KØBENHAVN (PressFire.no): «InFamous 2» har fortsatt ikke multiplayer, men tilbyr til gjengjeld noe mye mer spennende. I tillegg til en drøyt tjue timer lang enspillerkampanje, får vi på kjøpet en robust verktøykasse til å lage egne oppdrag.

PlayStation 3-spillere har tidligere hatt muligheten til å mekke nivåer i barnevennlige «Little Big Planet» og «ModNation Racers», men «InFamous 2» strekker hele konseptet med brukergenerert innhold (forkortet BGI) et stort stykke lengre.

Man har muligheten til å snekre sammen oppdrag av alle mulige typer, fra tradisjonelle EscortSearch and Destroy og Defence-nivåer, til plattforming, blinkskyting, hinderløyper og racing. Man kan dessuten remikse oppdrag andre har laget: finjustere dem og legge til elementer man føler mangler.

NB! Les også vårt store intervju med produsent Brian Fleming, om noen av nyhetene du finner i «InFamous 2».

 

New Marais blir en grønnere by

En gruppe utvalgte betatestere er allerede flittig i gang med å lage oppdrag, og flere av forsøkene deres kan ses på YouTube. De hjemmelagede nivåene vil være tilgjengelige rett fra «InFamous 2»-kartet, og er markert med grønne prikker rundt om i den nye spillbyen, New Marais.

De vil alltid være godt spredt, og det vil aldri være mer enn rundt hundre av dem på en gang – hvis ikke ville nok dette fort ha blitt en veldig grønn by. En rekke søkefiltre gjør at man kan plukke frem den typen oppdrag man selv foretrekker, og luke ut dem man ikke er interessert i. Alt dette krever selvsagt at PS3-konsollen er koblet opp mot nettet, men mer om akkurat det styret litt senere.

Siden vi først fikk sjansen til å snakke med spillprodusent Brian Fleming, passet PressFire på å pumpe ham for mer info om BGI-biten i «InFamous 2».

Brukergenerert innhold er det store uprøvde elementet i «InFamous 2», så det skal bli spennende å se hvordan det blir tatt i mot når spillet slippes i sommer.

- Hvordan har reaksjonene vært så langt?

- Jeg har ledet betatestingen i en måned nå, og det har gått enda bedre enn jeg våget å håpe på. Så jeg kommer til å bli veldig forundret hvis ikke dette slår stort an når spillet slippes. Langt fra alle var overbevist om at dette ville fungere. Helt frem til vi annonserte nyheten om det brukergenerte innholdet på Game Developers Conference tidligere i år, fantes det folk som slett ikke trodde at det ville fungere i en åpen spillverden. Selv kollegaer som jeg totalt respekterer, var skeptiske, forteller Brian Fleming. 

- Men så annonserer vi dette på GDC, og folk hevder det er konferansens store overraskelse - det beste på hele GDC. Det fungerte, så vi er genier. Det kunne like gjerne ha feilet, og da hadde vi vært idioter!

- Det brukergenererte innholdet vil være tilgjengelig fra inne i spillverdenen, ikke sant? Betyr det at spillet må være konstant koblet opp mot nettet for å fungere? For det kan jo by på sine utfordringer med tanke på Sonys problemer for tiden.

- Nei. Men du må logge på PlayStation-nettverket for å få tilgang til BGI-oppdragene. Mens du spiller søker den på serverne etter oppdrag, og bringer dem ned på maskinen din. La oss si at du søker etter assassination-oppdrag: søket går ut til serveren vår, kommer tilbake og «Pfft!» – alle popper opp i spillet. Du må ikke gå inn på PSN og skrive inn en kode, eller noe sånt. Du kan absolutt spille hele «InFamous 2» og skape dine egne oppdrag hvis du er offline. 

 

Forsøker å internasjonalisere brukerinnholdet

- De av betatesterne våre som lastet ned spillpakken før nettverket var nede, de jobber fortsatt. De mekker fortsatt oppdrag. Så vi gleder oss veldig til at systemet er oppe og går igjen, sånn at de kan laste opp oppdragene de har laget, sier Fleming.

- Hva har vært den største utfordringen med BGI-biten?

- Akkurat nå jobber vi hardt med å finne ut hvordan vi skal ordne oppdrag som er på andre språk. Med brukergenererte innhold vil det naturligvis være tekst eller instruksjoner som er skrevet på andre språk enn engelsk. Enten det er finsk, dansk, hvem vet hvilket språk – og hvordan kan vi sørge for at resten av verden vil få tilgang til dem? 

- Det er en stor utfordring akkurat nå, men jobben vår er å sørge for at alle finner de beste oppdragene, selv om de er skrevet på et språk de ikke skjønner. Den store jobben med «InFamous 2» har vært å bygge en by med alle disse forskjellige spillmekanikkene som kjører under alt sammen. Med kunstig intelligens og pathingfor de forskjellige fiendetypene. 

- Så hvordan kan vi lage et system der enhver kan skape helt brukbare og spillbare oppdrag selv? Vi begynte å tenke på hva spillerne trengte for å lage bra oppdrag, og der har vi jo faktisk litt erfaring. For vi har jo en hel masse redskaper som vi selv bruker til å lage oppdragene i spillet! Så det dreide seg egentlig om å finne den rette mengden å tilby spillerne.

 

- Du låser opp alle elementene 60 prosent inn i spillet

Hvor mye av innholdet i «InFamous 2» får man sjansen til å leke seg med når man lager egne oppdrag? Det var noe vi spurte Fleming om.

- Alt, eller bare utvalgte deler?

- Mye, men ikke alt. Vi har puttet så mye vi kan inn i BGI-delen. Mange av fiendetypene er der. Cole kan selvsagt bruke alle kreftene han har. De største fiendene, som The Behemoth, får vi ikke til å fungere i de brukergenererte oppdragene. Det blir for komplisert, men mesteparten av de andre fiendene er tilgjengelige. Selv om de først er tilgjengelige etter at du har møtt dem i hovedspillet. 

- La oss for eksempel si at din venn Ken har laget et oppdrag med Is-fiendene som dukker opp sent i spillet. Da blir oppdraget hans filtrert bort for deg helt til du har møtt de fiendene i spillet. Det samme gjelder når du skaper egne oppdrag: du kan ikke benytte deg av elementer du ikke har låst opp. Så du er nødt til å ha spilt mesteparten av historien før alt låser seg opp – kun fordi vi ikke ønsker at BGI-oppdragene spolerer overraskelsene i historien. Jeg tror du låser opp alt rundt 60 prosent inn i historien, så du er nødt til å ha kommet dit for å få tilgang til absolutt alle elementene.

- Vil det brukergenererte innholdet påvirke karma, XP eller stunts?

- Svaret på det er: på en måte, til dels – og nei. Karma og erfaringspoeng er påvirket, men vi har lagt inn begrensninger for å forsikre at folk ikke lager oppdrag bare for å utnytte dette. Du vet: «her er en fiffig måte å sanke tusen erfaringspoeng ved å trykke på en knapp, sånn at alle blir knust av denne steinen». Så vi har et tak på poeng, og lar deg heller ikke få karma eller XP på dine egne oppdrag. Du må spille andres oppdrag for å få poengene. Stuntsystemet er forandret i forhold til forrige gang, og er ikke påvirket av brukergenerert innhold. Igjen, for å unngå at folk lager oppdrag som er skapt spesielt for å gjøre stuntene enklere.

- Hvordan vil dere klare å holde oversikten over alle oppdragene folk laster opp, og sørge for at de beste blir oppdaget? Tipper det kan bli en bra menge å harve seg igjennom.

- Vel, vi har en person på fulltid som kun jobber med brukergenerert innhold. Så denne personen vil spille hvert eneste oppdrag, så langt det er menneskelig mulig. Men vi vil selvsagt følge med på snittkarakterene fra andre brukere, og sånne ting. Så man kan for eksempel teste ut alle de nye oppdragene som har fått best karakter de siste to ukene, og plukke ut de beste derfra. 

- Men oppdragene du har laget må selvsagt ikke bli anbefalt av oss for å bli spilt. Våre anbefalinger er bare det du ser først, så fort du logger inn på nettverket. Deretter kan du filtrere søkene på alle mulige måter, alt ettersom hva du er ute etter.

 

- Skapte «Space Invaders» til «InFamous 2»

Produsenten sier det har vært vanskelig å gjennomføre betatestingen ettersom PSN har vært nede siden før påske.

- Betatestingen vår er forlenget, og vi kommer til å holde den gående mye nærmere opp til utgivelsesdatoen enn vi opprinnelig hadde planlagt. Bare for å gi folk en bedre sjanse til å leke mer med systemet, og lage gode oppdrag. Så fort vi er ferdige med betatestingen vil vi gå igjennom de mange hundre oppdragene folk har laget – og vi kommer til å plukke ut de hundre beste, som vil bli lagt ut på serveren som våre utvalgte oppdrag. 

- Så når folk kjøper «InFamous 2» kommer de til å se disse oppdragene fra dag en. De låser seg opp rundt femten prosent inn i spillet. Filtreringssystemet vil automatisk vise deg maks hundre markeringer, så du vil aldri få tusenvis av grønne lys stappet oppå hverandre. Etter hvert som du spiller dem vil nye dukke opp. Interessant nok dekker betaen bare den første delen av spillet, så betatesterne kan ikke skape oppdrag fra de senere partiene i historien, forteller Fleming.

- Jeg tipper at det kommer til å bli et skikkelig kjør etter slippdatoen, med folk som skaper oppdrag basert på de siste kapitlene i spillet – siden det ikke finnes noen sånne oppdrag ennå.

- Kvaliteten på oppdragene dere har fått inn så langt har vært solid, også?

- Jepp! Og det er så mange småting som er konge med det brukergenererte innholdet. Jeg elsker at fansen er involvert, og alt sånt. Men det kanskje mest givende for min del er at det er så mange muligheter for å bruke humor i BGI-oppdragene – på en måte vi ikke kan. Ikke misforstå, historien vår har humor. Men vi jobber hardt med å være trofast til handlingen og karakterene våre. Det er klare grenser for hva vi kan utforske, men de grensene er borte når det gjelder BGI. 

- Jeg er virkelig gledelig overrasket over hvor kløktige folk har vært. Vi har oppdaget at folk ikke bare har lyst til å lage «InFamous»-oppdrag, de lager alle mulige sprøe ting. Noen lagde «Space Invaders» med systemet vårt! Ganske vilt, men jeg er lykkelig over at han kunne lage det. Så du kan bare leke deg, og det er en fantastisk greie!


«InFamous 2» slippes 8. juni. Muligheten til å laste opp dine egne oppdrag er avhengig av når Sony får pustet liv i nettverket sitt igjen, da…


Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

De norske utviklerne bak «Manual Samuel» har avslørt sitt neste snedige kroppsspill

I «Helheim Hassle» må du sette sammen hovedpersonen selv.

Les mer

Nintendo vant forbrukerrettsaken mot Norge og Tyskland

Søksmålet om forhåndsbestillinger av spill på Switch forkastet. Anken kan ta halvannet år.

Les mer