Facebook har kjøpt Oculus Rift for 12 milliarder kroner

– Ser mot morgendagens plattformer.

25. mars 2014 23:00

(PressFire.no): Mark Zuckerbergs Facebook kjøper Oculus Rift-spillbrillene. Avtalen er verdt 12 milliarder kroner.

– Jeg er glad over å kunne bekrefte at vi har kjøpt Oculus VR, lederen innen virtual reality-teknologi, sier Zuckerberg.

Et vannskille?

– Vårt oppdrag består av å gjøre verden mer åpen og tilkoblet, fortsetter han om hva som fristet med VR-spillteknologi.

– De seneste årene har dette nesten utelukkende ment å bygge mobilprogrammer som vil hjelpe deg å dele med menneskene du bryr deg om.

Vi har mer å utrette. Nå er vi i en posisjon der vi kan begynne å fokusere på hvilke plattformer som skal by på enda mer nyttige, underholdende og personlige opplevelser.

– Mobil er dagens plattform, og nå begynner vi i tillegg å gjøre oss klare for morgendagens plattformer, sier Facebook-grunnleggeren.

Aksjer og kontanter

Avtalen er verdt 2,41 milliarder kroner i kontanter, opplyser Facebook i en pressemelding.

I tillegg mottar Oculus-eierne aksjer i Facebook pålydende 9,64 milliarder. Totalverdien for oppkjøpet er altså i overkant av 12 milliarder kroner.

Det var helt andre summer i begynnelsen. Opprinnelig spurte mannen bak Oculus VR, Palmer Luckey, om beskjedne 250 000 dollar for å realisere drømmen i august 2012.

En kronerullekampanje på Kickstarter ble sparket igang. 

Folk bidro der med 2,4 millioner dollar, altså ti ganger mer enn det Luckey opprinnelig ba om. Etter den tid har investorene stått i kø for utvikle spillbrillene videre.

Bygger et stjernelag

Flere tungvektere fra spillbransjen har sluttet seg til VR-revolusjonen det seneste året.

Blant dem programmerer, 3D-motorekspert og rakettforsker på hobbybasis, John Carmack.

Carmack forlot id Software i sommer, selskapet han var med å starte i 1991, for å bli teknisk sjef i Oculus. Atman Binstock bestemte seg for å gjøre som Carmack. Han sluttet i jobben hos Valve tidligere denne måneden.

Endrer spillereglene

Palmer Luckey har uttalt seg om oppkjøpet på Reddit.

– Veldig lite endrer seg i den daglige driften. Men vi får vesentlig flere ressurser til å samle de rette folka, sier Luckey.

– Dette er et spesielt øyeblikk for spillbransjen.

Oculus' noe usikre fremtid ble nå plutselig krystallklar. Virtual Reality kommer, og det vil endre måten vi spiller på for alltid, sier Luckey.

Sony er med

Virtual Reality var det store fokuset under Game Developers Conference (GDC) som gikk av stabelen i San Francisco i forrige uke.

Sony avslørte sine VR-briller, kalt Morpheus. Samtidig ble en ny variant av Oculus Rift kunngjort 

Denne er allerede lagt ut til forhåndssalg, og ble også demonstrert gjennom en filmsnutt.

Får vi reklame i VR-verdenen?

Når kommer egentlig Oculus-brillene på markedet, er det mange som lurer på. Foreløpig er det jo bare versjoner myntet på spillutviklere, programmerere og spesielt interesserte som er i salg.

I forbindelse med Facebook-oppkjøpet, snakker Oculus VR med investorene sine i kveld. Her ble et par av spørsmålene som garantert blir gjengangere i tiden som kommer, så vidt berørt:

Vi har ingenting å si om lanseringstidspunktet nå, fortalte de.

– Hvordan skal dere tjene penger på dette? Er det hardware-salget, eller noe annet? spør investorene under møtet som pågår, i skrivende stund.

– Det kan kanskje være reklame i den virtuelle verden, men vi får se hvordan det gjøres. 

PressFire testet Oculus Rift-brillene i fjor, en prototype av virtual reality-brillene. Testkaninene var et knippe Dagblad-folk - noen tydeligvis med høydeskrekk:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3