Her er alle spillere velkomne … så lenge du ikke er jente

Reglene som fikk internett til å koke.

3. juli 2014 13:23

(PressFire.no): Spillere som konkurrerer profesjonelt, er med i store mesterskap med millionsummer i premie og på mange måter lever ut drømmen, er blitt et av lokomotivene i bransjen.

Esport vokser kraftig.

«Dota 2» og «League of Legends» er et par eksempler på braksuksesser som ser ut til å inspirere enda flere spillutviklere til å tråkke i samme spor.

Ettersom mange av esport-utøverne er unge, og bransjen relativt fersk og umoden, oppstår det av og til kontroverser.

I Finland, for eksempel, der det de siste par dagene har kommet uttalelser som virkelig har tirret, provosert og skapt engasjement.

Jenter ble nektet

Arrangørene av spillturneringen Assembly Summer 2014 gikk nylig ut for å invitere spillere til en «Hearthstone»-konkurranse som ledd i en større spillsatsning i Helsinki denne sommeren.

Ett av kriteriene for å være med: Du må være gutt. Jenter var altså ikke velkomne.

Det tok ikke lang tid før dette skapte storm, blant annet på Reddit.

Flere medier plukket opp saken og spurte arrangørene bak esportturneringen hva grunnen til en slik begrensning er.

Opplysningene stemmer, turneringen er kun åpen for finske gutter/menn, sa Markus Koskivirta til PC Gamer i går.

Liker jenter kun «Tekken»?

Koskivirta peker på at det internasjonale esportforbundet basert i Korea, IeSF World, opererer med lignende krav. 

IeSF har selv valgt å dele esportkonkurranser etter kjønn, og derfor ville det oppstått problemer om finnene kåret en kvinnelig vinner, mener arrangøren i Helsinki.

En turneringsliste fra IeSF forteller blant annet at gutter kan konkurrere i spill som «Dota 2», «Starcraft II», «Hearthstone» og «Ultra Street Fighter IV». Jenter kan derimot kun velge mellom spillene «Starcraft II» og «Tekken Tag Tournament 2» uten at det kommer fram hvordan forbundet har funnet ut at jenter foretrekker «Tekken» fremfor «Street Fighter», eller ikke er interessert i en «Heartstone»-dyst.

Det internasjonale esportforbundet hadde selv en turnering under opprulling, i Baku, Aserbajdsjan, der bare gutter/menn kunne delta.

Sjakkblemme

IeSF kom også på banen og skapte om mulig enda mer oppmerksomhet rundt kjønnsinndelingen. Men det ble fart i sakene.

Forbundet la ut flere oppdateringer på sin Facebook-side:

Vi vet at esport i hovedsak er dominert av mannlige spillere og kvinnelige er faktisk en del av brukerbasen. Ved å arrangere en egen jenteturnering vil vi være med å fremme spilling for kvinner på globalt nivå.

De kommer kanskje ikke helt heldig ut av denne sammenligningen med en annen sport som selv har kjempet for å bli tatt inn i varmen hos idrettsforbund:

 IeSF er veldig nære å få esport anerkjent som en ekte idrett, som det jo burde være. En del av denne innsatsen handler om å oppfylle internasjonale sportsreglement. For eksempel er sjakk også delt inn i mann-/kvinne-ligaer.

PC Gamer river den siste uttalelsen i filler. Det finnes selvsagt egne sjakkonkurranser for kvinner. De kan i tillegg delta i verdensmesterskap eller konkurrere mot menn.

Fikk forbundet til å snu

Trykket fra Reddit, kommentarfelt og sosiale medier har vært stort de siste timene. Etter en tenkepause fra gårsdagens uttalelser og responsen på disse, har arrangørene bak Assembly Summer og forbundet bestemt seg for å snu.

Turneringen er nå åpen for alle. Begge kjønn. Også jenter kan være med.

Grunnen er visstnok at IeSF til slutt kom på glid.

Det internasjonale forbundet (IeSF) har gått ut med en melding der det kommer fram at avgjørelsen om å åpne turneringene for alle, uansett kjønn, er tatt.

– Derfor er samtlige IeSF-kvalifiseringskonkurranser avholdt under Assembly Summer 2014 åpne for alle, og det vil ikke være egne konkurranser for kvinner og menn, heter det i en fersk oppdatering på nettsidene til de finske arrangørene.

– Den offentlige diskusjonen har vært en nøkkelfaktor for å oppnå vårt felles mål om å åpne alle IeSF-turneringene. Takk til alle som har bidratt til debatten, og alle som har sendt tilbakemeldinger til oss. Dere er grunnen til at reglene har blitt endret!

Det gjenstår å se hvem som vinner den finske «Hearthstone»-turneringen. Assembly Summer 2014 går av stabelen 31. juli, og finalen spilles midnatt.  

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3