Anklager Google for å «lure» barn

Mor går til sak.

13. mars 2014 09:05

(PressFire.no): En amerikansk mor fra New York går nå til sak mot Google etter at barnet hennes kjøpte virtuell valuta for 68,95 dollar i spillet «Marvel Run Jump Smash!», skriver The Guardian.

Moren hevder å ha vært uvitende til spillets forretningsmodell hvor det i utgangspunktet er gratis å laste ned spillet, men at man kan kjøpe seg fordeler.

Savner mer kontroll

Google har tjent på å markedsføre gratis eller billige spill for barn ved å enkelt la dem samle opp belastninger for verdiløs valuta i spillene, og ikke klart å legge inn fornuftige kontrollsystemer som passord, heter det fra advokaten Shanon J. Carson som representerer Llana Imber-Gluck.

Advokaten kommer fra Berger & Montague, juristene som før representerte et lignende gruppesøksmål mot Apple. Den gangen endte saken med et forlik som kostet Apple 100 millioner dollar, eller rundt 600 millioner kroner.

Apple måtte i januar i år også betale over 32 millioner dollar i et lignende gruppesøksmål.

Designet for kjøp

I sakens kjerne heter det at Google ikke har god nok kontroll for at foreldre ikke skal få seg en overraskelse på kredittkortet.

Om man skal bruke Google Play, må man registrere en betalingsmetode - selv om man bare skal hente ned apper eller innhold som er gratis eller gratis i utgangspunktet.

Google krever at man trykker inn passordet sitt for hver handel, men etter kjøpet blir man ikke spurt om å trykke passordet for kjøp inne i appen innen de 30 første minuttene.

I søksmålet heter det at disse 30 minuttene uten krav om passord for kjøp er «designet for at barn skal kjøpe uten tillatelse.»

Såkalte gratisspill har vært populære de senere årene, men er også satt under lupen av flere forbrukerorganisasjoner. For ikke lenge siden bekreftet Lotteritilsynet overfor PressFire at de undersøker modellen for å se om det faller under deres paraply. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3