Britiske spillskapere får skattelette

Nå utfordrer spillutvikler norske myndigheter.

21. mars 2012 17:36

(PressFire.no): I forbindelse med at det britiske statsbudsjettet nå blir lagt frem, holdt finansminister George Osbourne (bildet) en tale hvor han avslørte at det blir skattelette til spillbransjen i landet.

- Det kommer skattelette til våre fantastiske spill- og animasjons-bransjer, skal han ifølge Eurogamer ha sagt.

Spillbransjen i Storbritannia har vært skadelidende etter at skatteletten ble fjernet og bransjens interesseorganisasjon, Tiga, har jobbet for å få gjeninnført ordningen.

- Fantastiske nyheter

Da staten fjernet skatteletten fryktet Tiga at det ville bety at 3500 arbeidsplasser ville stå i fare. Flere spillutgivere har også flyttet sine produksjoner til land med bedre skattefordeler, hvor spesielt Canada har fristet med gunstige løsninger.

Tiga ser på dette som en stor seier:

- Dette er et briljant valg av regjeringen og fantastiske nyheter for den britiske spillindustrien, sier Tiga-sjefen Dr Richard Wilson til Eurogamer.

Den britiske regjeringen bestilte også i 2010 en statusrapport på britisk spillutvikling og utdanning, hvor rapporten kom med flengende kritikk og frykter at situasjonen «kan skape en hel generasjon med digitale analfabeter».

Regjeringen svarte på rapporten ved å åpne for reform:

- Å undervise datavitenskap og informasjons- og kommunikasjonsteknologi i skolen må gjennom reform for å bedre reflektere forandringene i rollen teknologi går gjennom og for å engasjere morgendagens datakompetanse, stod det i en pressemelding fra myndighetene i Storbritannia.

Utfordrer norske myndigheter

I Norge la kulturminister Anniken Huitfeldt i fjor frem et forslag om å øke støtten til norske spillutviklere fra 10 til 20 millioner i året, men den norske spillbransjen nyter ikke noen form for skattelette.

Spillprodusent og styremedlem i Produsentforeningen i Norge, Jørgen Tharaldsen, har ikke tro på at Norge følger i fotsporene til den britiske regjeringen.

- Når det gjelder signaleffekten for oss her i Norge, tror jeg at en ren skattelette utenom «Skattefunn for spill»-ordningen sitter svært langt inn her til lands, sier han, men setter døra på gløtt for at det kan få betydning for norske spillskapere på grunn av Storbritannias EU-medlemskap.

Denne kan i tur også påvirke EØS-avtalen, mener han.

- Dette er noe vi har mottatt klare signaler om tidligere, og det er jo derfor vi også har kjempet på andre «arenaer» for å få mer støtte til spill. Det at det opprettes et dedikert støtte program for spill i et EU-land er utelukkende positivt.

- Det er definitivt noe vi vil bruke i arbeidet opp mot myndighetene. Vi skal derfor se, lære og ta inspirasjon fra Storbritannia, og forhåpentligvis dermed bidra med god informasjon mot våre egne myndigheter. Slik kan de ta korrekte avgjørelser rettet mot spill.

- Akkurat nå er det slik at vi etter hvert får stadig flere gode og etablerte aktører innenfor spill også her i Norge, og vi har til nå hatt flere ordninger som har hjulpet med å få mange små frem i lyset, sier Tharaldsen.

- Støtte i siste liten

- I Norge må vi, etter min mening, sørge for at de mange semi-etablerte firmaene får gode nok støttemidler og konkurransevilkår for å kunne vokse seg enda sterkere. Dette er jeg sikker på at vi vil få til, men kanskje ikke helt på samme måte som i Storbritannia, forteller Tharaldsen til PressFire.

Han gleder seg likevel over at kollegaer kanskje har fått noe de har kjempet for i mange år:

- Det er utrolig positivt at det endelig skjer et stort skattegjennombrudd for spillbransjen også her i Europa, så vil tiden vise om det faktisk gjennomføres, og hvor mye det er snakk om i rene kroner og øre.

- Dette er noe den britiske spillforeningen har kjempet for i mange år. Samtidig har det vel vært en regelrett massakre blant britiske selskaper. At den kommer i siste liten er det vel dermed liten tvil om, mener Tharldsen.

Foto (hovedbilde): AFP PHOTO/Carl de Souza.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3