Det brygger opp til Oculus Rift-bråk i rettssalen

Hevder VR-teknologien er «stjålet».

1. mai 2014 20:10

(PressFire.no): Det kan bli en rettslig krangel med de mye omtalte Oculus Rift-brillene i fokus.

Teknologien, og kunnskapen til en av de viktigste i staben hos Oculus, er helt eller delvis eid av Zenimax.

Det mener i hvert fall dette selskapet. Zenimax bekrefter overfor Wall Street Journal at de allerede har tatt rettslige skritt.

– 

Tok med seg kunnskap og programvare

John Carmack var med å stifte Id Software i 1991.

Han sto også bak revolusjonerende 3D-teknologi som blant annet ble benyttet til skytespillene «Doom» og «Quake». På fritida lager han også romraketter.

I fjor sommer dannet Carmack fortroppen av en talentstrøm til Oculus Rift.

Bare det siste halvåret har blant andre Michael Abrash og Atman Binstock hoppet over fra Valve til Oculus VR.

Fellesnevneren for trekløveret er at de alle har vært nysgjerrige på VR-teknologi i mange år og hadde lang fartstid i andre selskaper.

Alle tre hadde allerede god kjennskap til produktet før de ble med i Oculus.

Carmack har tatt med seg både kunnskap og programvare fra sin tidligere arbeidsgiver, hevder Zenimax til Wall Street Journal (krever innlogging).

Selskapet har anmodet Oculus VR om å komme dem i møte for diskutere hvordan de eventuelt kan meisle ut en avtale om lisensiering av virtual reality-teknologi. 

Ender ikke dette initiativet til dialog opp med en håndfast avtale, møtes trolig partene i en rettssal.

– 

Absurde krav

Oculus avfeier Zenimax' krav kontant.

– Situasjonen er uheldig, men når en slik handel [som Facebook-oppkjøpet] skjer, kommer folk fram og stiller slike latterlige og absurde krav, forteller en talsperson fra Oculus VR.

Vi kommer til å kjempe med full kraft, og forsvare Oculus og investorene fullt ut.

Zenimax, på sin side, påstår Oculus-grunnlegger Palmer Luckey var klar over at hans selskap urettmessig hadde skaffet seg eiendeler eller kunnskap.

I to års tid, fra Carmack først fikk fatt i Oculus-brillene og begynte å demonstrere disse, har Zenimax jobbet for å få en slags kompensasjon, mener Zenimax selv


Savnet VR-ambisjoner hos Id

I perioden etter Carmack forlot Id Software, snakket han om hvordan VR-satsningen hos Id Software og Zenimax aldri tok av.

Dette er trolig uttalelser advokatene allerede har saumfart.

Det virket som en fornuftig plan for min del, sa John Carmack til USA Today om jobbyttet i fjor sommer.

Først hadde han en fot i begge selskaper, før han brøt helt med Zenimax og Id. Grunnen? Han fant ikke tegn til at de tok godt nok vare på VR-mulighetene.

Jeg hadde trolig vært fornøyd med å bli, jobbe med folka og teknologien jeg kjenner og [fortsettearbeidet vi gjorde, sa John Carmack til USA Today i fjor.

Men de klarte ikke å komme sammen, noe som gjorde meg virkelig trist. Det var bare uheldig. Da det ble klart at det ikke ville åpne seg muligheter til å gjøre VR-jobbing hos Id Software, bestemte jeg meg for ikke å fornye kontrakten min, sa han i intervjuet. 

Testet Sonys VR-briller før Oculus-handelen

Oculus Rift kommer i en ny versjon til sommeren, nærmere bestemt juli. Fortsatt er brillene i utviklingsfasen og mest myntet på spillutviklere eller spesielt interesserte.

Rett etter Game Developers Conference (GDC) i San Francisco i mars, kjøpte Facebook Oculus VR for 12 milliarder kroner.

Mark Zuckerberg, Facebook-gründeren, innrømmet at han i dagene før oppkjøpet også hadde testet Sonys VR-briller kalt Project Morpheus

Det er usikkert når den «ferdige» versjonen av Oculus Rift kommer på markedet og hva prisen blir.

FOTO (hovedbilde): Gus Ruelas, Reuters/Scanpix.

Her kan du se hvordan det gikk da PressFire introduserte et dusin Dagbladet-journalister for utviklerversjonen av Oculus Rift:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3