Antidopingbyrå skal etterforske eSport

- Det sirkulerer rykter om bruk.

4. juni 2013 12:43

(PressFire.no): I mange år har entusiaster jobbet for at dataspill skal bli anerkjent som konkurransesport, nå kommer hjelpen fra uventet hold.

Nå har nemlig antidopingbyrået Wada inngått et samarbeid med International e-Sports Federation om å observere miljøet for prestasjonsfremmende medikamenter.

Men det er ikke bloddoping eller steroider som mistenkes når verdens beste spillere konkurrerer:

- Det sirkulerer rykter om at spillere tar i bruk alkohol og cannabis for å roe nervene. Midler som vanligvis brukes som rekreasjon, kan gi urettferdige fordeler under konkurranser i form av dempet stress og forbedret konsentrasjon, forteller Magnus Jonsson fra den svenske E-sportforeningen til onlinegamer.se.

Jonsson påpeker at de tar sterk motstand fra bruk av alkohol og narkotika i forbindelse med e-Sport.

- Vokste fra meg nervene

Det norske eSport-esset Jens «Snute» Aasgaard er en av de som har slitt med nerver og stress i konkurransesammenheng.

- Da jeg var den eneste som spilte fulltid og dedikerte så mye til spillet, ble jeg ofte nervøs og redd for å tape mot hobbyspillere, fortalte han i anledning signeringen med toppklubben Team Liquid.

Han mener selv at nerver var årsaken til at den skuffende fjerdeplassen i WCS (World Championships Norway Nationals). Aasgaard mener nå at han har vokst av seg nervene

Den svenske foreningen for eSport jobber nå med å sette standarder for organiserte konkurranser i Sverige. Det innebærer blant annet turneringsstandarder, opplæring av dommere og kvalitetssikre konkurranser. 

Enorme pengepremier

Pengepremiene og sponsorinntektene er i dag blitt så store at mange spillere lever av å konkurrere i spill. Mange spillere har blitt såkalte proffspillere i spill som «League of Legends», «Dota 2» og «StarCraft II», inkludert norske spillere.

Potten i The International Dota 2 Championships, som delvis er folkefinansiert, er nå på rekordstore 13 millioner kroner og vokser. Konkurransen holdes i Seattle i august.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3