(PressFire.no): Det er Kulturrådet sammen med konsulentselskapet Rambøll som har lagt fram rapporten «Kunst i tall 2018», som tar for seg økonomien i kunstfeltene litteratur, musikk, visuell kunst og scenekunst.

Sammen med NFI-rapporten for film som kom tidligere i år, regjeringens film- og tv-rapport fra 2018 og Produsentforeningen Virkes nye spillrapport betyr det at vi kan sammenligne alle de norske kunst- og kulturfeltene og se hvordan dataspill står, satt opp mot de andre.

 

Ser vi på inntektene de forskjellige feltene genererer fra utlandet ser vi at norskproduserte dataspill er den største kunst- og kultureksporten landet vårt har, målt i kroner og øre.

Norske spill dro inn 377 millioner kroner i eksportverdier i 2018, mot musikkfeltets 357 millioner kroner.

På tredjeplass finner vi visuell kunst, som inkluderer salg av kunst og visningsinntekter, på 230 millioner kroner, før norsk litteratur, film og scenekunst runder av med henholdsvis 96, 87,3 og 11 millioner kroner.

Det skal nevnes at filminntektene her er fra 2016, siden disse tallene rapporteres med etterslep og er de nyeste tallene NFI har når det kommer til eksportverdier.

Omtrent 69 millioner utlendinger spilte norskproduserte dataspill i 2018, mot rundt 700 000 som så norskproduserte filmer. Det foreligger ikke tall for hvor mange som har konsumert de andre kunst- og kulturuttrykkene i utlandet.

 

Oppdatering: Vi hadde tidligere med en del om totalomsetningen til bransjene, men ble gjort oppmerksom på at sammenligningen blir litt feil ettersom vi ikke har tallene for kjøp av utenlandske spill på f.eks. Steam. Vi har fjernet denne delen.

Annonse

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

PlatinumGames har avslørt sitt neste spill

«Project G.G.» blir det første spillet de eier selv.

Les mer

Anmeldelse: Dreams

Skaperne av «Little Big Planet» og «Tearaway» har skrudd konseptet «Play, Create, Share» opp til 11.

Les mer