(PressFire.no): Det er i USA at flere har gått sammen i et massesøksmål mot Disney, Upsight Unity og Koshava for brudd på den såkalte Children’s Online Privacy Protection Act-loven.

Loven regulerer og setter krav til hvilken type data og personopplysninger nettsider og nettjenester kan sanke fra barn under 13 år og eventuelt bruke til kommersielle interesser.

 

Mange kjente Disney-merker anklages

Ifølge søksmålet har Disney ulovlig sanket personopplysninger fra barn og deres nettvaner for så å ha solgt dem videre til annonsører.

Amanda Rushing fra San Francisco er en av personene som går til sak mot Disney. Hun hevder at hun ikke kjente til at Disney samlet data fra mobilspillet «Disney Princess Palace Pets» og solgte den videre til tredjeparter.

Den reviderte utgaven av Children’s Online Privacy Protection Act fra 2013 inkluderer blant annet geolokasjon og ip-adresser, og anser disse som «personlig informasjon».

Dette er heller ikke første gang Disney er i hardt vær for misbruk av data fra barn og brudd på loven – tilsynet FTC (Federal Trade Commission) i USA ila dem i 2011 bot på tre millioner dollar, eller rundt 24 millioner kroner for brudd på samme lov.

Rundt femti mobilspill anklages i massesøksmålet og er spill basert på kjente Disney-merkevarer som «Frozen», «Star Wars», «Toy Story», «DuckTales», «Avengers» og «Beauty and the Beast».

 

Disney: - Misforstår loven

Advokatselskapet Lieff Cabraser and Carney Bates & Pulliam sier i en uttalelse at «det er viktig at spill og apper fra et selskap som lenge har jobbet med barn som målgruppe, og kapitaliserer på dem, følger loven».

Disney bedyrer på sin side i en kommentar at de har strenge regler for å samle data og hvordan de brukes, og anklager tilbake at søksmålet «er basert på en misforståelse av Children’s Online Privacy Protection Act».

 

«Subway Surfers».
Går også til sak mot dansk gigant

Advokatselskapet har ikke bare gått til sak mot Disney - samtidig har de, sammen med foreldre i California og New York, lansert et massesøksmål mot blant annet de danske spillselskapene Sybo og Kiloo, i tillegg til en rekke annonseselskaper.

Mange spill anklages for å bryte loven, hvor det profilerte spillet «Subway Surfers» er blant dem.

«Subway Surfers» kan skilte med svimlende 500 millioner nedlastinger og har i perioder hatt tretti millioner nedlastinger i måneden.

Spillene «Frisbee Forever», «Frisbee Forever 2», «Spellbinders», «Smash Champs», «Tesla Tubes», «Storm Blades og «Blades of Brim» er også med i søksmålet.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer