– Et av de tryggeste landene i verden

Svarer på bekymringer om e-sport i Saudi-Arabia.

19. mars 2024 22:50
English version

(PressFire.no): I en epost til medlemmene sine i kveld, som PressFire har fått tilgang til, adresserer president i det internasjonale e-sportforbundet (IESF), prins Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud, bekymringer rundt sikkerheten til e-sportutøvere som skal delta på verdensmesterskapet i e-sport, WEC24.

WEC skal i år avholdes i Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia – og turneringen finansieres av staten som den del av deres 2030-strategi.

Strategiske mål innenfor blant annet infrastruktur og underholding skal gjøre at landet skal bevege seg vekk fra avhengigheten av olje innen 2030.

Prosjektet har høstet internasjonal kritikk – blant annet for å drive mennesker fra hjemmene sine i områder som bygges ut (og for å fengsle de som ikke drar frivillig), men også for å fengsle og dømme personer som kritiserer prosjektet til døden.

Samtidig har landet fått krass kritikk fra organisasjoner som Amnesty og FN for sine pågående brudd på menneskerettighetene.

E-sportpushet fra Saudi-Arabia er også blitt kritisert for å være en del av sportsvaskingsstrategien til landet.


Prins Faisal bin Bandar er president i det Saudiske e-sportforbundet.

– Et av de tryggeste landene i verden

– Først og fremst vil jeg personlig rette en stor takk til alle medlemmene for deres standhaftige samarbeid for å fremme det internasjonale esportsamfunnet og -bransjen, skriver president Bin Bandar i eposten til medlemslandene.

Han sier IESF har gjort «bemerkelsesverdige framskritt», og at han har stor tro på at samarbeidet landene i mellom skal styrkes i årene som kommer.

– Når det gjelder bekymringen for sikkerheten og velværet til besøkende i Saudi-Arabia, vil jeg gjerne berolige dere direkte. Det er ingen grunn til bekymring for sikkerheten til lag, utøvere eller fans som reiser til Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia er et av de tryggeste landene i verden, med en av de laveste frekvensene av voldskriminalitet. Politiet er opptatt av å beskytte alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, på en rettferdig måte.

– Saudi-Arabia omfavner dessuten mangfold og ønsker mennesker med ulik ideologisk og rasemessig bakgrunn velkommen. En hver form for vold fordømmes utvetydig, og enhver oppførsel som truer sikkerheten eller verdigheten til våre besøkende eller innbyggere er ikke tillatt.

Han oppfordrer videre til å se på alle de vellykkede arrangementene landet har gjort, uten at det har vært noen problemer for de som har reist nedover for å delta.

– Alt fra Gamers8, Formel 1, Formel E, Dakar, boksekamper og en rekke musikkonserter og underholdningsaktiviteter har blitt gjennomført sømløst og satt en global standard som savner sidestykke andre steder.


Kan ikke garantere sikkerheten

E-posten følger uttalelser fra de norske og kanadiske e-sportforbundene, som sier de ikke kan garantere for sikkerheten til homofile- eller transpersoner som reiser til landet.

I desember innrømmet presidenten i det norske e-sportforbundet, Elin Yoojung Moen, ovenfor PressFire at sjansen «ikke er null» for at en homofil eller transperson som reiste ned for å representere Norge ble arrestert.

Les hele intervjuet: – Vi snakker mye med Saudi-Arabia.
Les også: – Ønsker å oppklare poenget.

– Esport Canada kan ikke gi noen løfter eller garantier, men vi har bedt IESF om å gi en offisiell uttalelse om hvilke tiltak/forholdsregler de vil iverksette for deltakerne på deres arrangement, skriver sjefen for det kanadiske e-sportforbundet, Melissa Burns, på Twitter / X.

Hun sier landet har egne instruksjoner for reisende til landet, og at spillerne selv må ta avgjørelsen om å dra – men altså uten forsikringer fra forbundet selv.

De kanadiske myndighetene er klar på at det er risikabelt å reise til landet dersom man er homofil eller trans:

– Saudi-Arabias lover forbyr seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn. I tillegg er det ulovlig å være transkjønnet. De som blir dømt, risikerer dødsstraff, skriver departementet på sine nettsider.

– Reisende bør vurdere risikoen ved å reise til Saudi-Arabia nøye.

Det er en del mer spisset enn reiseinformasjonen den norske regjeringen gir, som påpeker at det er forbudt, men sjeldent forfølges aktivt.

– Selv om det ikke finnes noen lov mot transpersoner, har flere blitt dømt for crossdressing, skriver norske myndigheter.


– Vi ber om respekt

Prins Faisal bin Bandar sier landet følger en satt standard «for anstendighet», og at de besøkende må respektere kulturen og verdiene i landet.

– Det er viktig å være klar over at Saudi-Arabia følger en grunnleggende standard for anstendighet som gjelder for mennesker av alle nasjonaliteter, i likhet med gjeldende normer i mange andre land verden over, skriver Bin Bandar i eposten.

– Samtidig som vi ønsker alle besøkende hjertelig velkommen til Saudi-Arabia, ber vi om respekt for den saudiske kulturen og de saudiske verdiene, slik man ville gjort i et hvilket som helst annet land.

– Vi gjengjelder denne respekten overfor besøkende og fremmer et miljø preget av gjensidig forståelse og samarbeid.

Amnesty Norge kritiserte nylig Saudi-Arabia for sportsvaskingen som gjøres via Formel 1-løpene som avholdes i landet.

– Formel 1 er en av få idretter hvor kvinner og menn kan konkurrere sammen. Derfor er det paradoksalt at F1 denne helgen kjøres i Saudi-Arabia, et land hvor det inntil relativt nylig var forbudt for kvinner å kjøre bil, skriver Amnesty.

– Kronprins Mohammed Bin Salman ønsker å ta æren for at kvinner i dag får kjøre bil, mens aktivistene som kjempet for denne retten ble kastet i fengsel.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3