- De var bare på ferie

Spionsiktede spillutviklere skulle visst nyte naturen.

12. september 2012 11:25

(PressFire.no): I går kom nyheten om at to utviklere fra tsjekkiske Bohemia Interactive hadde blitt arrestert, beskyldt for spionasje, på den greske øya Limnos.

Spillarbeiderne hadde tatt bilder av et hemmelighetsstemplet gresk militæranlegg, og forklarte angivelig at de gjorde forhåndsarbeid for skytespillet «Arma 3» da de ble anholdt.

Nå har arbeidsgiveren kommet med en uttalelse som står i kontrast til utviklernes vitnesbyrd. 

- Vi bekrefter at to Bohemia Interactive-ansatte har blitt arrestert under en ferietur til Limnos. De besøkte øya utelukkende for å se på de vakre omgivelsene, forklarte Bohemia-direktør Marek Spanel i en uttalelse, ifølge Eurogamer.

Ble advart

Eurogamer skriver at en gresk tilhenger advarte spillstudioet mot å fotografere den aktuelle militærbasen allerede i starten av august, via et innlegg på «Arma 3»-forumet.

- Det er ulovlig å ta bilder av basen på Limnos, likevel har utviklingslaget skapt en 3D-modell som sannsynligvis er basert på bilder av den, skrev brukeren «Cyplon».

Neste avsnitt i den taktiske og høyrealistiske skytespillserien er satt til Hellas, og skal for første gang ha brett som er basert på ekte steder. Det skaper reaksjoner.

- Om dette var en amerikansk base, eller fra et annet spill hvor mange muligens kjøper «Arma 3», hadde det ikke vært gjennomført ut av risiko for at spillet forbys, fortsetter Cyplon.

Han mener at skildringen av Limnos-basen er militært sensitiv og ufølsom overfor en betent konflikt:

- Av alle steder i verden blir Limnos, en av de få øyene i Egeerhavet med en militær luftbase, valgt til tross for spenningen mellom Hellas og Tyrkia. Dette er det samme som om et av spillene deres gjenskapte Gaza-stripa, noe Israel neppe hadde likt.

- Aldri bedt noen bryte loven

Bohemia Interactive benekter at de har brutt loven for å samle inn materiale til spillproduksjonen, og understreker at medarbeiderne var på ferie.

- Siden vi ble stiftet i 1999 har vi skapt spill basert på offentlig tilgjengelig informasjon. Vi respekterer alltid loven, og har aldri bedt noen om å bryte noen lands lover. Det gjelder også for «Arma 3», insisterer direktøren i uttalelsen.

Den tsjekkiske ambassaden skal ha bekreftet at de to spionmistenkte er fraktet til øya Lesbos for videre høringer, hvor siktelsene skal tas stilling til i løpet av dagen eller torsdag.

Taktikkeksperter

Det østeuropeiske spillstudioet debuterte med skytespillet «Operation Flashpoint: Cold War Crisis» i 2001, og har siden spesialisert seg på avanserte taktiske actionspill.

I fjor prøvde de seg for første gang i nytt terreng, med helikoptersimulatoren «Take On Helicopters», som nok er mest kjent for sin kreative kopisperre.

Den siste tiden har Bohemia Interactive og «Arma 2» fått en ny vår gjennom zombieutvidelsen «Day Z», som har tatt pc-verden med storm.

Skytespillet har også blitt brukt til en kreativ gjenskaping av et IRA-angrep via den britiske TV-stasjonen ITV, som trodde det var et opptak fra virkeligheten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3