Svensk smak i skrekkelige «Until Dawn»

Sony bekrefter august-dato.

27. mai 2015 11:05
Hayden Panetierre har en av
rollene på denne PS4-hytteturen.

(PressFire.no): Det startet som tøsete og tøysete tenåringsskrekk, der tonen og de fleste klisjeene vi kjenner fra «Skrik»-filmene med overlegg ble kopiert.

«Until Dawn» ble først vist i 2012. Da var planen å lansere til PlayStation 3, og styringen skulle utelukkende legges til Move-spakene. I fjor, under GamesCom i Köln, gjorde skrekkspillet et comeback og hadde da tatt spranget til PlayStation 4 med et nytt utseende.

Nå har Sony og utviklerne i «Until Dawn» bekreftet at den langvarige jobben med «Until Dawn» snart er ferdig. Spillet skal lanseres 26. august.

Skjebnesvangre valg

I løpet av disse to åra, mellom de to annonseringene av «Until Dawn» på GamesCom, hadde utviklerne strammet opp spillet og lagd det i en ny grafikkmotor (lånt fra «Killzone»-gjengen i Guerilla Games).

Borte var også den tøysete tonen vi fikk servert i løpet av den første visningen av spillet.

Nå er det altså mer seriøst, men handlingen er fortsatt sentrert rundt en vennegjeng på åtte som bestemmer seg for å dra på en fjelltur til et avsidesliggende sted. Og det tar ikke lang tid før blodet begynner å renne.

Supermassive Games, som lager spillet, har hele veien understreket at de har tatt mål av seg å lage en historie der handlingen blir «unik». Det er hundre- eller tusenvis av mulige utfall i historien basert på valgene du tar underveis, hevder spillskaperne, og du kan ende opp med at alle åtte overlever. Eller at alle dør.

Hayden Panettiere, som du kanskje kjenner fra «Heroes»- og «Nashville»-seriene, er en av skuespillerne de har brukt for å lokke fram en autentisk stil. Spillet lener seg nemlig tungt på motion capture og realistiske gjengivelser av fjes. Mye av det vi selv fikk teste i «Until Dawn» i desember i fjor, er basert på et skremt ansiktsuttrykk og nervepirrende sekunder der du er nødt til å foreta et kjapt valg som senere kan vise seg å være skjebnesvangert. Og når valget først er tatt og viser seg å sende en av de åtte rett i revesaksa, er det ikke mulig å angre.

«Until Dawn» er derfor nærliggende å sammenligne med David Cage-spillet «Heavy Rain». Også her er det nemlig utstrakt brukt av såkalte quick time events (QTE).

Skrekk med Stormare

Panettiere får besøk av flere celebre folk i «Until Dawn». I forbindelse med at datoen nå er bestemt, bekrefter Supermassive Games at Peter Stormare også er med i spillet – svensken best kjent fra «The Big Lebowski», «Fargo», «Prison Break» og «Arrow».

– Han gav noen utrolig sterke opptredener i motion capture-studioet, og du kan selv se fra resultatet i det ferdige spillet at han hadde det morsomt med denne figuren, sier Pete Samuels fra utviklerstudioet.

Tre utgaver

Spillet blir lansert i tre ulike innpakninger, der også innholdet vil variere noe. Først er det standardutgaven. Det blir også gitt ut en såkalt «extended edition», der Supermassive Games legger til en ekstra bit med innhold; en sekvens der utviklerne forskutterer et møte med Emily og Matt.

Dette paret har tidligere ikke vært vist, men figurerer både på de nye skjermbildene og i traileren sluppet denne uka. «Until Dawn» lanseres også i en «steelbook edition», i utvalgte land.

Det er en del surmuling i kommentarfeltet på PlayStation-bloggen over dette med bonusinnholdet. Denne eksklusive biten, med Matt og Emily, blir i første omgang nemlig forbeholdt dem som forhåndskjøper spillet. I hvert fall i første omgang.

Supermassive Games’ Pete Samuels skriver at flere detaljer om innholdet i de tre utgavene av «Until Dawn» blir kunngjort senere.

«Until Dawn» lanseres til PlayStation 4 den 26. august.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3