J.K. Rowling allierer seg med Sony

Og «Heavy Rain»-skaperen lovet spill om «livets største mysterium».

5. juni 2012 10:33

LOS ANGELES (PressFire.no): - Dette er Superbowl for oss som lever og ånder for spill.

Slik åpnet Sony-sjefen Jack Tretton selvsikkert årets pressekonferanse for den japanske spill- og elektronikkgiganten.

Men etter at Sony nesten kun viste ting vi mer eller mindre allerede visst om, må jeg si meg litt skuffet over innsatsen i analogiens fotballsesong.

Mystiske Cage

Et av unntakene var «Heavy Rain»-skaperen, David Cages, nye demonstrasjon av det digitale følelsesregister. Spillet har fått tittelen «Beyond: Two Souls» med selveste Ellen Page i hovedrollen som Jodie Holmes.

- Døden er livets største mysterium, kom det fra Cage.

Franskmannen lover ikke bare at vi vil forelske oss i Ellen Pages’ formidable skuespill, men også at vi skal få en unik opplevelse som kan gi oss innsyn i livet etter døden – om vi gjør rette valg i spillet.

Estetisk sett ser spillet ut til å ha mer til felles med «Heavy Rain» og «Fahrenheit», og er langt fra det homogene og sterile uttrykket i teknologidemonstrasjonen «Kara» fra GDC.

Det sagt får jeg følelsen av at Cage denne gangen har latt seg inspirere mer av Stephen King enn David Fincher og Speilberg. Den mystiske kvinnelige hovedrollen med spesielle egenskaper, får meg til å tenke på både «Carrie» og «Den grønne mil».

I videoen klarer Jodie å lage mye rot på veldig kort tid, og virker i det hele tatt å være ganske plaget.

Filmsekvensen viste dessverre ingenting som minnet om spillmekanikk, noe som betyr at de delene forblir et like stort mysterium som livet etter døden. Men bevares, spennende er det uansett.

Interaktive bøker, på tv

Dagens kanskje eneste ordentlige hemmelighet fra Sony, viste seg å være en ny satsing for interaktive bøker. Systemet får paraplynavnet «Wonderbook», hvor bøkene «kommer til live» på tv-en idet du åpner dem foran et PlayStation-kamera.

Litt overraskende var det nok at satsingens stolthet og postergirl blir «Harry Potter»-dronningen J.K. Rowling, som stiller med «Book of Spells». Boka knyttes inn i mytologien, hvor du kan svinge tryllestaven (PlayStation Move-kontrolleren) for å lære deg trylleformler fra bøkene.

Entusiasmen og responsen fra publikum kan på ingen måte beskrives som ekstatisk, men det er vanskelig å avskrive noe fra «Harry Potter»-universet. Systemet har nok potensial til å fenge mange som blant annet er på jakt etter siste dråper med «Potter»-mytologi eller barnebøker.

Med tanke på at Sony nylig slapp sin splitter nye hånholdte pitbullterrier, ville man kanskje trodd at konferansen ville bli marinert i PlayStation Vita-propaganda. Men de valgte å holde seg relativt nøktern. Foruten å promotere krysspilling med PlayStation 3-versjonen av flere spill, og nevne at PSone-spill er på vei, holdt de seg stort sett til kun to eksklusive nye spill til plattformen.

Det kommer et «Call of Duty»-spill som får undertittelen «Black Ops: Declassified» til konsollen, men også et eget «Assassin’s Creed III»-spill med en dreid kvinnelig hovedrolle med hovedbase i New Orleans.

Førstnevnte ble kun vist i logo-form, mens sistnevnte ble vist med levende bilder i form av en trailer.

«Assassin’s Creed III» til sjøs

Sony fikk også æren av å avduke at «Assassin’s Creed III» drar til sjøs i det nye spillet. En del av spillet, hvor du styrer et skip til sjøs ble demonstrert - tenk Sid Meiers «Pirates» anno 2012. Kjenn på ramsalt luft med grønt hav, strender og kanoner.  

Ubisoft lover dynamisk vær og store deler av det Karibiske hav.

Etter dagens konferanse, synes jeg det er vanskelig å forstå hva som egentlig skal selge denne konsollen. Altså, den håndholdte. Det hjelder ikke at de brukte anledningen til å avduke at YouTube kommer på den. For å være helt ærlig trodde jeg YouTube allerede fungerte på PlayStation Vita.

Sony skal imidlertid ha et lite pluss for at de i motsetning til Microsoft valgte viet litt oppmerksomhet til indie-utviklere, hvor spesielt «The Unfinished Swan» og «Papa Yo» ble nevnt som storheter i den kommende tiden. Ifølge Tretton kommer det 200 indie-titler i tiden som kommer, noe han virket fornøyd med. 

PlayStation Network-satsingen og Plus-abonnementet ble også feiret med å dele ut 12 spill til de som måtte betale for tjenesten. Blant titlene finner vi blant andre «Little Big Planet 2», «Infamous 2», «Just Cause 2», «Saints Row 2» og «Lara Croft Guardian of Light».

Et jublende publikum lot seg også imponere over det nye spillet i Sony-stoltheten «God of War». Idet en hodeskalle ble sprettet åpen som en glidlås og hjernen viste seg, var det nærmest tendenser til trampeklapping.

I likhet med Microsoft kunne Sony også slå fast at de har en strategi innen mobiltelefoner, noe som overraskende også inkluderer mobiltelefonprodusenten HTC. De blir de første utenom Sony som skal lage såkalte PlayStation-telefoner under PlayStation Mobile-navnet.

Last but not least in US

Sist var det Naughty Dog som fikk runde av showet med «The Last of US». Tidligere har vi kun fått se filmsekvenser fra spillet, men denne gangen var det en mann med håndkontroller på scenen.

Og det ble vanskelig ikke å la seg imponere av det utrolig flotte håndverket som har blitt lagt i omgivelsene i spillet. Detaljene smykker bildet med vakker natur forent med ødelagt arkitektur.

Det viste seg at spillet kan minne litt om «Uncharted», men at det er overlevelsesevnen som står i sentrum. Volden er brutal og intens, i tillegg til å bli forsterket av skarpe lydeffekten som nærmest gjorde seeropplevelsen ubehagelig.

Birollen,den unge jenta, spiller også en aktiv rolle idet den spillbare figuren havner i trøbbel. Plutselig kom det et flyvende objekt gjennom luften, og treffer fienden midt i ansiktet.

Det ble aldri klart om hvordan denne dynamikken faktisk fungerer i praksis. Når kommer hun inn i bildet som aktiv del og hva er filmsekvenser?

Du vil også kunne kombinere elementer du finner i omgivelsene, hvor det denne gangen ble laget en molotov cocktail som satte flere personer i fyr og flamme.

Inntrykket til slutt er et spill som flyter så bra at det blir interessant å utforske sømmene. I tillegg kan det ha en dybde som utforsker hvordan mennesker blir redusert til «dyr». «Den sterkes rett» ligger som et tydelig bakteppe.

Dermed ble det rundet av, det som er den eneste pressekonferansen fra Sony uten 3D-propaganda på noen år. Kan det være den sønderknuste tv-avdelingen i selskapet som har kastet inn håndkleet?

Dessverre var også «The Last Guardian» like fraværende. Og da må vi nesten spørre om det prosjektet også er like sønderknust? Eller jobber Ueda med 3D-modusen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3