«Norske» Heroic gjør det stort i «CS:GO» – men kontroversene hagler etter at treneren samarbeidet med rivalene

Sagaen om Hunden kan få katastrofale følger for Omaken.

21. september 2021 12:52

(PressFire.no): September har vært en dramatisk måned for det nå norskeide «CS:GO»-laget Heroic, et av de største lagene innenfor e-sporten.

Laget ble nylig kjøpt etter at YouTube-stjerna Joachim «Noobwork» Haraldsen hentet inn rundt 150 millioner kroner til sin e-sportorganisasjon Omaken Esports i fjor – og har i koronaperioden gjort det svært godt i turneringer.

Men til tross for suksess i «CS:GO» har ikke alt utenfor spillingen gått på skinner for Heroic, som igjen har blitt rammet av kontroverser.

Nå står laget også i fare for å motta strenge sanksjoner fra bransjen.

Starten

I fjor ble en enorm jukseskandale avslørt i e-sporten, der hele 37 lagtrenere ble utestengt fra turneringer for å ha misbrukt en bug i spillet som lot de se deler av banen de ikke skulle (og dermed kunne varsle spillerne om hvor fiendene var).

En av disse var danske Nicolai «Hunden» Petersen, daværende trener for Heroic.

Hans straff på tolv måneder ble forkortet til åtte for å ha samarbeidet med ESIC, Esports Integrity Commission, organet som håndterer juks for en rekke medlemsturneringer- og organisasjoner i en rekke e-sporter.

Underveis bedyret Hunden, som skal ha benyttet seg av juksingen i to kamper, at hans lagkamerater overhodet ikke visste noe om at han jukset.

Treneren ble værende i Heroic og fikk en ny sjanse i laget da straffen var gjennomført, noe de blåste stort opp – blant annet ved å kjøre en massiv reklamekampanje i København.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">HUNDEN IS BACK. <a href="https://t.co/p40FcJO1JS">pic.twitter.com/p40FcJO1JS</a></p>&mdash; HEROIC (@heroicgg) <a href="https://twitter.com/heroicgg/status/1388909937422741506?ref_src=twsrc%5Etfw">May 2, 2021</a></blockquote>

Korrupt deling

Men så gikk det hele skeis.

Det var rett før storturneringen IEM Cologne at Heroic ut av det blå annonserte at Hunden, deres stjernetrener, ikke lenger ville være med.

Han skulle ha «brutt tilliten» til laget, kunne de forklare.

Grunnen kom snart ut: Det viser seg at Hunden hadde blokkert tilgangen Heroic hadde til sin delte strategimappe på Google Drive – og gitt tilgang til mappen til deres argeste motstandere: Danske Astralis.

Hunden gikk ut på Twitter og forklarte at han hadde sendt informasjonen til Astralis, men at mappen bare inneholdt såkalte «anti-strats» – en betegnelse på informasjon om andre lag, altså informasjon om hvordan Astralis selv spilte.

Informasjonen var ikke viktig, ifølge Hunden, som forsøkte å komme det hele i forkant ved å forklare seg på Twitter.

Dette tilbakeviser derimot ESIC, som ble koblet inn i saken.

ESIC sier materialet som ble sendt inneholdt svært detaljerte planer og strategier, ned til et nivå som omhandlet hvordan laget skulle spille mot spesifikke motstandere på hvilke baner under spesifikke scenarier.

Hundens skal ha vært i samtaler med Astralis om å bli deres nye trener, men Astralis skal ha valgt å ikke kikke i strategimappen de ble tilsendt – dette er noe ESIC sier de har verifisert gjennom Googles tilgangslogger.

At Hunden gikk ut med denne informasjonen på Twitter tok derimot ESIC som en innrømmelse av skyld, og ila en to års utestengelse fra alle turneringer – og endte med det trolig hele karrieren til den danske treneren.

Men det stanser ikke der.

Nicolai «Hunden» Petersen (Faksimile: Dansk TV2)

Beskyldningene hagler

Rett etter kjennelsen dukket en gråtkvalt Hunden opp på den danske kanalen TV2 hvor han kunne fortelle at laget hans visste om all juksingen, og at disse var med på hele greia.

I intervjuet sier han at deler av laget og ledelsen (som det skal påpekes ikke var kjøpt av Omaken på dette tidspunktet) hadde møter hvor det ble diskutert om de skulle benytte seg av feilen i spillet for å jukse under kamper.

Dette skal ha skjedd i forkant av den første kampen de jukset i, mot nettopp Astralis, ifølge Hunden. De jukset så under en kamp mot Spirit.

Enkelte spillere hadde ikke fått vite om juksingen, men ble gjort oppmerksomme på det da det ble kjent for allmenheten at feilen i spillet fantes.

Som bevis har Hunden overlevert en chattelogg til TV2, samt en serverlogg.

Dansk TV2 har derimot bare publisert en svært liten del av denne angivelige chatteloggen, og vi får dermed bare se tre linjer:

Faksimile: TV2.dk.

Boost

I tillegg skal Hunden ha overlevert en serverlogg fra Astralis-kampen som viser at han og Heroic-spiller René «TeSeS» Madsen var alene inne på serveren flere minutter før kampen startet.

Serverloggen skal ifølge TV2 vise at «TeSeS» og «Hunden» var de eneste inne på serveren før kampen startet, og at de begge skal ha vært aktive.

«Hunden» sier at «TeSeS» hjalp han med å utføre juksingen.

Spilleren skal ha dukket ned på en bestemt plass og latt «Hunden» hoppe opp på ryggen sin, noe som ga ham en «boost» til å komme seg i riktig posisjon før kampen startet.

På serveren kan en trener gå fritt rundt fram til kampen starter, hvorpå treneren bare kan få samme synsvinkel som spillerne på sitt eget lag.

Feilen i spillet, som «Hunden» og alle de andre i fjor fikk straff for å utnytte, går ut på at treneren blir «hengende fast» en plass på kartet og får denne synsvinkelen gjennom hele kampen.

Et problem med denne forklaringen er at man slett ikke trenger hjelp av en lagkamerat for å komme seg i posisjonen, det bare er mye lettere slik.

«Hunden» sier til TV2 at han ikke visste dette på det tidspunktet.

Erna Solberg oppfordret til å inkludere «Noobwork»-satsing i brev til Riot Games
Joachim Haraldsen.
Bekrefter

taushetserklæring

Heroic og nåværende sjef Joachim Haraldsen gikk hardt ut mot disse påstandene, og tegnet et bilde av en tidligere trener som bare slang med leppa for å ødelegge mest mulig på vei ut av bransjen.

– Han sviktet sine lagkamerater ved å jukse, han sviktet dem en annen gang ved å dele informasjon med en motstander, og nå svikter han dem en tredje gang ved å forsøke å gi de skylden for hans gjerninger, tordnet Haraldsen til TV2.

– Det er ikke særlig heroisk.

Det samme inntrykket hadde også ESIC-sjef Ian Smith, som i et intervju med HLTV sa at de ikke hadde hørt noe fra «Hunden», og at de ikke kom til å innlede noen etterforskning basert på det en tidligere juksemaker hadde sagt i et intervju.

– Enten har vi en fyr som løy da, eller så har vi en fyr som lyver nå, sa Smith.

Men så skurrer det litt for Heroic.

Ifølge «Hunden» skal ledelsen i Heroic ha forsøkt å unngå ytterligere straff ved å gi de ansatte munnkurv om juksingen.

Han og spillerne skal ha blitt konfrontert med en taushetserklæring av Heroic-ledelsen, der de ble bedt om å skrive under på at de ville holde kjeft om all form for juksing.

Det var først på dette tidspunktet at de øvrige spillerne innså at det var blitt jukset.

Flere av spillerne ønsket å gå ut og fortelle at de hadde deltatt i juksingen, ifølge «Hunden», men dette ble ikke gjort.

Taushetserklæringen skal ha forbudt spillerne og «Hunden» å noen gang snakke med eksterne parter om juks i spillet, ei heller om ilagt karantene av spillere eller trenere i forbindelse med saken. Om noen brøt dette, ventet en bot på 100 000 dollar.

«Hunden» og spillerne skal ha nektet å signere denne.

Dette skjedde før Omaken kjøpte Heroic, og flere stilte spørsmålstegn til hvorfor «Hunden» kom med dette nå – og om dette bare var oppspinn.

Men til dansk TV2 går Haraldsen ut og bekrefter at en slik avtale ble forfattet. Han sier derimot at den aldri ble signert – og at det derfor ikke foreligger en slik avtale.

– I forretningsverden er taushetserklæringer helt normale når man har med sensitive emner å gjøre, personlig skriver jeg under på flere hver uke, sier Joachim Haraldsen til kanalen.

– Det ble diskutert og utformet et utkast til en slik avtale, men ingenting ble signert. Derfor er det ingen taushetserklæring som spesifikt omhandler trener-bugen.

ESIC varsler videre undersøkelser.

Saken gjenåpnes

«Hunden» har overlevert dokumentasjon på anklagene sine til ESIC, noe de bekrefter i en uttalelse. Dette har fått ESIC til å innlede en ny etterforskning av Heroic.

Det betyr potensielt at spillerne til Heroic, om de blir dømt, i verste fall blir utestengt fra kommende turneringer dersom de blir dømt.

Dette vil i så fall få følger for hele Heroics «CS:GO»-virke.

Men omfanget kan bli større, dersom ESIC mener det er brudd på regelverket at laget har forsøkt å dekke over det som har skjedd.

ESIC må ta et standpunkt – er det å forsøke å true spillere med store bøter for å holde potensiell juksing skjult i strid med reglene deres?

Har de i det hele tatt regler for slikt? Da «Hunden» samarbeidet med motstanderne fikk han straff for å ha skadet integriteten til e-sporten som helhet – kan noe lignende sies om Heroic?

Og: Om ESIC tar affære, vil de heller gi refs til den gamle ledergruppen i Heroic, som tross alt ble byttet ut etter det som skjedde?

En ting er uansett klart: En potensiell utestenging for hele organisasjonen i alle større turneringer vil være katastrofalt for Omaken Sports, og vil kunne påvirke alle e-sportene de opererer i.

Det ville vært et stort nederlag for den norske bedriften, som etter alt å dømme har brukt mange titalls millioner på e-sport det siste året.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3