Forlater «Burnout»- og «Need for Speed»-skuta

Toppene i Criterion slutter.

6. januar 2014 13:35

(PressFire.no): To av grunnleggerne av Criterion Games, Alex Ward og Fiona Sperry, slutter i den tradisjonsrike bilspillfabrikken i Guildford ved London.

I stedet vil de to starte noe helt nytt sammen, og etterlater dermed sitt neste og foreløpig hemmelige spill myntet på de nye konsollene.

Ward og Sperry slutter samtidig i Electronic Arts, selskapet som kjøpte Criterion i 2004.

Flyttet bilspillkompetansen

Det har i flere måneder vært spekulert i fremtiden til dette spillstudioet. Ikke minst etter at «Need for Speed»-ansvaret ble flyttet over til nystartede Ghost Games, med hovedsete i Göteborg.

Craig Sullivan, en av de med lengst fartstid i Criterion, dro til Ghost og tok samtidig med seg flere titalls bilspillutviklere fra sin tidligere arbeidsgiver.

- Planen var at jeg og noen få andre skulle flytte til Göteborg og jobbe med noen saker der. Alex og Fiona, som styrer Criterion-skuta, bestemte at de ikke ville lage et nytt «Need for Speed»-spill.

- De sa: «vi trenger ikke hundre mennesker hos oss. Vi har lyst til å jobbe med noe helt annet», forklarte Sullivan da vi traff ham i fjor høst.

- Lykke til

Siden midten av 90-tallet har Criterion hovedsakelig lagd bil- og racingspill, men forsøkte seg på skytesjangeren med «Black» i 2006. De er mest kjent for «Burnout»-spillene og involveringen med «Need for Speed» som startet med «Hot Pursuit» i 2010.  

Criterion fortsetter imidlertid, selv om to av toppene forlater skuta. Matt Webster overtar ansvaret, opplyser EA i en uttalelse til Polygon.

- Alex Ward og Fiona Sperry har besluttet å forlate EA. Vi setter pris på deres mange bidrag gjennom årene, og ønsker dem lykke til i sine fremtidige prosjekter, heter det fra EA.

Samtidig understreker selskapet at deres nye, mystiske prosjekt – med kodenavnet «Project Zero» - ikke blir berørt av endringene.

- De utrolig kreative og talentfulle menneskene hos Criterion jobber hardt med et nytt prosjekt for de nye konsollene, ettersom nye merkevarer fortsetter å være en stor prioritet hos EA. Matt Webster leder utviklingen av dette nye spillet.

- Matt har vært del av Criterion i en årrekke, og har en spennende visjon for dette spillet.

- På tide å lage noe nytt

Det er foreløpig en godt bevart hemmelighet hva «Project Zero» egentlig er for noe. Det er tvilsomt at det dreier seg om et nytt «Burnout», for Alex Ward gikk nærmest berserk på Twitter i april i fjor for å tilbakevise ryktene som den gang florerte: at Criterion var involvert i enda et «Need for Speed».

- Her er det jeg vil at folk skal vite: Noen er evig skuffa. Det kan jeg ikke gjøre noe med. Så mange har twitret og spurt om et nytt «Burnout». Like mange har spurt etter et nytt «Need for Speed» fra oss, også enda et «Road Rash», skrev Alex Ward.

Etter et tiår der vi har lagd bilspill, er det nå på tide å lage noe nytt. 

- Jeg er stolt over alle «Burnout»-spillene. Når tiden føles riktig, kommer vi til å lage et nytt et.

- Men hvis du følger meg på Twitter og forventer å høre det smelle fra et nytt «Burnout», eller en remake av «Underground», da er jeg nødt til å skuffe deg, skrev Alex Ward i fjor.

Dette er det tredje EA-eide spillstudioet som opplever å miste sjefene på kort tid. MCV melder i dag at Chillingo-grunnleggerne Chris Byatte og Joe Wee har levert sine oppsigelser. I forrige uke ble det kjent at også PopCap-topp Dave Roberts slutter etter ni år hos «Bejeweled» -, «Peggle»- og «Plants vs. Zombies»-skaperne.

Traileren er fra årets «Need for Speed Rivals», det første fra Ghost Games.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3