Venstre foreslår å fornye «Spill ut i verden»

Vil bruke fem millioner i statsbudsjettet.

6. november 2017 10:21

(PressFire.no): Det var tidligere i år at vi rapportere om at pilotprosjektet «Spill ut i verden» fra Innovasjon Norge og NFI blir lagt ned – før evalueringen i det hele tatt var gjort.

Jørgen Tharaldsen.

Alle opplevde vekst

Jørgen Tharaldsen, som var en spillskaperne som var en del av programmet, påpekte at alle bedrifter som var del av programmet opplevde vekst.

- Dette har vært med på styrke deltagende bedrifter, og den norske spillbransjens muligheter til suksess i en svært konkurranseutsatt bransje. Noe av målsettingen med programmet var jo akkurat dette, og allerede nå, etter ett lite år, kan vi beviselig vise til sterke resultater.

Også Bendik Stang fra SnowCastle Games, som også representerer spillutviklerne i Virke Produsentforening mente det ble skapt litt skeive forventninger.

- Håpet fra spillselskapene var nok at det var mulighet for at dette kunne bli en langsiktig satsing dersom evalueringen viste til gode resultater, i stedet for et engangstilfelle, sa han.

Ifølge Jo-Remi Madsen fra D-Pad Studios var det Spill ut i verden-pengene som sikret en utgivelse av suksessen «Owlboy» i 2016». Spillet måtte blitt utsatt til 2017 om ikke 500 000 fra Spill ut i verden hjalp dem med den siste innspurten.

Venstres leder Trine Skei Grande møtte
norske spillutviklere.
Foto: Jarle Hrafn
Grindhaug / PressFire.no
Venstres leder Trine Skei Grande møtte
norske spillutviklere.
Foto: Jarle Hrafn
Grindhaug / PressFire.no

Tar med norske utviklere i forslag til statsbudsjett

Torsdag i forrige uke møtte de en rekke norske spillskapere for å høre om statusen for norsk spillutvikling og om hvilke utfordringer de har.

I den anledning kunne Venstre også fortelle at de foreslår å puste nytt liv Spill ut i verden-programmet – i sitt forslag til alternativt statsbudsjett vil de sette av fem millioner kroner i året til å beholde Spill ut i verden.

Partiet har hatt gründervirksomhet og spillutvikling som en del av valgkampanjen og følger nå opp med konkrete tiltak.

- Venstre ser på spill som kultur, akkurat som film, musikk og litteratur. Spill har nok blitt nedprioritert på kulturfeltet, som er synd, for norsk spillbransje har stått bak noen fantastiske kulturopplevelser med et svært engasjert publikum, forteller rådgiver i Venstres stortingsgruppe Thomas Lien til PressFire og nevner blant annet «Drømmefall»-serien og «Owlboy» som eksempler

Han påpeker også at spill er næring, med et stort potensial for vekst.

- Norsk spillbransje omsetter for 358 millioner kroner i året nå, og nitti prosent av omsetningen skjer i utlandet. Da er en ordning som «Spill ut i verden» viktig, særlig når den har fungert såpass godt som den har gjort.

- Å produsere et spill tar lang tid, derfor trenger spillselskapene forutsigbarhet. Derfor vil vi videreføre ordningen og bevilger 5 millioner til den i vårt alternative statsbudsjett. 

 Lien mener også at dette kun er starten.

- Nå har vi fått forslag og synspunkter fra bransjen selv på hva som kan gjøres på Stortinget for å bidra til at bransjen kan vokse. Det skal vi jobbe videre med i denne stortingsperioden i dialog med bransjen. 

Venstres forslag til alternativt statsbudsjett legges fram i sin helhet klokka 12.00 mangdag 6. november.

OPPDATERING: I Venstres publiserte forslag til statsbudsjett er det ikke konkret «Spill ut i verden»-programmet som får fem millioner, men Filmfondet som får fem millioner øremerket dataspill. Det er NFI som forvalter pengene.

OPPDATERING 2: Det har kommet en oppklaring fra Venstre:

«Midlene vi har satt av i statsbudsjettet er til «Spill ut i verden» via KUD. Kan hende det er satt på feil post, det blir uansett fikset opp i en merknad hvor det presiseres at midlene skal øremerkes til dette. Vi setter uansett av 5 millioner til "Spill ut i Verden» som vi sa på møtet med bransjen.
Om vi får gjennomslag for dette i budsjettforhandlingene vil vi jobbe for å øke midlene fra næring i komitébehandlingen.»

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3