Økokrim har tatt ut tiltale mot fire tidligere Funcom-topper

Tiltales for innsidehandel og markedsmanipulasjon.

16. februar 2016 10:41

(PressFire.no): NTB og Aftenposten skriver i dag at Økokrim har tatt ut tiltale mot fire tidligere ledere i selskapet, på bakgrunn av det de mener har vært innsidehandel.

I tillegg er én av de fire også tiltalt for markedsmanipulasjon. Tiltalen kommer over et år etter at de fire ble siktet i saken.

Økokrim mener de fire har sittet på kritisk informasjon rundt selskapet før de solgte store aksjemengder rett før et stort stup i verdien i aksjene.

- Alle de fire som er tiltalt, er samstemte om at de stiller seg uforstående til tiltalen. De er uenige i Økokrims vurderinger i at dette var innsideinformasjon, sier advokat Frode Sulland til NTB.

Solgte aksjer før stup

Det var i forbindelse med lanseringen av spillet «The Secret World» i 2012 at de fire aksjeeierne plutselig solgte aksjene sine.

Rett før lansering sluttet toppsjefen i Funcom, Trond Aas, overraskende - rett før aksjene til selskapet stupte med over 30 prosent bare en uke etter slipp.

Halvåret etter hadde aksjene mistet 90 prosent av verdien.

- Jeg har hatt et ønske om å ikke sitte som konsernsjef med masse ansvar, fortalte Aas til finansnettstedet E24.no den gang.

Aas er en av de tiltalte, og den som i tillegg er tiltalt for markedsmanipulasjon, melder Dagens Næringsliv. De andre tiltalte er tidligere finansdirektør Bjørn Toften, tidligere nestleder i styret Torleif Ahlsand og Morten Schjelle Larssen.

Grunnen til aksjefallet i 2012 skal ha vært et labert salg av spillet, hvor det ikke nådde målene satt av utgiveren Electronic Arts.

Spillet solgte bare 200 000 eksemplarer, og som følger av det gikk selskapet på en svimlende smell i størrelsen 280 millioner kroner i sin kvartalsrapport fra august 2012.

«The Secret World»

Fikk bot

Siktelsene følger en lang prosess, hvor Finanstilsynet og Oslo Børs startet sin etterforskning for innsidehandel høsten 2012.

Etter hvert ble kontorene til Funcom utsatt for en razzia av Økokrim i januar 2014, hvor det ble tatt beslag i datamaskiner og dokumenter, før selskapet formelt ble siktet for markedsmanipulering og brudd på verdipapirhandelloven kort tid etter.

Selskapet ble i en periode tatt av børsen, og en tidligere ansatt ble siktet.

I oktober i fjor godtok selskapet en bot på 1,5 millioner kroner for markedsmanipuleringen.


Toppfoto: Dagbladet / OLE C. H. THOMASSEN

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3