Hva hadde Mario tenkt om dette, da?

Nintendo slaktet i rapport om «blodmineraler».

17. august 2012 13:11

(PressFire.no): I en rapport som måler verdens største elektronikkselskapers tiltak mot bruk av sjeldne mineraler fra konfliktområder, gjør Nintendo det dårligst av alle.

Rapporten gir poeng til ulike tiltak selskapene har gjort for å unngå bruken av mineraler som blir utvunnet i turbulente områder som Kongo. Den japanske spillgiganten, som blant annet er verdenskjente for spillfiguren Super Mario, får null poeng i rapporten.

- Nintendo er, tror jeg, det eneste selskapet som i utgangspunktet nekter å anerkjenne problemet eller å vise noe tiltak mot det. Og det etter at vi har prøvd å komme i kontakt med dem i to år, sier analytikeren for prosjektet, Sasha Lezhnev til CNN.

Mineralene koltan, tinnoksid, wolfram, tantal og gull er blant annet svært viktige i produksjonen av elektroniske produkter, men leveransen av dem har hatt en enorm innvirkning på land som Kongo. Landet har vært herjet av konflikter om de verdifulle naturmineralene.

Oppe i stortinget

Saken har også blitt diskutert på stortinget i 2011, da stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande fra Arbeiderpartiet tok opp temaet.

- Dette er sannsynligvis den verste debatten jeg har tatt initiativet til – et meget alvorlig tema, med grusomme historier, men også et tema som viser fram noe av det beste som kan bo i mennesker, bare man får et engasjement og mulighet til å hjelpe mennesker, sa han i talen.

Den danske dokumentarregissøren Frank Piasechi Poulsen ble så skuffet da han fant ut at finske Nokia tok i bruk mineraler fra Kongo, at han stilte selskapet til veggen i dokumentaren «Blood in the Mobile». I dokumentaren besøker han også gruvene hvor mineralene hentes ut.

I ettertid har Nokia satt i gang tiltak for å unngå bruken av mineraler som stammer fra konfliktsoner. De ligger i dag på tolvteplass med 35 poeng.

Intel tar ansvar

På toppen av listen finner vi datagiganten Intel, som får hele 60 poeng av Raise Hope for Congo, som står bak rapporten.

Konsollkonkurrentene til Nintendo, Sony og Microsoft, havner på henholdsvis plass 17 og 10. Apple havner på en niendeplass med 38 poeng.

Nintendo fraskriver seg ansvaret ved å legge skylden på produksjonsfabrikkene:

- Vi setter bort produksjonen av alle våre produkter til våre partnere, og er derfor ikke direkte involvert i uthentingen av råmaterialer som til slutt brukes, sier Nintendo i en uttalelse til CNN.

Den japanske spillgiganten forventer at fabrikkene har ren samvittighet:

- Som et globalt selskap tar vi likevel vårt sosiale ansvar alvorlig og forventer at produksjonspartnerne gjør det samme.

Nintendo også miljøversting

Dette er imidlertid ikke første gang Nintendo kommer svært dårlig ut i spørsmål om sosialt ansvar. Flere år på rad har de kommet dårligst ut i en rapport som måler miljøtiltak.

I første måling fikk de null poeng i miljørangeringen. I den siste rapporten fra Greenpeace fikk Nintendo 1,8 poeng, noe som fremdeles kun holder til sisteplass.

Microsoft ligger på plassen over med 1,9 poeng mens Sony med sine 5,1 poeng deler en sjetteplass med både Panasonic og Motorola.

Med 7,5 poeng ligger Nokia på førsteplass i miljørangeringen.

Her er traileren for «Blood in the Mobile»:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3