(PressFire.no): Vi skreiv for noen måneder siden om arbeidet hackere gjorde med Nintendos nyeste konsoll, Switch. Den gangen var det mye hinting om hva som skulle komme, der flere hadde fått ikke-godkjent kode til å kjøre på konsollen.

For eksempel fikk noen til å installere Linux på konsollen.

På sikt ville dette kunne gi muligheten til å installere et såkalt Custom Firmware, et operativsystem som enkelt vil la hvermannsen forbigå restriksjonene Nintendo har lagt på konsollen.

Og i går kom gjennombruddet som sikkert får Nintendo til å rive seg i håret, for nå er konsollen helt og holdent knekt åpen.

 

Nvidia-feil

Takket være en hardware-feil med Nvidias Tegra X1-chip som står i Switchen, har hackerne i ReSwitched-prosjektet greid å få maskina til å starte opp i en diagnostiseringsmodus.

Trikset er å kortslutte to av metallkontaktene der du fester på Joy-Con-kontrollene og holde inn «lyd opp»-knappen, da starter konsollen i denne modusen – og svakheten i Tegra-chippen kan utnyttes.

Rent spesifikt er det en feil i kodingen til Tegra som gjør at hackere kan laste inn egen kode rett til CPU-en, før konsollen skrur på sikkerhetsfunksjonene sine.

Dette er en svakhet konsollen har som ikke lar seg fikse gjennom software-oppdateringer, og dermed vil det ikke være mulig for Nintendo å stanse utviklingen her i det hele tatt. Alle konsollene som er solgt har denne «feilen».

Hackergruppa fail0verflow har til og med lagd en ferdig plastdings du bare klipser på maskina som gjør jobben med å kortslutte kontaktene for deg.

Denne utnyttelsen av svakheten til Tegra-chippen åpner dette for en rekke ikke-godkjente programmer på konsollen, i tillegg til piratkopiering av spill i fremtiden.

 

GameCube-emulatoren Dolphin kjører allerede.

Varslet før publisering

Både Nvidia og Nintendo skal ha blitt kontaktet av hackergruppene «i god tid» før publiseringen av svakhetene, slik at de kunne jobbe med å fikse problemet i nye konsollversjoner.

I en bloggpost skriver modder Katherine Temkin, som har jobbet på prosjektet, at feilen går langt ut over bare Switch, og at det dermed ble et større etisk spørsmål enn bare å knekke opp en konsoll. Tegra X1-chippen sitter nemlig i alt fra vanlige nettbrett til bilsystemer.

- Det var ikke så gøy å finne ut at denne feilen hadde så brede implikasjoner. Med potensialet for at noen kunne gjøre veldig fæle ting med den, tenkte jeg at det var best å varsle om det med én gang, skriver Temkin.

Denne heads-up-en gjør at flere dermed gjetter på at det kommer en ny hardware-revisjon av konsollen ganske kjapt. I den offisielle firmwaren som er ute til konsollen nå (versjon 5.0.0 og opp) er det referert til en nyere sammensetning av interne deler som sannsynligvis fikser svakheten med Tegra-chippen.

Disse nye konsollene er sannsynligvis allerede produsert, om ikke i butikk allerede – men alle konsollene som er solgt fram til nå vil alltid ha «feilen».

GameCube-emulatoren Dolphin er forøvrig allerede oppe og kjører på Switch via Linux-installeringen vi skreiv om tidligere i saken. Fail0verflow har publisert at den kjører «The Legend of Zelda: Wind Waker» i et akseptabelt tempo allerede.

Annonse

Kommentarer