Dette «volleyballspillet» tør de ikke lansere i Europa

25. november 2015 20:07
«Dead or Alive Xtreme 3».

(PressFire.no): Du finner de eldre «Dead or Alive»-titlene i brukthyllene – trolig sortert under «sportsspill», men det er ikke sikkert.

Det er mer ved denne serien enn bare idrettsglede.

Det neste tilskuddet, «Dead or Alive Xtreme 3», blir likevel ikke lansert i USA og Europa. Grunnen er «likestillingstull», slik en av de største asiatiske nettforhandlerne karakteriserer det.

Slik redegjør «Dead or Alive»
-representanten. (Bilde: Facebook).
Slik redegjør «Dead or Alive»
-representanten. (Bilde: Facebook).

Vil ikke bli dratt inn i diskusjon

Koei Tecmo har bestemt seg for å unngå markedene utenfor Asia. 

På den offisielle Facebook-siden argumenterer en «Dead or Alive»-representant slik:

– Er du klar over de mange sakene i spillbransjen som handler om hvordan kvinner behandles? Vi ønsker ikke å snakke om slike ting her. Men vi har gått grundig gjennom dette spørsmålet i løpet av det siste ett til to åra, før vi kom fram til avgjørelsen vår.

(Meldinga ble senere fjerna fra Facebook-gruppa).

Likestillingsdebatten har for alvor blitt del av også spillbransjen. Særlig de siste par åra. Fra å ha en klar overvekt av mannlige hovedroller, har nå flere spillprodusenter introdusert valget om du vil spille som kvinne eller mann – samtidig som det er lagd flere interessante og komplekse historier ikke utelukkende sett gjennom mannsøyne.

Senest dukket et slikt valg opp i «Fallout 4», men også millionselgende serier som blant annet «FIFA 16» og «Assassin’s Creed» har økt likestillinga betraktelig i forhold til tidligere år.

«Dead or Alive Xtreme 3».
«Vi vil ha større bryster!»

«Dead or Alive»-serien har to-tre avleggere. Hovedserien er et slåssespill, først utgitt i 1996.

Det spinner ut fra «Ninja Gaiden»-universet og er lagd av Tecmo sammen med spillstudioet Team Ninja.

«Xtreme Beach Volleyball»-sidesporet oppsto etter oppmerksomheta de kvinnelige slåsseheltene i «Dead or Alive» fikk – også med de duvende kroppsdelene som vies stor oppmerksomhet. Tecmo og Team Ninja har nemlig aldri vært beskjedne når det gjelder å investere utviklingstid knytta til brystregionen på sine spillfigurer.

I et intervju med Gamasutra i 2012, forklarte «Dead or Alive»-sjef Yohei Shimbori hvordan mottakelsen av «Dead or Alive 5» ble.

– Vi fikk faktisk en drøss av tilbakemeldinger som sa «vi vil ha større bryster!». «Gjør figurene mer sånn der». Det var rimelig overraskende.

Jeg har sett på tilbakemeldinger de siste tre åra, og de har ærlig talt ikke forandret seg stort, forklarte Shimbori.

Les også: Er det sexspillene som skal bane vei for virtual reality?

Det første «Dead or Alive: Xtreme Volleyball» ble gitt ut til Xbox i 2003. «Dead or Alive: Paradise» er en ren flørtesimulator, lagt til en tropisk øy.

– Actionspekka sport kan få bikinien
til å løsne i «Dead or Alive Xtreme 3».

Ny «vannteknologi»

«Handlinga» i «strandvolleyballspillet» sentrerer rundt flere lettsindige mini-spill, men har også enkelte utenomsportslige kveldsaktiviteter.

Målet er å låse opp nye bikinier eller annet utfordrende badetøy til de kvinnelige volleyballspillerne.

Serien fikk først den strenge «Mature»-aldersmerkinga i USA på grunn av disse avslørende antrekkene.

Det var første gang i «Dead or Alive»-sammenheng.

I «Dead or Alive Xtreme 3» hevder utviklerne (i en Famitsu-reportasje) å ha bedre teknologi tilgjengelig nå, som blant annet gjør våt hud mer realistisk skildret.

Når de ulike aktivitetene – stort sett lagt til områder i nærheten av et basseng – blir på sitt mest intense, kan «klær» begynne å falle av kroppene.

Meldinga som har skapt reaksjoner.

Ikke gjør folk til syndebukker

«Dead or Alive Xtreme 3» blir altså ikke utgitt utenfor Asia. Den endelige avgjørelsen ble tatt tirsdag.

Begrunnelsen er litt mindre direkte enn en av de største asiatiske spillforhandlerne på nettet:

– Spillet blir ikke lansert i USA på grunn av «likestillingstullet», skrev de i en Twitter-melding.

Bilde: Shivam Bhatt, Twitter.

Flere har reagert på denne formuleringa.

Kevin VanOrd, tidligere GameSpot-journalist, svarte med at han aldri kommer til å handle fra denne aktuelle nettbutikken igjen.

Shivam Bhatt, en annen av kritikerne til den måten å ordlegge seg på, skrev dette på Twitter:

– Hei, sosiale medier-fyr. Utgiveren har selv valgt ikke å lansere spillet. Ingen har klagd, så la oss ikke gjøre folk til syndebukker.

Og i tilfelle du lurer: dette spillet får virtual reality-støtte til PlayStation 4, rapporterte Polygon fra årets Tokyo Game Show.

«Dead or Alive Xtreme 3» lanseres etter planen bare i Japan til PlayStation 4 og Vita. Slippet skal skje tidlig neste år.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3