I dag står Nintendo skolerett for tyske myndigheter i forhåndsbestillingssaken

Må forsvare at de ikke tillater avbryting før spillet er ute.

14. november 2019 15:56

(PressFire.no): Vi har gjennom nesten to år fulgt striden mellom Nintendo og det norske Forbrukerrådet.

Først undersøkte Rådet en rekke nettbutikker for spill, der Nintendo ble utpekt som verst i klassen, takket være en svært restriktiv måte å håndtere forhåndsbestillinger på.

Nintendo tillatter rett og slett ikke kansellering av forhåndsbestilte spill, noe Forbrukerrådet mener strider mot forbrukerloven i Norge og EU – dermed ble saken klagd inn for Forbrukertilsynet.

Nintendo på sin side kalte tolkningen av loven for «uholdbar», og mente de hadde loven på sin side. De sier du ikke kan avbryte en forhåndsbestillinge fordi kjøpskontrakten er fullført idet du laster ned spillet – ikke når spillet er spillbart.

PressFire fulgte opp undersøkelsen med en egen test av nettbutikkene til henholdsvis Sony, Microsoft og Nintendo, hvor vi fant lignende brudd på forbrukerloven fra sistnevnte.

Fra vår test, som ble sitert i den offisielle klagen, gikk veien til det tyske forbrukertilsynet VZVB – som har jobbet med saken siden august 2018. De valgte i desember å gå til sak mot Nintendo.

Rettsaken starter i dag

Den første høringen starter i dag, hvor Nintendo skal forsvare seg ovenfor tingretten i Frankfurt og delstaten Hesse – hvor selskapets europeiske avdeling har hovedkontor.

PressFire har vært i kontakt med de tyske domstolene, men har fått beskjed om at det ikke vil være mulig for journalister eller tredjeparter å få innsyn i saksdokumenter. Rettsaken foregår for lukkede dører.

Det er uvisst hvor mange dager som er satt av til rettssaken, men vi har hørt at en dom er ventet enten rett før jul eller rett etter nyttår, avhengig av tidsbruk.

Om Nintendo dømmes, vil det være aktuelt å gå videre til EU for å be om en offisiell tolkningsuttalelse av loven saken omhandler, som omhandler hvorvidt en nett-ytelse er igangsatt ved kjøpspunktet eller når tjenesten eller produktet faktisk lanseres.

- Nintendo burde følge med i timen

Til PressFire sier Forbrukerrådet at de er spente på resultatet av saken.

- Vi mener helt klart at forbrukere har rett til å trekke seg fra et forhåndskjøp før lansering, og da får pengene igjen, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen til PressFire.

- For oss gjelder det uansett om du har fått uspillbart nedlastet innhold eller ei. Et forhåndskjøp skal kunne refunderes for lanseringa er et faktum.

Han påpeker at alle andre nettbutikker for spill tilbyr funksjonen Nintendo så langt har nektet å implementere – å enkelt kunne avbryte en bestilling av et spill som ikke enda er utgitt.

- Nintendo burde følge med i timen og gi sine kunder samme behandling som alle de andre store plattformene, avslutter Iversen.

Hva er sakens kjerne?

Hovedgrunnen til at Nintendo nå klages inn er nettopp fordi de rett og slett ikke tillater noen som helst form for kansellering av spill du forhåndsbestiller – selv om spillet ikke er ute enda.

Det er dette som er ulovlig, ifølge Forbrukerrådet, det norske og det tyske Forbrukertilsynet.

Nintendo bestrider dette, og sier de ikke bryter angrerettloven fordi salgskontrakten med brukeren er fullført idet kjøpet er gjennomført og nedlasting av spillet (såkalt pre-loading, hvor du kan laste ned deler av spillet før lansering) er tilgjengelig. 

Nintendo har sitert EUs forbrukerlov Artikkel 16 i Direktiv 2011/83/EU, som omhandler leveranse av digitalt innhold som ikke kommer på et håndfast medium (for eksempel disker eller minnekort).

I denne står det at angreretten automatisk forsvinner dersom «the performance has begun with the consumer’s prior express consent and his acknowledgment that he thereby loses his right of withdrawal».

Dette er den samme loven som den norske Angrerettloven §22 bokstav n.

Altså at angreretten forsvinner idet «ytelsen» har startet, og at du har fått beskjed om (og godtatt) at den forsvinner. Nintendo mener denne «ytelsen» starter med én gang du har gjennomført betalingen, og at salgskontrakten da er fullført fordi du får mulighet til å pre-loade spillet ditt. 

Dette mener de forskjellige instansene derimot ikke er en riktig måte å tolke loven på, og følgelig har det blitt rettssak.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3