– Skuffende «Call of Duty»-tall

«Advanced Warfare» er likevel i salgstet.

15. desember 2014 18:26

(PressFire.no): Før slippet av ferske «Call of Duty» var det knyttet spenning til salgspilene og interessen.

Det er en av de største gullkalvene til Activision Blizzard, og i en årrekke blant de aller mest lukrative på markedet.

Skytespillet har trolig måttet tåle en kraftig nedgang i forhold til fjorårets «Call of Duty: Ghosts». Også da ble det fort klart at formen var nedadgående, men Activision-ledelsen var da ute og sa «konsollgenerasjonforvirring» var forklaringen.

Bedre spill, dårligere salg

Analytikere har de siste dagene lekket tall som plasserer svikten mellom 25 og 27 prosent, i salgstallene til «Advanced Warfare» sammenliknet med «Ghosts».

En Wall Street-kilde hevder svikten er på 25 prosent. Piper Jaffray-analytiker Michael Olson mener pilene peker ned med 27 prosent.

Dét til tross for at «Advanced Warfare» har fått vesentlig bedre anmeldelser enn «Ghosts».

Dette er skuffende tall etter første ukes salg av «Call of Duty: Advanced Warfare», og viser en økende trend år for år. NPD-data inkluderer ikke digitalt eller internasjonalt salg, noe som, hvis det var inkludert, ville ha bedret denne tendensen, sier Michael Olson til Street Insider angående informasjonen han har sett.

Activision har så langt vært tilbakeholdne med å fortelle hvor mange eksemplarer som er solgt.

Fra offisielt hold heter det at «Advanced Warfare» er den største lanseringen i underholdningsbransjen i år, og toppsjef Bobby Kotick var i den første dosen pressemeldinger mest ivrig på å peke mot hvor mye denne spillserien har tjent siden starten i 2003.

Metacritic-snittet til «Ghosts» (68 prosent til pc, 78 til PS4/Xbox One) toppes klart av «Advanced Warfare» (78 til pc, 83 til PS4, et 81-snitt til Xbox One) – bare én måte å måle forskjellene og mottakelsen til disse to titlene.

Sett i et større perspektiv betyr det at «Advanced Warfare» bare selger 49 prosent av det «Modern Warfare 3» gjorde, på like lang tid i handelen, ifølge kalkylene til Forbes.

Bakrusen fra «Ghosts»?

Det er kanskje bakrusen fra opplevelsen mange «Ghosts»-spillere føler på som har påvirket interessen for «Advanced Warfare»?

Eric Hirshberg i Activision svarte på denne typen teorier i forkant av lanseringen av det nye «Call of Duty».

Han var da, ikke uventet, optimist. Hirshberg pekte på at «hensikten om å kjøpe» spillet blant potensielle kunder var lovende i år, blandet med gode tilbakemeldinger fra sosiale medier.

Han sa til GamesIndustry at rapporter om labert «Advanced Warfare»-forhåndssalg ikke bekymret ham, og kan være villedende lesning.

– Forhåndssalget er et godt barometer for førstedagssalg, men jeg tror ikke det reflekterer den generelle etterspørselen for produktet, sa Hirshberg.

Bestselgeren i november

Selv med treigere «Call of Duty»-salg, hvis vi skal stole på anslagene om 25 eller 27 prosents nedgang i år, er det fortsatt et spill som klorer seg fast på førsteplasser eller er helt i tet.

«Advanced Warfare» er for eksempel det spillet som solgte best i november (i USA).

I England i forrige uke er det bare «FIFA 15» som gjør det bedre, ifølge Chart-Tracks.

«Ghosts» i fjor var det foreløpig siste utviklet i løpet av to år, en arbeidsdeling og syklus Activision har hatt i «CoD»-sammenheng en stund. «Advanced Warfare», primært lagd av Sledgehammer Games, har vært i utvikling i tre år – og dette blir mønsteret fremover, har utgiveren bestemt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3