Slår tilbake mot «Call of Duty»-søksmålet: – En lovløs tyrann

Panamas eks-diktator vil ha kompensasjon.

23. september 2014 10:49

(PressFire.no): Tidligere diktator i Panama, Manuel Noriega, saksøkte utgiveren bak «Call of Duty: Black Ops 2» i sommer.

Han mener spillskaperne har tatt seg friheter og brukt hans «likhet uten autorisasjon eller samtykke» for å «øke populariteten og inntekter.»

Activision, ansvarlige for «Call of Duty»-spillene, har nå tatt til motmæle.

Spillselskapet forsøker å få rettssystemet i USA til å forkaste dette søksmålet og har i den forbindelse alliert seg med jurist og tidligere ordfører i New York, Rudy Giuliani.

«Kidnapper, morder og en samfunnsfiende»

«Call of Duty: Black Ops II» kom ut i 2012 og er et av de mest innbringende i skytespillserien.

Spillet omsatte for 500 millioner dollar i løpet av et døgn, og hadde rekorden som tidenes mest lukrative underholdningsprodukt inntil «Grand Theft Auto V» ble lansert i fjor.

«Black Ops II» forteller historien til to generasjoner Mason, spesialsoldater i de amerikanske styrkene. Den ene biten tar for seg en del hemmelige militæroperasjoner på 1980-tallet. Den andre er lagt inn i fremtiden, fra år 2025.

Det er 80-tallshistorien som har fått Manuel Noriega og hans advokater til å reagere. Flere kjente figurer dukker opp i «Black Ops»-spillene, blant annet Fidel Castro og John F. Kennedy.

Konflikter fra den kalde krigen og situasjoner som ligger tett opp mot virkeligheten, er de to «Black Ops»-spillenes fokus rent handlingsmessig.

Noriega dukker opp i en sekvens i «Black Ops 2». Han hjelper innledningsvis spillets CIA-agenter i jakten på en terrorist fra Nicaragua.

Etter å ha lurt amerikanerne, er det imidlertid han selv som havner i fokus i spillet.

Rettspapirene fra juli i år anklager Activision for å skildre Manuel Noriega som en «kidnapper, morder og en samfunnsfiende» ansvarlig for «flere oppdiktede forbrytelser», ifølge Courthhouse News Service.   

Et spørsmål om ytringsfrihet?

Activision har tilsynelatende ingen planer om å la Noriega vinne fram. Denne uka lanserte de sitt forsvar der de får støtte fra tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani (70).

Giuliani uttaler at han vil forsvare spillgiganten og bruken av Noriega i spillet på grunnlag av prinsippet om ytringsfrihet.

Det er forbausende at Manuel Noriega, en beryktet diktator i fengsel – dømt for ondskapsfulle forbrytelser han er skyldig i – er oppskaket over å bli portrettert som en kriminell og samfunnsfiende i «Call of Duty»-spillet.

– Helt enkelt, dette er absurd, sier Rudy Giuliani om denne saken, og mener Noriega håner det amerikanske rettssystemet.  

Giuliani har praktisert som advokat i en årrekke.

Activision og Rudy Giuliani forsvarer seg med at spillet ganske enkelt skildrer faktiske hendelser og personer. Vinner Noriega fram med saken sin, vil det få konsekvenser for flere filmer og andre kunstneriske arbeider som omtaler politiske skikkelser og historie.

– Dette kan åpne slusene til folk som bin Ladens familie, Fidel Castro, lederne i IS og Asad. De kan saksøke hver gang de blir nevnt. Ikke bare i spill, men også i bøker eller filmer.– Bøker, filmer og spill betraktes likt ifølge USAs høysterett. Dette vil i veldig stor grad ødelegge den kreative sjangeren «historisk fiksjon», sier Giuliani i videoen Activision har sluppet denne uka.

En lovløs tyrann

Giuliani går enda lengre i sin beskrivelse av Noriegas tidligere handlinger.

Jeg er ikke interessert i å gi ved dørene til den dømte morderen og narkotikasmugleren Manuel Noriega, som på sin side krever penger fra Activision og deres populære «Call of Duty»-serie.

Noriegas angrep mot «Call of Duty» kommer ikke som en overraskelse tatt i betraktning at han er en lovløs tyrann som har tråkket på rettighetene til sitt eget folk, uttaler Giulliani.

Langvarig fengselsopphold

80 år gamle Noriega ble fjernet fra makta i en USA-ledet invasjon i 1989 og tatt til fange. Han hadde styrt Panama siden 1983.

Etter 1989 har Manuel Noriega sittet fengslet, både i USA og Frankrike.

Han ble dømt for narkotikasmugling, hvitvasking av penger og utpressing. Noriega ble i tillegg siktet for voldshandlinger og drap fra perioden han satt ved makta.

Noriega soner for tiden fengselsstraff i Panama etter å ha blitt utlevert fra Frankrike i 2011.

– 

Uklar rettspraksis

Jas Purewall, jurist med spesialfelt innen digitale medier, uttalte til BBC i sommer at Noriegas sak ikke er enestående.

– I USA har personer retten over sin egen fremstilling i offentligheten (Celebrity Rights Act). Det gir dem kontroll over hvordan deres person portretteres kommersielt, inkludert i videospill, sa Purewall til BBC.

Han understreker at bruken av slike personer, eller figurer som ligner, må ha godkjennelse og oftest betyr en utbetaling av honorar.

Noriega er ikke en amerikansk statsborger eller bor i landet. Det betyr at dette søksmålet blir tvilsomt, for det er uklart hva slags rettspraksis han faktisk har på sin side når han anklager Activision, mente Purewall.

Den samme utgiveren har tidligere vært i lignende floker. Bandet No Doubt likte for eksempel dårlig at de dukket opp i musikkspillet «Band Hero».

Også Courtney Love så rødt over at hennes avdøde ektemann, Kurt Cobain, ble «misbrukt» i «Guitar Hero 5».

Fra nyere tid har også Lindsay Lohan følt at hun er misbrukt i et storselgende spill. Hun har saksøkt Rockstar Games og hevder de har kopiert henne til «Grand Theft Auto V».

Rockstar kaller fremstøtet et «fjollete» fremstøt for «å jakte oppmerksomhet.»

Giuliani er rådgiver

Domstolen i Los Angeles skal nå ta stilling til om det faktisk skal berammes rettssak, eller om Noriegas anklager forkastes.

Manuel Noriega krever oppreisning og kompensasjon for uretten han mener Activision er skyldig i ved å innlemme ham i «Black Ops II»-historien.

Activison bekreftet denne uka at de benytter seg av Rudy Giuliani som juridisk rådgiver, og slapp samtidig videoen du kan se i denne saken der han forteller hvorfor dette er en sak han vil involvere seg i.

Her kan du se en av de omtalte delene fra «Black Ops II», der Noriega fremstilles:

(Video: Alex Goldmann/YouTube). FOTO/hovedbilde: El Renacer, Ap/Scanpix.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3