Amerikanske spioner leter etter terrorister blant alver og gnomer

I «World of Warcraft», ifølge Snowden-lekkasje.

9. desember 2013 14:57

(PressFire.no): Amerikanske og britiske spioner saumfarte «World of Warcraft», «Second Life», Xbox Live og andre nettbaserte videospill og -tjenester etter terrorister.

Det antydes av en hemmelighetsstemplet etterretningsrapport den velkjente varsleren Edward Snowden har lekket til The Guardian.

Ifølge dokumentet har amerikanske operatører funnet spor av personer fra Al-Qaida, Hizbollah og Hamas på tvers av tjenestene, i tillegg til kinesiske hackere og en iransk kjernefysiker.

Les også: Ble gnomen min ganket av et NSA-troll?

Lagde egne figurer

Etter sigende skal spillene ha blitt brukt som vanskelig sporbare kommunikasjonsverktøy.

Der den sosiale simulatoren «Second Life» åpnet for anonym sending av tekstmeldinger, ble «World of Warcraft» visstnok brukt som et chatteverktøy.

Som følge av den uortodokse kommunikasjonen, skal operatører fra FBI, CIA og Defense Humint Service (i dag Defense Clandestine Service) ha lagd sine egne figurer i håp om å infiltrere ulike miljøer.

I tillegg nevner rapporten, skrevet av en intern NSA-analytiker, at de allerede hadde tiltak som lot dem innhente informasjon i både «World of Warcraft» og Xbox Live.

Nytt for skaperne

– Vi er ikke kjent med at det har foregått noen overvåkning. Om det er tilfellet, er det gjort uten vår viten eller tillatelse, uttaler en ansatt for «WoW»-utvikleren Blizzard til The Guardian.

Microsoft og «Second Life»-skaperne Linden Labs nekter ifølge den britiske avisen å kommentere saken. Det samme gjør den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

En betydelig svakhet i NSA-rapporten skal være at de ikke enda hadde funnet konkrete bevis på at målene deres benyttet tjenestene direkte.

Ved å surfe fra en nettkafé eller bruk av delte kontoer, er det fullt mulig at maskinadressene som spores tilhører andre enn de antatte personene.

Rekrutteringsverktøy

En annen bekymring som vekkes i den to sider lange rapporten er generell bruk av videospill som rekrutterings- eller treningsverktøy.

Libanesiske Hizbollah skal ha imitert det populære amerikanske skytespillet «America’s Army» med en helt egen versjon kalt «Special Forces 2».

– «America’s Army» ble produsert av den amerikanske hæren som et rekrutteringsverktøy, men er så bra at det nå brukes til trening, hevder den anonyme analytikeren.

Årelang overvåkning

Ifølge New York Times og The Guardian, som siterer andre lekkede etterretningsrapporter, har overvåkningen foregått i flere år etter at det siterte dokumentet ble skrevet.

I 2008 skal britiske GCHQ ha fått has på et miljø for utveksling av stjålen kredittkortinformasjon etter at de flyttet virksomheten fra et nettsted og over til «Second Life».

Vel inne i nettspillet skal en operatør for etterretningstjenesten ha kommet i kontakt med en selger som etter hvert ledet dem til bakmennene. 

Året etter erklærte det samme byrået at økonomien i «Second Life» nesten utvilsomt brukes til å hvitvaske terroristmidler, skriver The Guardian.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3