Nå strammer Datatilsynet inn personvernet rundt barn

75 prosent av apper samler personopplysninger, hvor 62 prosent deler med andre, ifølge rapport.

23. august 2017 12:19

(PressFire.no): Nylig skreiv vi om foreldre som i USA har gått til sak mot blant annet Disney og danske Sybo og Kiloo hvor de anklager dem for å ulovlig ha delt personopplysninger til barn med annonsører.

I USA ble det i 1998 innført en ny lov som satte som mål å ivareta og beskytte barn under 13 år sine interesser i en ny hverdag med Internett og digitale tjenester.

Her i Norge har vi hatt et lignende regelverk, men som har hatt sine mangler – spesielt rundt ansvaret. Det skjer det nå noe med.

Fra 25. mai neste år trer et nytt pan-europeisk regelverket i kraft, noe som kan ha stor betydning for personvernet til digitale europeiske barn.

Seniorrådgiver i Datatilsynet Kari Laumann.

Plasserer ansvaret

Med det nye regelverket havner det fulle ansvaret for hvordan personopplysninger og data samles og deles på utviklere/produsenter.

Dette vil ifølge seniorrådgiver i Datatilsynet Kari Laumann gjøre det mye lettere å bøtelegge eventuelle overtramp.

Det var en bekymring rundt barns personvern fra datatilsyn verden over som satte i gang en undersøkelse av bruk av personopplysninger i apper for barn, forteller Laumann til PressFire.

Datatilsynet i Norge sjekket 60 apper som var populære blant barn under 14 år ble undersøkt, som bidro inn i et samarbeid med 29 andre personvernmyndigheter verden over gjennom GPEN (Global Privacy Enforcement Network).

62 prosent deler data med tredjeparter

I rapporten fant Datatilsynet ut at 75 prosent av spill og apper henter personopplysninger og data, hvor hele 62 prosent opplyser at de deler informasjonen med tredjeparts partnere eller aktører.

70 prosent hadde personvernerklæring, noe som er bra ifølge rapporten.

De ser seg imidlertid ikke fornøyd med innholdet i erklæringene og kun ti prosent av appene har tiltak for å hjelpe barna med å ivareta personvernet sitt.

Nesten halvparten samler inn IP-adressene til brukerne og 42 prosent samler inn den identifikasjonsnummeret til mobiltelefonene (Unique Device Identifier). Datatilsynet skriver også i rapporten av bilder, videoer, lydfiler og geografisk informasjon ligger høyt oppe på lista av hva appene samler inn.

Kun 10 prosent opplyser barna

Datatilsynet konkluderer med at 25 prosent ikke ivaretok personvernet til barna på en god måte, og kun 10 prosent opplyser barn på en god måte om deling av personopplysninger, mener rapporten.

I det nye regelverket vil hvert enkelt land bestemme hvilken alder samtykke fra foreldre blir et krav, hvor slingringsmonnet ligger mellom 13-16, hvor det i skrivende stund er ute på høring for Norge. Datatilsynet tror selv den kan ende på 13 år i Norge.

Med det nye regelverket vil det også komme mer juridisk kraft på tvers av grensene.

Laumann fra Datatilsynet forteller til PressFire at de ser mye forbedringspotensial spesielt i hvordan utviklere og utgivere opplyser barn om deling av personopplysninger, bilder og videoer.

Foto: Hernán Piñera (Creative Commons)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3