Statsadvokaten i New Mexico går til sak mot Google, Twitter og Tiny Lab

Anklages for å samle og videreselge persondata fra barn.

17. september 2018 14:15

(PressFire.no): Det er statsadvokaten i den amerikanske staten New Mexico, Hector Balderas, som nå åpner sak mot en rekke selskaper for brudd på den såkalte Children’s online privacy protection act-loven.

Loven setter krav til hvilken type data og personopplysninger nettsider og nettjenester kan hente og lagre fra barn under 13 år og regulerer eventuell bruk til kommersielle interesser.

Ifølge statsadvokaten bryter Tiny Lab Productions («Fun Kid Racing»), Google, Twitter og en rekke annonseselskaper eid av Google og Twitter loven.

Spillet skal ifølge saksdokumentene ikke bare samlet data ulovlig, men også delt dem med en rekke annonse- og tracking-selskaper.

New York Times har sjekket informasjonsstrømmen og fant ut at «Fun Kid Racing» sender lokasjonsdata til blant annet «Masha and the Bear: Free Animal Games for Kids» – et spill utviklet av Indigo Kids – et Kypros-baserte spillselskap.

Indigo Kids mener selv de er uskyldige, fordi de bare bruker dataen de mottar i stedet for å samle den.

Statsadvokaten forteller til New York Times at selskapene ikke «holder seg i skinnet, og det er barna som betaler prisen».

Deler av sakens kjerne er at appen blir klassifisert som «familiespill» hos Google, men en talsmann fra Google legger ansvaret hos utviklerne for å putte i rett aldersgruppe.

Forbrukermyndighetene i USA hevder å prioritere saker knyttet til Children’s online privacy protection act, og nå håper statsadvokaten i New Mexico at de følger opp.

Saken er ikke ulik massesøksmålet fra i fjor, hvor Disney ble anklaget for brudd på samme lov – selskapet fikk også i 2011 tre millioner i bot for brudd på loven.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3