Diktatorens «Call of Duty»-søksmål ble avvist av retten

– En viktig seier.

30. oktober 2014 16:47

(PressFire.no): Domstolen i Los Angeles tok denne uka stilling til om Manuel Noriega, den tidligere diktatoren i Panama, hadde en god sak mot Activison.

Noriega saksøkte spillselskapet i sommer på bakgrunn av det han oppfattet som et slags digitalt identitetstyveri.

I «Call of Duty: Black Ops 2» ble Noriega portrettert som seg selv, men uten at Activision hadde bedt om tillatelse eller kompenserte for «rollen».

Et hån mot det amerikanske rettssystemet

Retten, ved dommer William H. Fahey, avfeide kravet og dette søksmålet, og dømte altså i favør Activision.

Saken kunne fått en større prinsipiell verdi. I bøker, filmer eller i spill, er det i USA sett på som en grunnleggende frihet å kunne fremstille historiske skikkelser og handlinger uten å ha bånd på seg eller be om tillatelse først.

Tidligere ordfører i New York, Rudy Giuliani, engasjerte seg i denne saken. Han gikk tidligere i høst hardt ut mot Noriega og kalte søksmålet «absurd» og «et hånd mot det amerikanske rettsystemet».

– Det er forbausende at Manuel Noriega, en beryktet diktator i fengsel – dømt for ondskapsfulle forbrytelser han er skyldig i – er oppskaket over å bli portrettert som en kriminell og samfunnsfiende i «Call of Duty»-spillet, sa Giuliani.

Lindsay Lohan har, uten sammenligning for øvrig, gått samme vei som Noriega og anklager Rockstar Games for å ha brukt hennes likhet til «Grand Theft Auto V». Foreløpig har ikke retten avgjort om dette er en tvist som ender i en rettssal eller ikke.

Beskytter ytringsfriheten

Activision var ikke sene med å sende ut en pressemelding (via Joystiq) etter denne kjennelsen, der de for øvrig også passer på å lede oppmerksomheten mot at det kommer et nytt «Call of Duty»-spill i neste uke.

Utgiveren sier også at rettens avgjørelse om å avvise Noriegas sak bare kan betraktes som en stor og viktig seier.

Dagens kjennelse er en seier for det store samfunnet med dedikerte «Call of Duty»-spillere, som teller 40 millioner mennesker, og publikum over hele verden som setter pris på historisk fiksjon fra hele kunstspekteret, sier Activision.

 Denne kjennelsen er en viktig seier, og vi takker domstolen for å beskytte ytringsfriheten, uttaler Rudy Guiliani i denne pressemeldingen.

Den nå 80 år gamle eks-diktatoren ble fjernet fra makta i Panama gjennom en USA-ledet invasjon i 1989. Senere sonet Noriega en lengre fengselsstraff i USA og Frankrike, før han fortsatte soningen i Panama etter å ha blitt utlevert i 2011.

I denne filmen kan du se en av de omtalte scenene fra «Black Ops 2» der Noriega fremstilles i «Call of Duty»-sammenheng:

(Video: Alex Goldmann/YouTube).

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3