Norske Forbrukerrådet mener Steam-dommen kan bety starten på et bruktmarked for digitale spill

- Ser ikke rekkevidden ennå.

20. september 2019 11:53

(PressFire.no): Vi skreiv i går om den ferske dommen i Frankrike hvor retten slår fast at Valve og Steam ikke kan nekte kundene å videreselge spillene de har kjøpt i den digitale butikken.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen. (Foto: Forbrukerrådet/Njerve)

Stort potensial

Det norske Forbrukerrådet mener dommen kan ha store ringvirkninger, som også påvirker norske forbrukere.

- Dette er potensielt en stor sak, og en forbrukerseier som vi ennå ikke ser helt rekkevidden av.

- Selv om dette bare er en enkeltstående fransk avgjørelse, viser dette at rettssystemet ikke godtar at skillet mellom eiendomsrett, lisensiering og abonnement viskes ut i forbrukerens disfavør, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet og fortsetter:

- Når en forbruker skaffer seg et spill fra Steam sin digitale spillbutikk, fremstår det som et kjøp der forbrukeren får eiendomsretten til sin digitale kopi av spillet. En sentral del av den private eiendomsretten, er muligheten til å selge eller gi bort det du eier til andre, sier Iversen

 Han påpeker videre at vanlig opphavsrett hindrer eieren i å lage og distribuere kopier, men den hindrer ikke forbrukeren i å selge den opprinnelige ytelsen så lenge vedkommende ikke beholder en kopi selv. 

- Bryter med grunnleggende språklig forståelse

Iversen sier seg også enig i når retten ikke vil tolke kjøpene på Steam som abonnement, selv om Valve sin kontrakt velger å kalle det abonnement av en lisens.

- Når Steam velger å kalle kjøpene deres for abonnementer, så bryter det med den grunnleggende språklige forståelsen av hva som ligger i begrepet abonnementet. Da skal kjøpet heller ikke behandles juridisk som et abonnement.

- Den franske dommen viser særskilt til at forbrukeren i den kokrete saken foretok en engangsbetaling for et spill. En slik transaksjon faller også etter mitt syn utenfor hva som kan kalles et abonnement, sier Iversen. Dette gjelder uavhengig av hva vilkårene til den aktuelle tilbyderen sier.

Ifølge Iversen er denne avgjørelsen et håp om at det vil kunne vokse frem bruktmarkeder for gamle spill, selv om distribusjonen blir hel-digital i fremtiden.

Kan ha betydning for andre butikker, men ikke strømmetjenster

Vil dommen mot Steam muligens også bli gjeldende for andre digitale spillbutikker? 

- Det avhenger av hvor konkret vurdering er. En generell dom fra ett lands Høyesterett, vil kunne ha betydning langt utenfor den enkelte saken. Også for andre tilbydere.

Han påpeker likevel om at de kommende strømmetjenestene ikke vil bli rammet – som Google Stadia eller lignende.

- Slike tjenester vil være å regne som abonnementer, og forbrukeren vil ha begrensede rettigheter til å overføre annet enn selve abonnementet til en annen bruker - noe som i praksis er lite verdt, avslutter Iversen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3