«Night in the Woods»-studioet kansellerer nytt spill og sparker designer etter anklager om seksuelle overgrep

Flere kvinner i industrien står frem med historier.

30. august 2019 13:22

(PressFire.no): Det har gått en slags ny-variant av #metoo-kampanjen i sosiale medier, rettet spesielt mot indiespillbransjen, hvor personer som har blitt misbrukt av kollegaer i bransjen har gått ut med sine historier.

Flere utviklere i bransjen har blitt navngitt for å enten å ha manipulert seg til seksuell omgang eller for å ha gjort andre overgrep på unge jenter i bransjen.

En av disse er Alec Holowka, som sto bak spill som «Aquaria» og «Night in the Woods».

Det startet med en Twitter-melding hvor utvikler og spillaktivist Zoe Quinn fortalte om hvordan Holowka skal ha holdt henne innesperret og angrepet henne seksuelt over en periode på en måned for flere år siden.

I en lengre historie beskriver hun hvordan hun reiste til Holowka etter å ha snakket med han over Skype, hvor det hadde utviklet seg en flørtende tone. Han inviterte henne til seg i to uker for å se om tonen var like god på «ekte», men hun hadde bare råd til en flybillett én vei – han tilbød seg å kjøpe returbilletten.

Da hun kom fram skal humøret hans ha svartnet helt, og hun skal ha blitt låst inne og utsatt for en rekke angrep av seksuell art. Han kjøpte aldri en returbillett, og hun skal ha blitt værende hos ham i over en måned.

- Han brølte til meg i over en time en gang, fordi han ikke likte tonen da jeg sa «hallo». Han lot meg ikke forlate leiligheten uten ham, og han nektet å gi meg koden sånn at jeg kunne komme meg inn.

- Han skyldte på meg etter å ha angrepet meg seksuelt. Han sa han var sjalu fordi ingen hadde lyst på ham. Han tok det opp igjen under sexen, hvor han var slem og voldelig. Han sa at han elsket meg på en måte ingen andre kunne, fordi han kunne se at jeg var forferdelig, men at han elsket meg til tross for det.

- Og jeg kjøpte det, fordi det var hvordan jeg følte meg da jeg holdt på å komme meg etter et seksuelt angrep.

- Jeg brukte mye av den måneden på å gjemme meg fra ham på badet. Han hadde humørsvingninger og kastet ting og skadet seg selv helt tilfeldig, for så å skylde på meg. Han kjørte fingrene sine inn i meg og fikk meg til å gå rundt i huset slik om jeg sa at det var vondt.

Flere anklager

I etterkant har en rekke personer innenfor bransjen kommet med lignende anklager mot Holowka og historier som backer opp det Quinn skriver.

- Jeg har vært vettskremt for å snakke ut om denne fyren de siste to og et halvt årene, skriver en person på Twitter.

- Jeg så opp til han, jeg trodde vi var venner, også viste han sin ekte side. Etter det skjedde, så ble jeg fortalt at «han ødelegger folk rundt seg hele tiden». Jeg hadde blitt advart mot han et år tidligere og hadde ikke tatt meg nær av det. Etterpåklokskap, hæ?

- Han er lokal her, jeg har vært redd for å dra til lokale utviklertreff tidligere på grunn av dette.

Flere utviklere skriver at de har hørt om lignende historier over lang tid, eller at de har blitt advart mot å innlede forhold med Holowka.

- De siste fem årene har fire forskjellige kvinner bedt meg holde meg unna Alec Holowka fordi han er en fare for kvinner, skriver @MOOMANiBE.

- Da jeg var 18 år, møtte jeg han via en dating-app, og falt for hans «jeg er så ensom»-triks. Han ringte meg daglig der han gråt, sa han elsket meg og tryglet meg for sex ...etter to dager, skriver forfatter Samantha Mary Beiko på Twitter.

Kollegene utestengte

Utvikler på indie-yndlingene «Towerfall» og «Celeste, Matt Thorson, har også tatt til sosiale medier for å støtte de som står fram med historiene sine. Holowka var komponist på «Towerfall».

- Jeg levde og bodde med Alec Holowka i flere år. Han var komponisten på «Towerfall». Vårt team kuttet alle bånd med han for flere år siden. Jeg tror på og støtter Zoe, skriver Thorson.

- Dessverre, basert på mine opplevelser med Alec og erfaringene til de rundt meg, så var jeg sjokkert, men ikke overrasket av hennes historie.

Også «Celeste»-utvikler Noel Berry stiller seg bak dette.

- Jeg vil gjenta det Matt har sagt, som en som også var veldig tett på Alec, skriver Berry.

- Jeg har kjent ham siden jeg var 16 år, og bodde med han i to. Jeg har hørt hans side av saken mange ganger, før jeg kuttet all kontakt for flere år siden på grunn av oppførselen hans mot mange av vennene våre.

Stanser prosjekt

Etter anklagene har de to andre med-utviklerne bak «Night in the Woods» bestemt seg for å utsette en planlagt fysisk lansering av spillet, og sier samtidig at de har kansellert et pågående prosjekt.

- Denne uken har det kommet anklager som omhandler Alec Holowka, som kodet, komponerte og designet «Night in the Woods». Vi tar slike anklager seriøst som et team. Som et resultat av, og etter en smertefull overveiing, så kutter vi alle bånd med Alec, skriver Scott Benson på Twitter.

- Vi kansellerer et pågående prosjekt og utsetter den fysiske utgivelsen. iOS-porteringen er det et eksternt studio som jobber på og vil fortsatt utvikles.

Fremover vil spillet håndteres av Benson og kollega Bethany Hockenberry.

- Vi vet ikke helt hva alt det betyr enda, dette tar tid.

I en lengre uttalelse skriver en annen kollega av Holowka, Albertine Watson, på Twitter at også hun har opplevd trakassering fra samme mann.

Hun jobbet med Holowka på deres neste prosjekt, calt «Project Potato», som nå går en usikker tid i møte. Holowka skal ha forsvunnet helt fra radaren og ikke møtt til jobb etter anklagene – han har heller ikke kontaktet teamet på fire personer.

Watson skriver at hun hadde et godt arbeidsforhold til Holowka fram til han begynte å flørte med henne tidligere i år – og ble vanskelig da hun sa nei.

- Alec forsøkte å fjerne meg fra prosjektet etter at jeg avslo hans romantiske framsteg i januar i 2019. I månedene før dette hadde han sagt hvor mye han satte pris på det harde arbeidet mitt og hvor mye hjelp jeg var på prosjektene hans, skriver Watson.

- Humørsvingnignene hans kunne vare i dager eller uker der han var veldig opprørt og ikke ville snakke med meg. Arbeidsdagene mine ble uforutsigbare. Noen ganger avsluttet Alec brått arbeidet og jeg måtte pakke sammen og dra hjem. Jeg brukte mye av sommeren på å trå på eggeskall, nervøs for å gjøre han enda vanskeligere å være rundt.

Holowka har ikke kommet med noen uttalelser ved publiseringstidspunktet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3