Tumble

Fjellstø bygging med Move.

«Tumble» er et godt eksempel på at Sony heldigvis ikke bare har tenkt å lansere fjåsete, hektiske partyspill til Move - der hovedmålet er å få deg til å stå foran PlayStation Eye-kameraet og utføre «morsomme» sprell sammen med familie eller venner.

For all del: Slike spill finnes i Move-biblioteket («Start the Party») og har definitivt sitt publikum. Men det er «Sports Champions» og «Tumble» som så langt utpeker seg i positiv forstand når det gjelder å demonstrere mulighetene og teknologien i Move-bevegelsen til Sony.

«Tumble» er et klossete spill, litt i gata til Steven Spielbergs «Boom Blox» som kom ut til Wii i 2008 og oppfølgeren «Boom Blox Bash Party» (2009). Fysikkbaserte pusslerier, blokker som skal rives og krav til deg som spiller om å være stø på hånda, er stikkordene. Men «Tumble» er også noe langt mer ambisiøst. Det er mindre fokus på rive-aspektet enn i «Boom Blox», og en større grad av bygging, presisjon og balansering.

Les flere anmeldelser av Move-spill til PlayStation 3:
«Sports Champions».
«Start the Party».
«Tiger Woods PGA Tour 11».
«Kung Fu Rider».
«Flight Control HD». 

MYE SPILL FOR PENGENE

Som et nedlastbart spill med en sympatisk prislapp (75 kroner), får du veldig mye moro inkludert her hvis du nettopp har anskaffet deg et Move-begynnersett.

Bortsett fra et PS Eye-kamera, trenger du bare bevegelseskontrolleren (dingsen med lysende kule på tuppen) for å spille «Tumble». Og to slike kontrollere hvis du vil konkurrere mot en venn i flerspillerdelen.

En kalibrering av kontrolleren og en grundig opplæringssekvens senere, og du er klar for å ta fatt på oppgaveløsningen.

Nivåene i enspillerdelen er delt opp slik at du møter en rekke varierte oppdrag som enten går ut på å bygge et høyest mulig tårn, bruke opp alle klossene du får utdelt – eller detonere et tårn med miner med det mål å få mest mulig poeng. Sistnevnte øvelse er i realiteten den eneste som minner kraftig om «Boom Blox».

Litt lenger ut i spillet møter du på enda mer utfordrende og varierte utfordringer – gjerne i form av at selve plattformen du bygger på er skeiv, at et jordskjelv inntreffer med jevne mellomrom eller at du må ta hensyn til forstyrrende objekter som er designet for å gi deg hodebry.

«Tumble» fortsetter hele tiden å overraske og heve vanskelighetsnivået en smule – samtidig som du har unnskyldninger for å gå litt tilbake til nivåer du allerede har mestret for å samle flere medaljer. Disse medaljene er det du trenger for å åpne nye soner og flere brett. I tillegg har du i hver sone bonusoppdrag som ofte byr på en helt annen måte å spille på.

EN TEKNOLOGISK MAKTDEMONSTRASJON

Teknologien representert i Move passer som hånd i hanske til et så ambisiøst spillprosjekt som «Tumble» faktisk er, selv om det er bygd på en banalt enkel idé. Du skjønner hva potensialet til Move er når du strekker armen tre centimeter fremover, vrir håndleddet litt til venstre og ser hvordan klossen du holder på skjermen responderer med 1:1 nøyaktighet.

Det er ingen tilfeldigheter involvert i dette spillet, bare presisjon og nøyaktighet.

Akkurat som i frisbee, boccia- eller bordtennisgrenene i «Sports Champions», også det et spill som ble sluppet i forbindelse med Move-lanseringen 15. september, er dette i tråd med det Sony fristet med da de snakket om disse kontrollerne som Wii for viderekommende (og med HD-grafikk på kjøpet).

Et typisk brett i «Tumble» utspiller seg omtrent slik: Fra en forteller, som attpåtil serveres på sterilt norsk, får du oppdraget presentert og målene er listet opp på skjermen. Du griper tak i en kloss ved å trykke inn T-knappen på bevegelseskontrolleren og legger den på et byggebrett. Det høres enkelt og greit ut – så langt. En skygge som viser hvor sentrum er åpenbarer seg når du holder klossene opp i luften for å hjelpe deg litt. Dessuten kan du manøvrere kameraet rundt for å betrakte byggverket ditt fra alle vinkler.

Flere nivåer tvinger deg imidlertid til å ta høyde for at klossene består av ulike materialer, eller dikterer for deg hvilke byggesteiner du får tilgang til. Dermed er du tvunget til å aktivisere det du måtte ha av små grå. Skal jeg starte med en planke – fortsette med å legge en tung murkloss på den ene enden av planken for å utligne vekten av fire klosser? Slike spørsmål er du nødt til å ta stilling til etter at du har brukt den første kvelden i selskap med «Tumble».

For 75 kroner er «Tumble» et knallkjøp, spillet har lang levetid både gjennom flerspillerdelen – der du kan konkurrere på flere måter mot en venn – og ikke minst gjennom det grunnleggende, superappellerende aspektet ved å sette nye milepæler gjennom konstruksjonene du kan lage.

Når du ser i listen over Trophies skjønner du fort hvor oppslukende dette spillet er: Én utfordring som belønnes med et trofé låser du opp når du klarer å bygge et tårn på 300 meter! «Tumble» og «Sports Champions» er de to beste spillene som har blitt lansert til PlayStations nye kontrollere - og de to eneste påskuddene du trenger for å investere i Move.

NB! «Tumble» ble lansert 15. september og kan lastes ned fra PlayStation Store. Det kan bare spilles med Move-kontrollerne. Spillet koster 75 kroner. «Tumble» støtter dessuten 3D-grafikk.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3