Uncharted 3: Drake's Deception

Er det en Hollywood-film? Er det et dataspill? Nei, det er «Uncharted 3»!

Visse ting kan du forvente når du setter igang med et «Uncharted»-spill. Storslåtte scener, heseblesende action og halsbrekkende stunts, det hele avrundet med en småfrekk tone figurene imellom. Denne suksessoppskriften har gjort spillserien til en av de mest populære på PlayStation 3, og ikke overraskende er det derfor bare mer av det samme i «Uncharted 3». Heldigvis, må det være lov å tilføye.

Beskrivelsen kunne passet like godt på en Hollywood-film som et dataspill, og til tider er det nesten vanskelig å skjønne hva som er hva i «Uncharted 3».

Når du i rollen som eventyrer Nathan Drake må hive deg hodestups ut av et styrtende fly eller et synkende skip, er det så spektakulært og grandiost at du nesten kan glemme at det faktisk er et dataspill du bevitner – og ikke en hundremillioners actionaffære fra effektmesterne i Hollywood.

Bak all den påspanderte staffasjen finner du likevel en solid spillopplevelse som innbyr til skyting, slåssing, miljønavigering og gåteløsing. Det sier seg kanskje selv at du i noen av de største hakesleppscenene ikke får ha full frihet over hvordan du skal styre Nathan, i en så gjennomregissert affære som «Uncharted 3» er det ikke til å komme unna at noe av interaktiviteten forsvinner til fordel for historiefortellingen.

Samtidig skal det ikke så mye til: Du dras inn i handlingen ved å få litt kontroll over Nathan, om enn bare ved å bevege ham framover med spaken. Det gir deg også rom for å fullt ut få med deg alt som skjer rundt ham. Til tider er ikke det rent lite.

Alltid på jakt

Historien i denne omgang dreier seg rundt jakten på «Sandens Atlantis», en sagnomsust ørkenby som etter sigende skal romme store skatter. Selvfølgelig går ikke det helt problemfritt, spesielt ikke ettersom Drake og hans følgesvenner får kraftig konkurranse fra en mystisk undergrunnsorganisasjon som opererer med høyst tvilsomme metoder.

Om du har spilt de to foregående spillene i serien, vet du nøyaktig hvordan det hele forløper seg gjennom spillets gang. Også her tas vi med til en rekke steder rundt om i verden, gjerne ledet av følgetråder avdekket på foregående sted. Ettersom Drake og kompani sjelden får utforske et sted i fred for fiendene, som alltid dukker opp når det minst passer, ender du stort sett alltid opp med skuddvekslinger og kreativ framferd uansett hvor i verden turen går.

Godt er det derfor at spillskaperne har sørget for å hele veien fra start til slutt legge alt til rette for å holde spenningsnivået oppe.Takket være en konstant godt balansert miks mellom ingrediensene i spillet blir det sjelden verken frustrerende eller kjedelig gjennom de 10-12 timene det tar å komme seg gjennom spillet.

Isolert sett skiller ikke selve spillmekanismene i «Uncharted 3» seg nevneverdig fra andre actioneventyrspill. Verken de etterhvert repeterende nevekampene eller mange skytesekvensene med et begrenset fiendegalleri er særlig avanserte affærer, og både akrobatikken og gåteløsningen er akkurat så forutsigbar som den må være i et så bredt anlagt spill som dette.

Fantastisk helhet

Heldigvis er ikke disse elementene noe man kan bedømme isolert sett. Alt i «Uncharted 3» skjer i en større helhet, og det er her spillet klarer å heve seg over det meste som ellers kommer ut på konsoll. Ikke bare slår skuene i spillet knockout på deg gang etter gang, men måten du dras inn som en del av det hele er noe andre spillutviklere burde ta lærdom av.

Javisst, en scene kan godt bare bestå av at du prøver å jakte ned noen mens politiet jager deg – en scene som bare innebærer at du må bevege litt på stikka og trykke på hoppeknappen av og til. Men når det hele danderes med varierte, detaljerte og levende omgivelser, svært god timing på actionregien, fantastiske figuranimasjoner og ikke minst sarkastiske slengbemerkninger fra hovedpersonene selv underveis, er det lett å la seg underholde.

Tenk da hvor effektfullt det blir når rammene rundt deg for eksempel er et nedslitt cruiseskip som synker, og du må komme deg ut gjennom et inventar som tidvis ligger helt på siden – eller opp ned? Tidvis er noen av scenene i «Uncharted 3» noe av det råeste jeg har opplevd i et dataspill, og det nesten uten at selve spillingen er noe å skryte av.

Selv om sekvenser som dette gjerne ikke er spesielt utfordrende, er de stort sett altså svært givende. Og dersom de skulle by på noen vanskelige manøvre, straffes du sjelden spesielt hardt om du dør. Du starter da bare litt tilbake i tid, og får forsøke deg på nytt med en gang. Nok en gang settes opplevelsen foran utfordringene, noe som kanskje er like greit når vi til tider snakker mer om en interaktiv film enn et «rent» spill.

Ett element i spillet skiller seg imidlertid litt ut fra resten i forhold til dette med vanskelighetsgrad. Skytesscenene, spesielt mot slutten av spillet, kan nok øke temperaturen under topplokket på noen og hver – spesielt de som ikke er så vant til denslags. Her kan du selvfølgelig endre vanskelighetsgrad fra svært enkelt til temmelig mye vanskeligere, men i et par sekvenser er det tidvis rare (og lange) opphold mellom mellomlagringene, i motsetning til i resten av spillet.

Et av de tøffeste spillene

Som i «Uncharted 2» er det også nå en flerspillerdel, med forskjellige moduser som både setter spillerne mot hverandre – men også lar dem samarbeide på lag. Nytt er også at du kan sitte og spille sammen med en kompis på samme skjerm, med hver deres PSN-id, og samtidig være koblet opp mot andre på nettet.

Dette er noe som kanskje best kommer til anvendelse i samarbeidsmodusen, som lar tre spillere – hvor to kan spille på samme skjerm – samarbeide seg gjennom en rekke spesialbrett som forteller en egen historie på siden av hovedspillet.

Det er neppe mange spillserier som er like egnede til å selge en spillkonsoll som det «Uncharted»-spillene har fått til. Med «Uncharted 3» blir det neppe noe lettere for folk som ikke eier en PlayStation 3 å sitte på sidelinjen og dermed gå glipp av et av de tøffeste spillene som er på markedet i dag.

Det er kanskje ikke verdens mest nyskapende eller utfordrende spill, men fy pokker så bra det føles å være i selskap med Nathan Drake når hele verden ser ut til å rase rundt ham.

«Uncharted 3: Drake’s Deception» lanseres til PlayStation 3 den 2. november.

Oppsummering
Positivt
Utrolige, storslåtte scener som få andre dataspill kan toppe.
Negativt
Kan være litt repeterende på visse områder, ikke spesielt spillmessig utfordrende.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3