Norske Jens (22) blant verdens beste «StarCraft 2»-spillere

Har signert med toppklubb.

10. januar 2013 09:58

(PressFire.no): Han er kjent for å spille uventede og ukjente taktikker, og kjapt blitt en publikumsyndling.

Jens «Snute» Aasgaard (22) er Norges nye e-sporthåp. 

I dag ble det klart at han forlater den norske klubben GamersLeague til fordel for topplaget Team Liquid, 

«It just makes Jens», står det på plakaten som annonserer signeringen

Topp ti i verden

Aasgaard er akkurat klatret opp på ti-på-topp listen til GosuGamers, som rangerer spillere på verdensbasis. Der står han som en ensom «foreigner» - som man kaller spillere som ikke er koreanske. 

«Snute» kom for alvor inn på scenen da han klatret i det svenske data- og spilltreffet DreamHack Open:Winter i november. Han hadde allerede skapt noe av et navn for seg selv, men ble fortsatt vurdert som en underdog i turneringen.

Da han klarte å slå kjempene Stephano og TLO, mistet fansen pusten. Det var ikke før han møtte den blivende turneringsvinneren, Team Liquid-helten HerO, at han stoppet. Men ikke uten å ha vunnet respekt og interesse fra både tittere og andre spillere.

Som avslutning på et fantastisk år, vant «Snute» i fjor HomeStory Cup VI, en elsket offline-turnering som er stor i fansens øyne. 

Her slo nordmannen igjen franskmannen «Stephano» i semifinalen og vant med solide 4 - 0  mot «Symbol».

Det ble et emosjonelt resultat for «Snute», som måtte holde tilbake drømmen om plassering under turneringen for ikke å bli avsporet. Da det endelig var ferdig, og «Snute» ble kåret vinner, kom tårene. Og en sjekk på 10 000 dollar.

- I finalen følte jeg at jeg kunne legge unna alle tidligere problemer jeg har hatt med selvtillit og bare spille bra. Jeg har jobbet hardt for dette, sa «Snute» da. 

Norgesmester i dansing

Han er en innovativ spiller, og har blitt kjent for uvanlige taktikker som kan virke aggressive, i kontrast til hans myke fremtoning som person. 

I dag gikk han altså til verdens kanskje mest kjente «StarCraft 2»-lag.

Team Liquid er kjent for å være samfunnsvennlige. De driver blant annet et av de største engelske uoffisielle forumene for spillet, og det velfylte oppslagsverket Liquipedia.Team Liquid har et godt rykte, noe lagleder Victor «Nazgul» Goossens vil ta vare på så langt det er mulig.

- «Snute» lever opp til det jeg vil at mine spillere skal stå for. Han er jordnær, omtenksom og omsorgsfull over sine fans. Han bryr seg også om sin posisjon som profesjonell spiller, og vet å sette seg selv og industrien i et positivt lys, skriver han i pressemeldingen.

Dessuten er det ikke bare «StarCraft 2» Aasgaard er god på. I 2004 vant han norgesmesterskapet i et helt annet spill, nemlig dansespillet «Dance Dance Revolution».

Lite miljø i Norge

Dette er første gang siden 2002 at en norsk spiller blir med i Team Liquid. Da ble vi representert av Eivind «Eriador» Leknes og spillet var «StarCraft: Brood Wars»

Det er en stund siden, og den norske «StarCraft»-scenen har vært rimelig tom for heltidsspillere - i alle fall om man sammenligner til naboene våre i øst. 

Svenskene produserer stadig nye proffspillere. På denne siden av grensen står «Snute» i ensom majestet. Og føler tidvis tyngden. 

- Da jeg var den eneste som spilte fulltid og dedikerte så mye til spillet, ble jeg ofte nervøs og redd for å tape mot hobbyspillere. Men det skjedde, for eksempel i WCS. (World Championships Norway Nationals, han kom på fjerdeplass. journ.anm.)

- Heldigvis har jeg vokst det av meg, og gått bort ra den negative tankegangen. Så lenge jeg gjør mitt beste for å vinne, betyr det ingenting, forklarer «Snute» i intervjuet som følger annonseringen.

Han mener at Norge på sin side er mer interessert i «StarCraft 2» som tittersport. 

- Det er mange som går til barcrafts og følger de internasjonale konkurransene. De ser på DreamHack og GSL, men det er lite interesse for den norske scenen, fordi vi ikke har de store konkurransene, sier han.

- Du kan se forskjellen mellom Norge og Sverige i de største konkurransene. DreamHack og The Gathering. DreamHack legger ned mye på «Starcraft 2». The Gathering hadde en bra konkurranse i 2012, men den ble likevel ikke laget for hovedscenen. I år blir det lite til ingen fokus på esport på The Gathering. 

Ikke uten skepsis

Aasgaard poengterer også vanskelighetene ungdommer har for å følge en slik karriere i Norge.

Med venner, dyre leveforhold, studier og skeptiske foreldre, er det ikke helt lett å følge en slik drøm.

- Jeg vil ikke angre på noe. Jeg tenkte mye på å spille fulltid. bestemte meg for å slutte med studiene og bare nyte livet i ensomhet, øve og streame fra mannehula mi i Trondheim, og så gjøre alt jeg kunne for å bli bedre og vinne konkurranser. 

Ikke uten en viss skepsis fra foreldrene.

- De var skeptisk i begynnelsen. De ville at jeg skulle studere. Men jeg snakket fornuft med dem, og de fleste foreldre vil bare at man skal være lykkelig med hva man gjør i livet. De aksepterte at det var det jeg ville, forklarer han.

Han har nå spilt «StarCraft 2» på heltid i ett år. 

På vei til Proleague?

Med Team Liquid-signeringen følger en haug med sponsorer, blant annet utstyrsskaperne Razer og streamingtjenesten Twitch.tv. 

Planen er å fortsette å utvikle talentet som er Jens «Snute» Aasgaard, og sende ham til Korea og muligens prestisjefylte Proleague, som bare tillater ett lag med utenlandske spillere.

Team Liquid inngikk derfor i desember et partnerskap med en annet stort lag, Evil Geniuses, for å skape dette utenlandske laget. En merkelig miks, da Team Liquid og Evil Geniuses er kjente for sin konstante rivalisering.

Samarbeidet gir derimot en utrolig kraftfull, og imponerende sammensetning av spillere, med store navn som «HerO», «Stephano», «PuMa», «TaeJa», «IdrA» og svenske «ThorZaIN» på banen.

Og, forhåpentligvis, «Snute». 

- Dere får definitivt se «Snute» i Korea i 2013, og forhåpentligvis i Proleague også, skrev Nazgul i pressemeldingen.

Så da får vi bare krysse fingrene og ønske lykke til!

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3