Jukseskandalen i «CS:GO»-proffmiljøet har blitt enda større

Utestenger ytterligere 97 (!) trenere etter juks – tre skulle delta i Major-turnering neste uke.

5. mai 2022 19:48

(PressFire.no): Det var på tampen av 2020 at etikkorganet ESIC (Esports Integrity Commission) la fram en preliminær liste over «CS:GO»-trenere som hadde misbrukt en feil i spillet til å tilegne seg et fortrinn under turneringskamper.

Å være trener betyr at du skal kunne svippe mellom synspunktene til spillerne på laget ditt under kamp, men du skal ikke kunne se spillområdet utenfor dette- noe denne feilen endte opp med å gjøre.

Ifølge turneringsarrangør ESL, spillutvikler Valve og ESIC er det strengt forbudt å bevisst bruke slike feil i spille til sin fordel, og følgelig endte de opp med å utestenge hele 37 trenere fra offisielle turneringer.

ESIC varslet at de slett ikke var ferdige med å gå gjennom alle offisielle kamper som var blitt spilt siden den såkalte «spectator»-feilen dukket opp i spillet, 99 650 stykk i antallet – og at flere utestengelser var sannsynlig.

Nå er arbeidet over, og omfanget viser seg å være langt større enn den første runden:

ESIC har funnet ut at det er blitt brukt tre forskjellige feil som har gitt trenere forskjellige måter å jukse på. Disse er som følger:

  • En statisk oversikts-feil. Dette er den som var visst om på forhånd, hvor en trener kunne «låse» seg til et punkt på kartet og så ha full oversikt på dette området gjennom hele runden.
  • En helt åpen «free roam»-feil. Denne ga trenerne fullstendig kontroll, der de kunne fly rundt på kartet og se fiendene. ESIC sidestiller dette med å bruke jukseprogrammer som wallhacks.
  • En tredjepersons-feil. Trenerne fikk se kampen fra et «feil» perspektiv, der de kunne se sine egne spillere i tredjepersons synsvinkel, med full kamerakontroll. Dermed kunne de se rundt hjørner eller gjennom dører, og slik hjelpe laget sitt. Denne varianten blir sett på som hakket mildere av ESIC.

ESIC påpeker at den siste varianten ikke var en feil som trenerne kunne trigge selv, men som skjedde tilfeldig på grunn av en serverfeil. Reglene sier derimot at lagene dette skjer hos skal stanse kampen og koble seg til på nytt – men dette ble ikke gjort av 47 forskjellige trenere, som vil utestenges i 30 dager for hver gang de brukte feilen.

Til sammen er 97 trenere ut over de opprinnelige 37 fersket i å bruke disse feilene under turneringer – 47 på den statiske varianten, 47 på tredjepersons-varianten og 3 på den åpne. Sammen med de allerede dømte trenerne blir da antallet 134.

Navnene på disse er ikke lagt ut enda, men skal gjøres offentlig den kommende tiden.

Fire av disse trenerne skulle i utgangspunktet spille i den store PGL Major-turneringen i Antwerp, Belgia på mandag. Tre av disse fire hadde såpass grove overtramp at de utestenges fra Major-en, men den siste får likevel bli med, siden han «bare» misbrukte tredjepersons-feilen.

Det ventes også at Valve vil innføre egne straffer til de som er tatt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3