«Hatred» blir det første Steam-spillet med strengeste aldersgrense

Nå er slippdatoen spikret.

29. april 2015 10:40

(PressFire.no): Da «Hatred» først ble annonsert, med en ultravoldelig video og en hovedperson som hvisker «det er på tide å drepe, og dø», var det noen skeptikere som tenkte at dette neppe kom til å bli et ferdig spill.

Dessuten, hvordan skal de få solgt noe slikt?

Steam, verdens største pc-spillbutikk, svarte kjapt da det ble klart at dette var mer enn kun et sjokkerende PR-stunt fra et ferskt polsk spillstudio. De ville ha «Hatred» boikottet og fjernet fra Steam.

Etter å ha tenkt seg om i noen timer, ombestemte de seg.

Valve-sjef Gabe Newell rykket selv ut og beklaget boikott-avgjørelsen, én han omtalte som «dårlig».

Spillet skildres i et slikt,
isometrisk kameraperspektiv.

Historisk strengt

Nå er det klart når «Hatred» havner i salg. Spillet lanseres 1. juni, bekrefter Destructive Creations.

Egentlig hadde de sirklet rundt datoen 19. mai, men «da kommer vi ærlig talt til å sitte og spille «The Witcher 3», alle sammen», sier Jaroslaw Zielinski til Eurogamer.

Dette blir det første spillet på Steam som får den strengeste aldersmerkingen Adults Only (AO). Det amerikanske aldersmerkingsorganet ESRB vurderte innholdet i «Hatred» i januar i år, og konkluderte med at spillet fortjener den strengeste klassifiseringen.  

 Jeg er ikke helt overbevist hvorfor «Hatred» får en AO-merking. Det mangler seksuelt innhold, men det er likevel en slags bragd å være det andre spillet gjennom historien som får en slik AO-klassifisering på bakgrunn av vold og språkbruk alene, kommenterte spillutviklerne. 

«Thrill Kill», et slåssespill til den første PlayStation som aldri så dagens lys, er det eneste spillet i ESRB-arkivet som fikk en adults only-merking utelukkende på grunn av voldsskildringer. «Manhunt 2» ble til slutt lansert med adults only-anbefalingen, men hadde mer enn bare vold som «problemområder» – slik ESRB så det.

Spilleren får tre inn i rollen
som massedrapsmann.
Spilleren får tre inn i rollen
som massedrapsmann.

«Hatet fyller hele kroppen din»

Polakkene bak «Hatred» har tidligere beskrevet spillet sitt som et «skytespill med en urovekkende atmosfære av massedrap», og der du trer inn i rollen som en «kaldblodig, full av hat overfor menneskeheten».

De innrømmet at en lansering på konsoller, som PlayStation 4 eller Xbox One, trolig blir vanskelig på grunn av «Hatred» sitt kontroversielle innhold.

Da «Hatred» ble lagt ut på Steams Greenlight-kanal, der nye utviklere kan skape blest rundt prosjektene sine, få stemmer og bli løftet opp i Steam-økosystemet, beskrev polakkene spillet sitt slik:

«Hatet fyller hele kroppen din. Du er kvalm og lei av menneskehetens verdiløse eksistens. Det eneste som betyr noe er våpenet ditt og den dommedagen du ønsker å utløse. Du drar ut på jakt. Du skal renske den amerikanske jorda for mennesker, med kaldt blod».

- Instinktivt får man lyst til
å rope på forbud,
mener spillforsker Kirksæther.
(Foto: Privat).
– 

Problematisk

Spillet har fått mye oppmerksomhet gjennom slike beskrivelser, eksplisitte trailere der en protagonist meier ned uskyldige mens de trygler for sine liv, og politi blir henrettet – alt dette tilsynelatende uten en dypere historie liggende bak, annet enn at Destructive Games tidligere har uttalt at «spilleren får selv spørre seg hva som kan få noen til å begå massemord», mens blodbadet utvikler seg på skjermen.

 På den ene siden er de så smakløse at man instinktivt får lyst til å rope på forbud, spesielt om man tror at de evner å forkvakle barnesinn. På den annen side nyter de den samme rett til tilstedeværelse som alle andre kulturuttrykk, uansett om man liker dem eller ikke, fortalte spillforsker Jørgen Kirksæther til PressFire i fjor høst da stormen rundt «Hatred» startet.

– Det skal i Norge, og ellers i den vestlige verden, svært mye til før man tyr til statssanksjonert sensur av kultur – selv om man jo har sett eksempler på den parallelle pressgruppe- og markedssensuren.

Ikke regulert av norsk lov

Medietilsynet i Norge har fulgt med på «Hatred», etter det først ble mye oppstuss over innholdet vi så langt har fått et gløtt av. Thomas Hepsø understreket overfor PressFire i fjor at Medietilsynet her til lands ikke spiller rollen som et sensurorgan eller smakspoliti.

Hepsø sa også at utviklere og distributører fritt kan gi ut spillene sine i Norge uten at det har fått aldersmerking (PEGI).

– Dataspill er i dag ikke spesifikt regulert av norsk lov, slik som film og videogram er. I Norge kan man ikke gjøre annet enn å eventuelt politianmelde produktet hvis man mener det bryter med straffelov §382 som omhandler ekstreme voldsskildringer. Omsetning av dataspill er altså ikke regulert av norsk lov når det gjelder forhåndssensur eller aldersgrenser, oppklarte Thomas Hepsø i Medietilsynet til PressFire i desember.

– Et eventuelt forbud av et dataspill må gjøres av en domstol. Etter at loven trådte i kraft mai 1998, har ingen dataspill blitt forbudt. Det har heller ikke vært noen rettssaker. Spillet «Grand Theft Auto 3» ble i januar 2002 anmeldt til politiet av Barneombudet og Forbrukerombudet, men anmeldelsen ble henlagt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3