har blitt gjort i Australia.

 

Kvinnefonten ble stiftet i 1972, og har jobbet for å forandre verden siden den gang. Vårt mål er full kvinnefrigjøring. Vi har hele veien kjempet små og store kamper for å sette søkelys på kvinneundertrykkende praksiser og holdninger i samfunnet. Rettigheter vi alle nyter godt av har blitt kjempet frem av kvinnebevegelsen. Det har vært seige kamper, men det har vært verdt det. Av erfaring vet vi at det kan være ubehagelig for folk å bli konfrontert med egne dårlige holdninger, og at når man blir det så ser vi slik som nå at mange inntar forsvars og angrepsposisjoner.

Vi har sett det når vi tar diskusjoner om pornoindustrien, og vi ser det nå klart og tydelig nå i diskusjoner om spillindustrien.

La det ikke være noen tvil:

Kvinnefronten er kompromissløs i arbeidet mot seksualisert vold, og enhver form for normalisering av dette. Vi vil aldri godta premisset om at noen form for kvinneundertrykking er greit, så lenge man kaller det satire, kultur eller ytringsfrihet.

Vi mister ikke fokus uansett hva vi får slengt etter oss av usakligheter, hersketeknikker, og hva enn som måtte brukes av sleske triks for å få oss til å tie.

 

Har du noe på hjertet? Send oss gjerne en kronikk eller et debattinnlegg! tips@pressfire.no

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3