(PressFire.no): I dag er Netflix lansert i Norge. Den streamingbaserte filmtjenesten lar deg se ubegrenset med film og tv-serier for 79 kroner per måned.
Det kan du gjøre via Apple TV, på en spillkonsoll, nettbrett eller mobil, blant annet. En prøveperiode på 30 dager gjør at du først kan teste gratis.
Reed Hastings er administrerende direktør og en av grunnleggerne. Han er i Oslo i dag for å markere oppstarten av den norske Netflix-divisjonen.
- Vi har jobbet knallhardt det siste året med å få dette i stand. Avtaler, lisenser, undertekster og alt slikt. For noen få timer siden åpnet vi i Norge, sier Hastings til PressFire og Dagbladet.
Det blir tøff konkurranse denne høsten. Både HBO Nordic, Viaplay og Telenor-satsningen Comoyo ruster opp.
HBO har sagt at de lanserer senere denne måneden. Men Netflix har altså tjuvstartet.
- Er det viktig å være først ute?
- Nei, egentlig ikke. Det er viktigst å være best. Mellom Viaplay, HBO Nordic og oss, har du tre knallgode utfordrere som kommer til å pushe hverandre fremover. De som tjener på dette er de norske forbrukerne.
- Vår fordel er at vi har holdt på med dette i lang tid. Vi er de eneste som tilbyr Dolby Digital 5.1-lyd, vi er de eneste på Apple TV, Xbox 360 og Nintendo Wii.
Netflix tilbyr et utvalg av eldre filmer og tv-serier (som regel én sesong bak det ferskeste), en smak av Hollywood og en del norsk. De nyeste filmene på Netflix er titler som «Happy Feet 2», «Horrible Bosses» og «The Expendables». HBO lover på sin side å tilby helt ferske episoder fra serier som «True Blood», «Game of Thrones» eller «Boardwalk Empire» - og det få timer etter først å ha blitt vist på amerikansk tv..
Reed Hastings var med å starte Netflix i 1997. To år senere var de i gang med å tilby DVD-leie via post. Nå er tjenesten lansert i 54 land.
Netflix er videosjappa i nabolaget, bare digital og mer tilgjengelig.
Netflix-sjefen innrømmer at de har noen solide konkurrenter, og setter selv pris på det HBO byr på.
- HBO har veldig solid innhold. Viaplay og Viasat har vært på det nordiske markedet lenge, og kjenner åpenbart kundene sine godt. Det er utvilsomt spennende tider for dere i Norge, sier Hastings.
- Dette er en maraton, ikke en sprint, uttalte HBO Nordic-sjefen i Dagens Næringsliv torsdag.
- Jeg er enig i det, men det føles bra å stå klar når maratonen starter. Ikke to måneder etter. HBO tilbyr noe i Norden som de ikke gjør noe annet sted: Alt deres innhold for 79 kroner.
- Jeg har ikke tilgang på noe slikt i USA. Jeg abonnerer via kabelselskapet, eller satellitt. Nordmenn får i høst det beste underholdningstilbudet på verdensbasis, sier Hastings.
- Selv har jeg HBO – pluss Netflix. Det er noe mange vil velge, for dette er akkurat som magasiner du har liggende på stuebordet. Du trenger ikke bare ha ett.
- Ved oppstarten i 1997, var planen hele veien å bytte fra DVD-utleie til å lage en digital filmstrømmetjeneste?
- Jeg har en grad i datateknologi. Jeg visste at det kom til å ta ti år før internett var godt nok til å kunne strømme video. La oss starte ved å tilby leie av DVD via post, tenkte jeg. Slik var starten i USA. I 2007 lanserte vi streaming og det har bare vokst og vokst.
- Det er en grunn til at vi døpte selskapet Netflix, og ikke dvdbymail.com, smiler Hastings.
- Hva blir det neste hamskiftet eller omstillingen i bransjen? Gjør smart-tv og internett-tv alle boksene i stua overflødige, tror du?
- Helt klart. Smart-tv er fantastisk! På ett punkt vil dette ta over, tilby alle tjenestene direkte fra skjermen. Tv-ene oppdaterer automatisk og du kan snakke med fjernsynet. I dag er vi bare på startpunktet i denne utviklingen. Om fem år vil dette være utbredt og fungere optimalt.
- Touch-funksjonaliteten har vært veldig i fokus, og viktig, de seneste årene.
Konkurransen mellom Apple, Google og Microsoft kommer til å drive dette videre. Vi kommer til å se oss tilbake og si, «wow, vi er bare i begynnelsen av den mest spennende perioden når det gjelder teknologi». Og vi i Netflix får lov å være med på dette som en viktig innholdsleverandør.
- Skyldes en del av suksessen til selskaper som Netflix at kabeltv-selskapene har vært for late og konservative?
- Nei, jeg vil ikke kalle dem late. Folk reagerer på teknologi og markedspotensial, noen ganger trengs nye konkurrenter på banen for å riste opp i grunnvollene. Det du kan si om kabeltv-selskapene er at de ikke har hatt mye konkurranse. Nå, med internett, har de det.
- Tror du jeg trenger et kabeltv-abonnement om tre år?
- Det kommer an på sport. Hvis Viaplay gjør det de har av sport tilgjengelig, er det ikke sikkert du trenger det, nei.
- Situasjonen ligner mye på telebransjen for noen år siden, da mobilene gjorde sitt inntog. Da spurte mange om man i tillegg trenger en fasttelefonlinje. For tjue år siden var svaret «ja», men i dag trengs ikke fastlinje, sier Hastings til PressFire.
I USA har Netflix tilbudt sine tjenester for åtte dollar i måneden. Norsk pris er 79 kroner. Dette prisnivået har selskapet ligget på en god stund.
Nå, med stadig ekspansjon og større kostnader på grunn av teknisk opprustning, lokalt tilpassede tjenester og mer - vil prisen snart begynne å krype oppover?
Ikke om vi skal tro sjefen.
- Vi har fått mange nye medlemmer. Det betyr at vi kan kjøpe enda mer innhold, men vi syns den lave prisen er veldig viktig, er alt Reed Hastings vil si om den saken.
- Motvirker Netflix, eller HBO, suget etter å laste ned innhold ulovlig? Har dere tall som viser at dere demper piratkopieringen?
- Det har vi. Da vi lanserte i Canada for to år siden, var piratnedlastet film- og tv-innhold svært utbredt. Det var på topp over nettbruken i Canada på det tidspunktet. Etter at Netflix kom på markedet, gikk dette dramatisk ned. Piratnedlasting var et symbol på sidrumpa lokaliseringsstrategier fra rettighetshaverne.
- Vi tror det samme vil skje i de nordiske landene. Som hovedtrend vil folk heller betale litt for å få tilgang. Det er lettvint og tilgjengelig.
FOTO (hovedbilde): Gorm Kallestad, Scanpix.