Nintendo utsatt for storinnbrudd – over to terabyte med info lekket

Inneholder kildekoder, demoer og dokumenter.

5. mai 2020 03:46

(PressFire.no): Nintendo har blitt utsatt for en gigantisk lekkasje av dokumenter, kildekoder og demoer etter at selskapet RouteFree angivelig har blitt utsatt for et datainnbrudd.

RouteFree har stått bak en rekke av Nintendos konsoller i Kina, der under navnet iQue.

Det er en massiv dump av filer på over to terabytes med data som først ble gjort tilgjengelig via 4chan, og mange holder nå på å finkjemme filene for spor etter ikke-lansert materiale.

Blant filene er det kritiske og superhemmelige dokumenter som kildekoden og krypteringsnøklene til operativsystemene i Nintendo 64, GameCube og Wii – pluss kildekoden til utviklerverktøyene og tilleggsenheter som N64DD.

Også flere presentasjoner fra da Wii var ny er lekket, som Nintendo hadde med seg rundt til utviklere - samt

Samtidig har også en bunke tech-demoer og uferdige spill fra før Nintendo 64 kom ut endt opp på nettet:

<iframe width="100%" height="400" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/KJWraDxhYM4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="100%" height="400" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/sh-b3Da590k" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

At det er såpass gamle filer får nok pulsen til Nintendo noen hakk ned, og det er ikke klart akkurat hva det som er lekket vil føre til – om noe som helst annet enn å være en kuriosa for spesielt interesserte.

Flere har gjettet på at dette kan hjelpe de som lager emulatorer, siden de får innsyn i kildekoden – men dette stemmer ikke. Grunnen til at emulatorer er lovlige på grunn av såkalt reverse engineering, hvor de er bygd ved å studere det som allerede finnes.

Å bruke kildekoden til noe som helst vil være et brudd på opphavsretten til Nintendo, og utviklerne av blant annet GameCube-emulatoren Dolphin har sagt at de ikke engang tør se på filene.

Dette er en praksis som ble satt i retten da Atari og Nintendo barket sammen på åttitallet – det kan du lese mer om i denne saken.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3